Secretele dintr-o seară magică! FCSB a demolat Viktoria Plzen într-un meci în care liderii au strălucit
Debut excelent pentru Nicolae Dică în grupele Europa League. Pe un stadion pe care au venit puțin peste 20.000 de spectatori, FCSB a demolat Viktoria Plzen, echipă pe care a eliminat-o în acest sezon european și din turul 3 preliminar al Ligii Campionilor. Vicecampioana României a câștigat cu 3-0 un meci a cărui abordare tactică a fost perfectă de cele mai multe ori, Nicolae Dică reușind să gândească un plan inteligent în care echipa lui să fie una de reacție, nu una cu inițiativă, așa cum s-ar fi așteptat publicul. Surprinzătoare pentru că vine după un joc prost la Ovidiu, 0-1 cu Viitorul, victoria din partida cu cehii a fost construită cu argumente clare, ușor de identificat.
Apărare/contraatac, nu atac pozițional
Primele meciuri ale FCSB-ului din acest sezon i-au arătat lui Nicolae Dică faptul că echipa sa are probleme reale în a desface apărări. Cât timp Alibec este pe teren, centrările înalte nu pot reprezenta o soluție pentru fotbalistul care rămâne corigent la jocul cu capul. Cum bnezile Golofca – Coman aveau în comun viteza, Dică a ordonat o partitură tactică potrivit căreia echipa trebuia să speculeze viteza benzilor pe contraatac, procedeu reușit de cel puțin 5 ori pe parcursul primei reprize. De asemenea, adaptarea la acest joc a însemnat că Alibec nu își justifica rolul de atacant clasic, de vârf împins. Astfel, omul criticat aspru de Gigi Becali în ultimele zile a fost „sacrificat” pentru inducerea în eroare a defensivei cehilor, una gândită pe ideea de a-l anihila pe fotbalistul care a fost cel mai bun de pe teren în acel 4-1 din Cehia. Cu Alibec coborât de multe ori până spre centrul terenului, mingile plecate de la Niță ajungeau, prin Alibec, din cel mult trei atingeri fie către Coman și Golofca în benzi, fie către Budescu central, așa cum a fost cazul și la golul din „scăriță” al acestuia din urmă.
Nedelcu, ordonator de joc
Aproape să fie redus la o mediocritate neașteptată pentru „reclama” pe care și-a făcut-o la Viitorul de decizia lui Becali de a-l folosi fundaș central, Dragoș Nedelcu a arătat la ce e bun contra cehilor. Mijlocașul central a jucat în cuplu cu Pintilii, însă a fost fotbalistul mai retras. A avut sarcina de a scoate mingea rapid dintre fundașii centrali în inițierea rapidă a contraatacurilor, a fost responsabil cu verticalizarea, cu pasele la firul ierbii direct către jucătorii din ofensivă. Evoluția lui apreciată la uninson a fost facilitată și de lipsa de adaptare a cehilor la tactica lui Dică, însă aura i-a fost completată de precizia cu care s-a achitat și de sarcinile defensive. Nedelcu a fost și un excelent recuperator contra Viktoriei, fapt care a înlesnit de multe ori misiunea liniei defensive. „Se vede că are calitate, are o libertate mare la mijlocul terenului. Știam că poate juca așa de la Viitorul”, l-a lăudat Dică după meci.
Siguranța în benzi nu mai e rara avis
Problemele în dreapta liniei defensive la FCSB păreau să fie, cel puțin în ultimii ani, o normalitate la vicecampioana României. Lucrul acesta s-a schimbat complet de la venirile lui Benzar și Junior Morais, fotbaliști care contra Viktoriei au avut evoluții exacte în defensivă și susținute în ofensivă. Prestațiile bune ale celor doi, cu un plus pentru fundașul dreapta, au fost utile și pentru că au permis mijlocașilor de bandă să își concentreze eforturile și să își gestioneze energiile pe sprinturile din ofensivă, lucru care s-a întâmplat foarte rar în perioada în care FCSB a jucat cu Gabi Enache pe dreapta.