Trei întrebări pentru Nicolae Dică după Lugano – FCSB 1-2, meci cu două reprize complet diferite. De ce defensiv? Man? Teixeira?
FCSB este liderul grupei în Europa League după ce a reușit joi seară, la Lucerna, să câștige cu 2-1 partida cu Lugano. În ciuda victoriei, meciul a fost unul complicat pentru vicecampioana României, Lugano fiind echipa mai bună în primele 45 de minute, perioadă în care FCSB a fost dominată categoric și în care putea să primească mai mult de un gol. Totul s-a schimbat la pauză, atunci când scoaterea de pe teren a lui Ovidiu Popescu – foarte slab în prima repriză – a provocat intrarea lui Dennis Man și trecerea lui Teixeira la centrul terenului, lângă Pintilii. Primii doi au fost cheia revenirii FCSB, puștiul din banda dreaptă fiind poate cel mai bun fotbalist al roș-albaștrilor.
Deși discutăm despre o victorie, întrebările cu privire la felul în care s-a metamorfozat echipa încă rămân, iar declarațiile de după meciul din Elveția dau naștere unor întrebări.
1. De ce îl ține Morais pe Daprela? De ce e nevoie de doi „închizători”?
Partida a debutat cu un Junior Morais care a părut că nu poate face față ipostazei în care se afla. Dincolo de incursiunile elvețienilor care l-au prins pe brazilian descoperit de cele mai multe ori, Junior Morais s-a văzut în situația de a încerca să îi facă față, la fazele fixe unde FCSB a făcut marcaj om la om, lui Fabio Daprela, fotbalist mult mai înalt și mai puternic decât fundașul stânga. Lipsa de eficiență a lui Morais în acest demers a făcut ca FCSB să scape cu greu de două goluri, Daprela depășindu-l pe Morais în duelurile corp la corp pe fazele fixe.
Mai mult decât curioasa misiune pe care anternorul i-a dat-o lui Morais este felul în care a început FCSB-ul meciul. În același sistem 4-2-3-1 de la care nu se abate, Dică a început cu un cuplu de mijlocași centrali de profil defensiv, cu sarcini defensive – Pintilii – Ovidiu Popescu. Cei doi și-au asumat rolul și, în lipsa posibilităților de exprimare ofensivă au făcut construcția aproape imposibilă, jocul ofensiv din primele 45 de minute rezumându-se la incursiunile lui Benzar și la centrările de pe dreapta. Situația neplăcută a fost cu atât mai vizibilă cu cât fazele în care FCSB trebuia să inițieze atacuri poziționale au fost începute, de cele mai multe ori, de un Planic ieșit din apărare cu mingea la picior, sărind peste cuplul de „închizători” cu minge direct pe Budescu sau Teixeira.
2. Doar frica produce fotbal? Teixeira, central de nevoie
„L-am trecut pe Teixeira în centru pentru că e un jucator mai ofensiv decat Popescu”, a explicat Dică la finalul meciului mutarea care a dat altă față echipei. Totuși, antrenorul FCSB a evitat să explice motivele pentru care nu a început cu portughezul în cuplu cu Pintilii și cu performerul acestui start de sezon, Dennis Man, titular pe poziția lui Teixeira. De altfel, nu este prima dată când Nicolae Dică are de ales un nume în lipsa unui „închizător” clasic din cuplul Nedelcu – Pintilii și apelează la un fotbalist cu profil defensiv, neglijând posibilitatea de a încerca acolo un jucător de profilul Teixeira – Budescu. În aceeași situație, la FCSB, s-au mai aflat și alți antrenori în ultimii ani, iar în completarea cuplului Bourceanu – Pintilii, atunci când unul lipsea, s-au regăsit nume precum Nicolae Stanciu sau Lucian Sânmărtean.
3. De ce e Dennis Man rezervă?
Unul dintre cei mai buni fotbaliști ai FCSB-ului din acest sezon, puștiul Dennis Man continuă să se bată pentru un loc de titular în ciuda evoluțiilor bune. Deși este unul dintre golgheterii echipei, Man a fost nevoit să vadă de pe banca de rezerve primele 45 de minute ale jocului cu Lugano, după intrarea sa producându-se și revitalizarea FCSB. Nu este o noutate, mai ales pentru că Man a fost mai mult sau mai puțin decisiv pentru FCSB în mai multe partide din acest sezon, printre care meciurile cu Chiajna, CFR, Voluntari sau Dinamo.