Înainte ca Ștefan Radu să semneze cu Lazio și să scrie istorie pentru clubul din „Cetatea Eternă”, un alt român a rămas în inimile suporterilor italieni, Norberto Höfling.
Acțiunea se petrece la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial, mai exact în 1949, când un anume Norberto Höfling ajunge în vestiarul lui Lazio. Höfling, un evreu născut la Cernăuți în perioada interbelică a jucat pentru două sezoane la Lazio, între 1949 și 1951, iar performanțele sale vi le vom prezenta imediat.
Și-a început cariera la Dinamo Cernăuți, iar mai apoi a ajuns la Carmen București. Clubul renăscut în 2017 a fost desființat în 1947 pentru ca echipa Armatei, Steaua București, să aibă un loc asigurat în prima ligă. Höfling a luat drumul Ungariei, fiind transferat de MTK Budapesta. Fundașii maghiari nu i-au făcut față atacantului născut în nordul Bucovinei, care în 24 de meciuri oficiale marcase de 23 de ori pentru MTK.
După un sezon petrecut la Budapesta, Höfling a plecat în „Cizmă”, unde a îmbrăcat tricoul lui Lazio. Chiar dacă ajunsese într-un campionat mult mai valoros decât cel al Ungariei, Höfling a fost din nou de neoprit. A ajuns la jumătatea sezonului în „Cetatea Eternă”, astfel că în prima stagiune în Serie A a înscris un singur gol, în zece etape. În următorul sezon, Höfling a fost desemnat golgheterul echipei, reușind să înscrie de 13 ori în 29 de meciuri oficiale. Și-a continuat forma impresionantă și în stagiunea 1950-1951, când a fost utilizat de antrenorul Mario Sperone în 33 de jocuri.
Höfling a punctat de 11 ori și a fost desemnat pentru al doilea an la rând golgheterul „Vulturilor”. Nu a apucat să calce pe Olimpico din postura de jucător al lui Lazio, pentru că la începutul sezonului 1951-1952 a semnat cu Aurora Pro Patria. Stadionul pe care FCSB va juca în această seară a fost inaugurat în 1953. La Aurora Pro Patria, Höfling a continuat să străluceasă. A evoluat în 119 meciuri și a înscris 31 de goluri, unul dintre ele fiind chiar împotriva lui Lazio. În 1955, Pro Patria a învins Lazio pe teren propriu, scor 2-0, iar Höfling a deschis scorul după 22 de minute. A fost ultimul sezon pentru Höfling la Pro Patria, sezon pe care l-a încheiat cu opt goluri în 31 de meciuri, cifră care i-a adus un nou titlu de golgheter al propriei echipe.
Înainte de a-și începe cariera de antrenor, Höfling a ținut să mai terorizeze un an fundașii adverși. A plecat de la Aurora Pro Patria pentru a semna cu Vicenza. Acolo a jucat în numai nouă partide oficiale, reușind să înscrie un gol împotriva Sampdoriei, în prima victorie obținută de echipa sa în Serie A, în sezonul 1955-1956. Ultimul meci din cariera lui Höfling a fost un 0-0 cu Juventus, disputat la Torino. Cariera de antrenor a început-o la un an distanță, în Belgia, la Club Brugge. A promovat în prima ligă cu Club Brugge în 1959, iar de atunci echipa nu a mai retrogradat niciodată. Pe site-ul liderului din Belgia, lui Höfling îi sunt dedicate câteva rânduri în care se explică cum acesta a ajutat echipa să devina una profesionistă. A plecat de la Brugge după ce a intrat în conflict cu Fernand Goyvaerts, vedeta vestiarului care a jucat de-a lungul carierei pentru Real Madrid și Barcelona. A ajuns la Rotterdam, unde a preluat-o pe Feyenoord.
Höfling, anunțat de ziarele olandeze la Feyenoord
Metodele lui Höfling n-au funcționat în Olanda, astfel că a fost dat afară după un singur sezon. S-a întors în Belgia, unde a preluat formația R.W.D. Molenbeek, cu care a promovat în prima ligă încă din primul sezon. Românul a revenit pe banca celor de la Brugge în 1967, cu care a cucerit Cupa Belgiei, prima din istoria clubului. În sezonul următor a semnat cu Anderlecht, cu care a participat în Cupa Campionilor Europeni. Höfling a dat peste Manchester United în optimi, iar englezii au reușit să se califice cu scorul general de 4-3. A fost 3-0 pe Old Trafford și 3-1 la Bruxelles. Höfling a fost demis de clubul regal din cauza rezultatelor modeste. A revenit la Molenbeek, dar mai apoi s-a înscris într-un proiect și mai îndrăzneț la AS Oostende. Clubul ajunsese în Liga a III-a, dar Höfling a reușit să promoveze, pentru a treia oară, cu un club în prima ligă belgiană. În 1981, AS Oostende a fuzionat cu VG Oostende, rezultând KV Oostende, echipă care în prezent joacă în prima ligă. În stagiunea 1977-1978, Höfling a antrenat pentru ultima oară o formație din Belgia, aceata fiind Gent. După doi ani de pauză a revenit în Italia, unde a antrenat pentru scurt timp la Pro Patria, după care s-a retras definitiv din fotbal. Între timp, Höfling a obținut cetățenie belgiană și s-a stabilit la Brugge, oraș pe care l-a pus pe harta fotbalului.
S-a stins din viață în 2005, la vârsta de 80 de ani.
Höfling (stânga), în vestiar, după câștigarea Cupei
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER