Steaua și Copenhaga, față în față – o singură asemănare! Iată ce înseamnă un club profesionist:
Fotbalul mare se TRĂ‚IEȘTE la PRO TV! Joi, ora 22.00: STEAUA – COPENHAGA, ÎN DIRECT la ProTV și pe www.voyo.ro
Roș-albaștrii joacă în chirie pe Național Arena, în timp ce FC Copenhaga a cumpărat stadionul Parken cu 20 de milioane de euro.
Steaua întâlnește joi seară, în etapa a doua din grupa E a Europa League pe FC copenhaga, o echipă construită după principii total diferite.
Managementul profesionist al lui Flemming Ostergaard, un reputat om de afaceri danez, i-a asigurat lui FC Copenhaga salvarea de la faliment și listarea la bursă în 1997. Rezultatul? Profit de 10 milioane de euro, urmat de generarea de fonduri suficiente pentru cumpărarea stadionului Parken, cu 20 de milioane de euro. De cealaltă parte, Gigi Becali a decis mutarea jocurilor importante ale Stelei pe Național Arena. Finanțatorul plătește chirie, însă își asigură venituri importante din vânzarea biletelor. Conform calculelor ProSport, în acest sezon se așteaptă încasări la acest capitol de aproximativ patru milioane de euro.
Steaua e mai valoroasă, Copenhaga plătește mai bine
FC Copenhaga surclasează Steaua în ceea ce privește salarizarea fotbaliștilor. Cu toate că jucătorii Stelei se bucură de o cotă mai mare în ceea ce privește valoarea de transfer, cei ai danezilor beneficiază de remunerații mult mai mari. Concret, fondul de salarii de la FC Copenhaga a ajuns la 15 milioane de euro pe sezon, față de nici patru milioane de euro, sumă cu care Becali asigură salariile pe un întreg sezon. Chiar și așa, transfermarkt.com notează că lotul Stelei este unul mai valoros, 30,8 milioane de euro, față de numai 27,9 milioane atât cât ar costa lotul antrenat de Ariel Jacobs. Cel mai scump fotbalist al danezilor este brazilianul Claudemir, 3 milioane de euro, în timp ce la români Cristi Tănase (foto stânga) este cotat de transfermarkt.com la 3,5 milioane.
Ei îl au pe Cornelius, noi pe Pușkaș și Roșu
Este binecunoscut faptul că, în ultimii ani, Steaua a reușit să-și ducă spre zero activitatea de la centrul de copii și juniori. Rezultatele s-au văzut și în componența loturilor. Astfel, Reghecampf are la echipă doar trei fotbaliști tineri crescuți în Ghencea, pe Cristian Pușkaș (18 ani), pe Iulian Roșu (18 ani) și pe Valentin Cojocaru (17 ani), niciunul cu prezențe constante pe teren. De cealaltă parte, ultima descoperire a danezilor este un adevărat „wonderkid”. Andreas Cornelius (foto dreapta 19 ani) a avut o reală „explozie” de formă în acest sezon, reușind să înscrie 10 goluri în 17 meciuri.
Copenhaga, doar trei antrenori în zece ani. Steaua a schimbat 16!
Dorința de a asigura un mediu propice performanței a dus la stabilitate și pe banca tehnică. Este vorba, desigur, despre FC Copenhaga, club cu o conducere care a schimbat numai trei antrenori în ultimii zece ani: Hans Backe, Stale Solbakken și Ariel Jacobs. În tabăra românilor este binecunoscut apetitul lui Becali în ceea ce privește „tocana” tehnicienilor. Nu mai puțin de 16 antrenori s-au perindat pe banca tehnică de la „înscăunarea” latifundiarului, petrecută în urmă cu aproape zece ani, cei mai apreciați fiind Pițurcă, Olăroiu și Walter Zenga.
Singura asemănare: ambele se bazează pe jucători autohtoni
Printre puținele asemănări între modul de gândire al conducerii celor două cluburi se numără și strategia de transferuri. Dacă Gigi Becali și-a mărturisit, în repetate rânduri, intenția de a face din Steaua o echipă 100% românească, cu fotbaliști doar din țară, la FC Copenhaga lucrurile sunt asemănătoare. Șefii clubului danez au dus o campanie de înregimentare a celor mai valoroși fotbaliști din spațiul scandinav, în acest moment lotul de 23 de fotbaliști pe care Ariel Jacobs îi are la dispoziție încluzând numai patru fotbaliști din afara Scandinaviei.
23 de goluri au înscris elevii lui Reghecampf în primele zece etape, al doilea atac după cel al Astrei (24)