Stadionul vechi și nou!** Metamorfoza arenei care ne-a adus finala Europa League
Național Arena, stadion de 230 de milioane de euro inaugurat în septembrie anul trecut, a adus românilor prima finală de cupă europeană din istoria țării
Cel mai modern stadion al României – un gigant de 55 de mii de locuri – nu a apărut fără probleme în peisajul fotbalistic al țării. Cu un preț controversat, adică o creștere de 100 de milioane față de estimările inițiale, cu o inaugurare amânată și cu două straturi de gazon schimbate în nici măcar un an, Național Arena va găzdui acum finala Europa League.
În februarie 1953, Bucureștiul era desemnat să organizeze două competiții importante: Festivalul Mondial al Tineretului și Studenților și Congresul Mondial al Studenților. Cele două au fost motivul ridicării „unui parc mare de cultură și a unui un stadion măreț de 80.000 de locuri”, cum spuneau conducătorii țării. Brigăzi de voluntari au fost mobilizate pentru începerea lucrărilor care aveau să dureze doar cinci luni!
Inaugurat cu înfrângere
Primul meci pe noua arenă a Bucureștiului s-a jucat împotriva Cehoslovaciei. Dacă Național Arena a fost inaugurat cu o remiză (0-0 cu Franța), atunci naționala a pierdut la limită cu 1-0. Erau preliminariile pentru Campionatul Mondial din ’54. Au urmat momente istorice: 90 de mii de spectatori la meciul cu Portugalia lui Eusebio, aprinderea torțelor la victoria cu Italia, prima victorie cu Anglia în preliminariile CM 1982, dar și meciul pe plajă cu Danemarca în 2003, sfertul euro-fantastic românesc Steaua – Rapid sau ultima partidă, cea cu Albania.
Pe noul stadion au jucat deja naționala, Steaua, Rapid, Dinamo și Oțelul, cu adversari de top ca Franța, Uruguay, Manchester United sau Benfica. Vârful va fi însă, pentru multă vreme, finala Europa League de miercuri.
Demolarea ligheanului galben
România – Albania a fost ultimul meci jucat de echipa națională pe „Lia Manoliu”. Cu Victor Pițurcă pe banca tricolorilor – antrenor care avea să prindă ca selecționer și inaugurarea Național Arena – România călca în picioare Albania (6-1).
Nicolae Dică rămâne, cu golul său din minutul 73, ultimul marcator pe „Lia Manoliu”. În noiembrie 2008, stadionul avea să fie demolat și pe același loc să fie construit stadionul pe care se va juca finala Europa League. Credeam că am scăpat de coșmarul jucatului pe nisip sau noroi, în condiții jalnice.
La inaugurarea de după trei ani de lucrări însă coșmarul a revenit. Dacă în tribune totul a fost de vis pentru spectatori, jucătorii de la România – Franța au jucat pe un gazon asemănător unui câmp de cartofi. Mai mult, toată iarna, deși ar fi fost nevoie, n-a putut fi folosit deloc acoperișul retractabil. O investiție de zeci de milioane de euro care a rămas fixă pentru că era prea frig și își pierdea garanția!
Abia astăzi, aproape un an după finalizarea teoretică, avem speranța că și gazonul va fi cu adevărat impecabil la un meci important. Ar mai fi de vopsit un gard, de decorat puțin pe interior sau am devenit prea pretențioși între timp? Singura garanție e atmosfera incredibilă care se face pe Arena Națională – acustica este cu adevărat remarcabilă.
Locul odelor lui Ceaușescu
În regimul lui Nicolae Ceaușescu, stadionul a devenit locul preferat al dictatorului pentru spectacolele grandioase în cinstea sa. Mii de oameni antrenați special îl omagiau pe conducătorul țării prin coregrafii impresionante și lozinci. Spectacolele de acest gen au luat sfârșit după Revoluție, moment în care și stadionul a început ușor-ușor să se degradeze. Tot după căderea regimului comunist, stadionul își schimbă numele din „23 august” în „Lia Manoliu”.
În martie 1985, 100.000 de oameni au fost la cuplajul Rapid – Steaua și Dinamo – Sportul, mai ales după ce s-a aflat că nu vor fi televizate
Steaua a trăit mai multe momente importante pe „Lia Manoliu”: calificarea în dauna Rapidului în semifinalele Cupei UEFA în 2006 și prima calificarea în grupele Champions League după 13 ani, într-un meci cu Standard Liege sunt două dintre ele
Dinamo a reușit să adune tot pe „Lia Manoliu” la un meci spectatori câți are acum într-un sezon: 55.000 cu Manchester United în 2004