Rechizitoriul „Regelui”:** „Refuz să cred că asta e valoarea noastră!” Unde a greșit Becali și cum putem spăla rușinea

Gică Hagi discută aprins în holul Hotelului Iaki din Mamaia alături de alte două persoane. Gesticulează și trasează prin aer diagonale. Este ușor neras, semn că timpul petrecut la Constanța, cam două zile pe săptămână, este cântărit la secundă.

„N-am timp să respir. De ieri‑seară stau numai în ședințe. Acum am pus la punct câteva lucruri cu șeful de proiect și cu dirigintele șantierului de la academie”, spune „Regele”. N-a văzut meciurile de joi seară, din Europa League, dar scorurile nu mai au nevoie de suport video. Șovăie la început când este chestionat pe seama serii „Maccabre”, dar orgoliul rănit al fostului mare fotbalist obișnuit cu victoriile, nu cu eșecurile la scor, iese la suprafață și se transformă într-un rechizitoriu.

Gică, înfrângeri pe linie, golaveraj 0-10, dacă socotim și meciul Oțelului! Aceasta este valoarea noastră?

Eu refuz să cred că aceasta este valoarea fotbalului românesc, dar nu vreau să vorbesc decât de Steaua, pentru că știu că nimeni nu se va supăra și nu-mi va interpreta vorbele.

Bun, Steaua, 0-5 la Maccabi. Cine e de vină?
Gigi a greșit când a spus că vrea antrenor pentru un an. Echipele mari se formează în doi-trei ani, nu în șase luni, nu într-un an. Mă refer la o echipă de talie europeană, așa cum este Steaua. Antrenorul trebuie să fie respectat, responsabil, lăsat să creeze, și doar un antrenor cu personalitate poate să creeze o echipă cu personalitate.

„Eu am fost născut să câștig, nu să exist”

Presiunea rezultatului imediat poate duce la decizii greșite și, implicit, la astfel de eșecuri?
În șase luni abia dacă poți să cunoști o persoană. Să vezi ce poate, cum gândește, dacă te poți baza pe ea. Nu poți să o evaluezi de la televizor. Trebuie să stai cu jucătorul, iar dacă ai criterii solide, după un an poți să tragi concluziile și să selectezi. Abia din al doilea an putem vorbi de performanță. De marea performanță, pentru că eu, Hagi, vreau să fiu cel mai bun. Nu pot să fiu altfel. Eu am fost născut să câștig, nu să exist.

Nu este un optimism exagerat?
Am încredere că se poate face ceva în fotbalul românesc. Calitățile românilor sunt inventivitatea, iar fotbalul este un cumul de situații unde trebuie să reacționezi. Avem calitate și putem merge mai departe, însă cu cine poate și cu cine vrea.

„Câte șuturi a tras Tănase pe poartă?”

Se pune însă problema dacă la Steaua mai sunt jucători de valoare. Unii amintesc inclusiv numele fraților Costea. Care e părerea ta?
Frații Costea au valoare, dar nu sunt pregătiți. Câte goluri a dat Mihai în acest sezon? Patru, nu-i așa? Are 23 de ani, este un jucător de viitor. În cine merită să investești? Într-un jucător de 23 de ani cu potențial sau în altul de 30, care e adus să facă diferența și nu dă decât vreo două goluri?

Cristi Tănase?
Și Tănase are calitate fotbalistică, dar trebuie să știi ce să-i ceri. Care-i principalul lui atu? Pasa? Nu, șutul. Câte șuturi a tras Tănase spre poartă în ultimul timp? Dar revin la ce spuneam, un jucător nu-l citești peste noapte, ai nevoie de timp.

Da, dar la noi nimeni nu are timp. Toți patronii vor rezultate peste noapte, iar unii antrenori preiau discursul…
Știți ce? Dacă eu aș fi patron și un antrenor mi-ar spune că el face performanță în numai șase luni, i-aș arăta ușa.


„Performanța nu se cumpără, nu se găsește, ci se construiește. E greu, pentru că e nevoie de timp”, Gică Hagi

„Noi nu avem bugetele celor de afară, să cumpărăm jucători, noi trebuie să creăm. Iar pentru asta trebuie răbdare și un concept. Eu îl am și nu îl schimb”, Gică Hagi


PREDICȚIE
Sabău: „Nu văd un viitor bun”

Ioan Ovidiu Sabău crede că patronii de cluburi sunt principalii vinovați pentru situația fotbalului autohton. „În România, singurii vinovați sunt antrenorii atunci când nu sunt rezultate. Asta este gândirea conducătorilor de club. Nu cred că se va schimba asta, pentru că nu există niciun proiect pe termen lung, din câte știu eu, la nicio echipă din Liga I. Nu văd un viitor bun, pentru că este o lipsă totală de organizare la 70-80 la sută din echipe”, a declarat Sabău. „Moțul” e nedumerit și că a început deja să se vorbească de o demitere a lui Dorinel Munteanu sau a lui Ilie Stan. „Munteanu ar trebui ținut acolo doi ani fără să i se reproșeze nimic după ce performanță a reușit și cu ce formație. Steaua are jucători valoroși, dar ai nevoie de timp să faci o echipă și nimeni nu-l oferă. Jucătorii știu că după patru-cinci etape antrenorul va fi schimbat și își găsesc tot felul de alibiuri, iar aici nu mă refer doar la Steaua”, a mai spus Sabău.

UIMIRE
Boloni: „5-0? Înseamnă că se Schimbă antrenorul!”

Reacție inedită venită din partea lui Ladislau Boloni la auzul rezultatului de la meciul Maccabi Haifa – Steaua. Antrenorul lui PAOK Salonic s-a blocat când a aflat de la reporterul Dolce Sport despre umilința suferită de roș-albaștri. „Steaua a pierdut cu 5-0? A luat 5 de la Haifa? Cred că o să schimbe antrenorul”, a punctat șocat fostul selecționer al României.

Publicat: 22 10. 2011, 08:46
Actualizat: 22 10. 2011, 09:38