Regele junglei. Budescu a salvat-o pe Astra în fața rezervelor lui West Ham! Giurgiuvenii s-au calificat pentru a doua oară consecutiv în play-off-ul Europa League
Constantin Budescu a fost eroul Astrei în returul partidei din turul III preliminar al Europa League cu West Ham. Cu o „dublă” și o bară în prima repriză, Budescu a adus victoria, scor 2-1, și calificarea giurgiuvenilor pentru a doua oară consecutiv în play-off-ul competiției. Astra nu e cap de serie și își află adversarul vineri, de la ora 14:00
- Din cele 12 goluri marcate de Astra în acest sezon, șase au fost înscrise de Constantin Budescu. Vedeta Astrei are și trei pase decisive în opt meciuri
- Pentru al doilea an consecutiv, Astra se califică în play-off-ul Europa League.
- Va fi în urna outsiderelor, putând juca împotriva Borussiei Dortmund, a lui Ajax, a lui Athletic Bilbao sau a lui Red Bull Salzburg
Mai e o oră până la startul meciului dintre Astra și West Ham. Un meci cât un sezon, cât o viață de echipă pentru giurgiuveni. Iar din vestiarul echipei nu se aude nici măcar o voce. Concentrare? Meditație? Poate puțină yoga? Nici gând! Timid, apoi din ce în ce mai tare, un beat puternic se aude din boxe… „Sunt celebru dar nu mă scoate de-aici, boss / Lasă-mi cucu, cucu meu e plin de frici, boss / Trec prin toate, jur că nu-mi pasă ce zici, boss / Cu Regele junglei eu zic să vorbești frumos!”. Probabil că Dorian Popa, Ruby sau Cătălin Moroșanu nu se gândeau că piesa lor, un hit de 13,5 milioane view-uri pe Youtube, va servi drept inspirație pentru Astra Giurgiu înaintea unuia dintre cele mai importante meciuri din istoria echipei. Doar că joi seară, la Giurgiu, Moroșanu n-a fost regele junglei. Ci Constantin Budescu!
O echipă cu 467 de meciuri în Premier League. Nolan și Jenkinson aveau 466
Gândiți-vă la o ploaie puternică de vară. De fapt, nu! Chiar la un uragan. Sau la o furtună perfectă! Cam așa a evoluat „dubla” dintre West Ham United și Astra Giurgiu. În primă fază, adversarul era unul puternic, cu un buget de peste 150 de milioane de euro și, de fapt, unul dintre cele mai bogate 30 de cluburi din lume! Cu suporteri fanatici și o echipă care nu avea staruri, dar propunea nume cu mare experiență în Premier League, londonezii erau unul dintre cei mai grei adversari pe care giurgiuvenii îi puteau întâlni în această fază a competiției. Doar că realitatea era cu totul alta! Victorii neconcludente cu Lusitanos, din Andorra, și Birkirkara, din Malta le-au dat moral giurgiuvenilor. Un 2-2 la Londra, plus o lipsă de interes care a generat reacții chiar și în Anglia – managerul lui Soutampton, Ronald Koeman, a criticat dur strategia din Europa League a lui West Ham – au transformat-o pe Astra în favorită la calificare. O furtună perfectă la care a contribuit din plin și West Ham: din „11”-le de start ales pentru acest meci lipseau toți titularii din tur. Iar experiența era minoră: 467 de meciuri în Premier League pentru toți jucătorii, Nolan și Jenkinson având în total 466.
Gol de la un jucător care valorează cât bugetul Astrei
… și cu toate astea, West Ham a dat prima lovitură în minutul 2. Și aici s-au văzut rețeaua de scouting și resursele pe care le au la dispoziție londonezii. Să facem un exercițiu de imaginație. Să considerăm, pentru un minut, că Manuel Lanzini, un argentinian cu o cotă de 6 milioane de euro ar fi fost interesat de o mutare în România. Împrumut, de la Al Jazira, echipa din Emirate de care aparține fostul jucător al lui River Plate. Ei bine, Lanzini nu ar fi putut să vină în Liga 1, din cauza regulii care nu permite extracomunitarilor să se transfere dacă nu au trei selecții la națională în ultimul an. Englezii n-au astfel de probleme. Iar Bilic l-a identificat drept un potențial playmaker pentru West Ham. A venit în iulie și a impresionat deja la primul meci: șut din careu, la colțul scurt, Lung a fost o miime de secundă mai încet, iar mingea a intrat în poartă.
Era abia minutul 2! Iar Astra se pierduse deja prin junglă. Însă n-a uitat vreo secundă cine e Regele! Fără vârf, după accidentarea lui Alibec – Șumudică probabil a obosit deja să se plângă – Budescu a fost obligat să joace în față. Practic, însă, Astra a evoluat fără atacant. „Decarul” a devenit un „fals 9” și a venit des, aproape la fiecare fază, în propria jumătate pentru a-și lua mingi. Iar dacă la Barcelona, Messi a îndeplinit o bună perioadă de timp acest rol, ei bine, Budescu a devenit Messi al Astrei. Pentru că toate acțiunile periculoase din prima repriză l-au avut ca actor: bara din minutul 14, o lovitură liberă de la 25 de metri, lateral stânga, executată magistral, dar și cele două goluri. Primul, un șut de la 22 de metri, care l-a păcălit pe Randolph, după ce a țopăit cuminte în careu, a fost, practic, un strigăt de disperare, în lipsa de soluții de pasare (32). Al doilea, care a venit patru minute mai târziu, a fost un șut calm, din interiorul careului, după ce William de Amorim l-a servit perfect. Au fost golurile cu numerele 5 și 6 pentru Budescu din acest sezon, care a marcat 50% din reușitele giurgiuvenilor în acest sezon! Șumudică dansa deja pe margine, iar Astra se gândea la tragerea la sorți de vineri, de la Nyon.
Cât de interesată a fost West Ham de Europa League?
Dacă meciurile cu Lusitanos și maltezii de la Hibernians nu au fost un indicator suficient de puternic, s-a văzut clar în repriza secundă că West Ham e la fel de interesată de Europa League cum sunt românii de cricket. Pase greșite, multe combinații care l-au implicat pe portarul Randolph, cedarea posesiei, dar și lipsa ocaziilor au fost indicatori clari că londonezii were better off without Europa League. Poate și lipsa de reacție a staff-ului care a făcut prima schimbare abia în minutul 80 sau ciudățenia înlocuirii numărului 36 cu 51, într-o echipă care reprezintă fotbalul care a făcut celebră tradiția purtării numerelor titularilor în ordine crescătoare!
Meritul Astrei este, însă, că a revenit în tur de la 2-0, prima echipă românească din istorie care a reușit acest lucru. Și, practic, a avut de îndeplinit o simplă misiune pe teren propriu. Cu o echipă tânără, cu rezerve sau cu puști de 18-19 ani, dar și cu o promisiune a fotbalului argentinian, West Ham n-a părut interesată de Europa League. Suficient pentru Astra! Fără killer instinct, dar cu eficiență maximă, giurgiuvenii își creează un statut de giant killers în Europa. Se poate și mai mult, dar doar cu stabilitate financiară. Aproape inexistentă în România…
Astra Giurgiu – West Ham United 2-1 (Budescu 32 și 36 / Lanzini 2)
Astra: Lung – Queiros, Găman, Geraldo (Oros 19), Moraes – Boldrin, Seto – Enache, Teixeira (Alibec 67), William – Budescu (Lovin 83)
Rezerve: Gavrilaș – Dandea, Stan, Florea
Antrenor: Marius Șumudică
West Ham: Randolph – Knoyle, Jenkinson, Henry, Page (Pike 90+2) – Cullen, Poyet – Lanzini, Nolan – Maiga, Lee (Brown 80)
Rezerve: Spiegel – Chambers, Mavila, Nasha, Peak
Antrenor: Julian Dicks