Debutul Astrei în grupele unei competiții europene a venit cu două eșecuri. Cauzele sunt numeroase, însă cele mai presante par a fi lipsa unei baze de fani, lotul insuficient de bine acoperit, dar și problemele fizice care apar ca urmare a campaniei de transferuri care s-a încheiat târziu, după realizarea celor două cantonamente
După două etape din grupa D a Europa League, Astra Giurgiu ocupă ultimul loc în clasament, fără vreun punct obținut în meciurile cu Dinamo Zagreb și Red Bull Salzburg. E drept, alte șase echipe angrenate în competiție au aceeași linie de clasament, ba chiar golaveraj mai slab (Dinamo Minsk – 1:9, Slovan Bratislava – 0:7). Fără prea mari pretenții la începutul grupelor, dar venită după o eliminare a echipei cu cel mai bun coeficient UEFA – Lyon – Astra a dezamăgit de două ori la debutul în grupele Europa League. În spatele eșecurilor cu 5-1, respectiv 2-1, stă un cumul de factori care au influențat în proporții diferite rezultatele finale. ProSport vă prezintă trei dintre acești factori, analizând, totodată, modul și cauzele înfrângerilor Astrei în Europa League.
Fanii Astrei nu s-au îngrămădit în număr mare pe stadionul din Giurgiu, deși biletele au fost ieftine
Motivul 1: Infrastructură la pământ, interes zero
În urmă cu nici șase luni, arena Marin Anastasovici din Giurgiu avea doar două tribune. Brusc, pe locul unde „domnea” un banner vopsit care imita suporterii echipei giurgiuvene a apărut o nouă peluză de 2500 de locuri, iar întreaga arenă a fost cosmetizată pentru a îndeplini standardele cerute de UEFA pentru a găzdui o competiție europeană. Între tribuna 1 și peluză a răsărit și o clădire cochetă, care adăpostește vestiare moderne, plus o sală de presă la nivel european. Degeaba însă! Deși cel mai scump bilet a costat 45 de lei, iar cel mai ieftin 15, suporterii Astrei nu s-au îmbulzit la stadion. De fapt, la meciul cu Salzburg nu au fost decât 2.500 de spectatori, tribuna II fiind, practic, goală, iar peluza umplută la doar 30% din capacitate. Lucru recunoscut inclusiv de finanțatorul echipei giurgiuvene, Ioan Niculae, după meciul de joi seară: „Am primit foarte multe telefoane care solicitau bilete gratis. E jenant pentru oameni cu salarii bunicele să nu poată plăti un bilet la meci. Am decis să nu mai dăm bilete gratis, e lipsă de bun simț”.
În plus, atmosfera creată la Giurgiu – chiar și de un stadion plin, așa cum a fost la meciul cu Lyon – este dezolantă. Neînvățat cu meciurile puternice, publicul nu știe să se bucure la golurile Astrei și nu știe să pună presiune pe adversar, reușind, cel mult, să fluiere deciziile de arbitraj care se dau împotriva echipei giurgiuvene. Din acest motiv, parcă și echipa „uită” să se bucure, fiind momente în care e prea apatică. Ba mai mult, spectatorii nu stau să își încurajeze echipa până la final, cel puțjn un sfert plecând joi începând cu minutul 80.
Bukari a făcut un nou meci slab, neavând nicio realizare în ofensivă
Motivul 2: Bukari – ofensivul inofensiv
Tot patronul Ioan Niculae a criticat și compartimentul ofensiv al giurgiuvenilor. Cum Fatai e indisponibil, fiind accidentat, Isăilă e obligat să joace cu Sadat Bukari în avanposturi. Iar ghanezul de 25 de ani nu se ridică la nivelul unei echipe care evoluează în Europa League. S-a dovedit și joi, când vârful Astrei s-a bătut singur cu apărătorii adverși și n-a avut nicio realizare. Adică niciun șut la poartă, doar 27 de mingi primite, dintre care a distribuit doar 20 corect (74%), plus trei driblinguri încercate – toate nereușite – și trei dueluri aeriene câștigate din nouă în care a fost implicat. „S-a zbătut, dar e foarte greu să dovedești o apărare întreagă. Avem probleme de lot, dar și probleme fizice, e greu să te refaci când joci meciuri din trei în trei zile”, a declarat Daniel Isăilă imediat după meci.
1 gol la 195 de minute a marcat Bukari pentru Astra în acest sezon
Dinu Gheorghe (stânga) s-a autocriticat pentru transferurile târzii făcute de Astra în acest sezon
Motivul 3: Un lot cu găuri și nepregătit fizic
Din vorbele antrenorului echipei giurgiuvene se desprind alte două probleme pe care Astra le are: lotul de jucători și pregătirea fizică. La prima vedere, Astra pare una dintre echipele cu cel mai bun lot de jucători, având dubluri pe fiecare post. Dar la o analiză mai atentă, giurgiuvenii suferă. Două accidentări, cele ale lui Găman și Fatai, au slăbit serios „11”-le de start al lui Isăilă, cuplul Ben Youssef – Oros comițând greșeli mari atât în meciul cu Dinamo Zagreb, cât și la primul gol al lui Salzburg sau la fazele de atac ale campioanei Austriei. Mai mult, Isăilă nu a avut decât șase jucători pe banca de rezerve la meciul cu Red Bull, dintre care doar Grandin a fost jucător cu profil sută la sută ofensiv. Grăitor este exemplul unicei modificări făcute de Isăilă în meciul de joi seară, intrarea lui Florescu – sau Geo Flores, așa cum are numele scris pe tricou – în locul lui Laban, o mutare considerată ofensivă de Isăilă, care l-a caracterizat pe Florescu drept „un jucător care poate construi și care poate aduce un plus în ofensivă”.
In primele 30 de minute, Isaila a nimerit planul tactic. Poate Astra sa reziste fizic pana la final? Salzburg e excelenta dpdv al conditiei. — Adrian Costeiu (@costeiu) October 2, 2014
In primele 30 de minute, Isaila a nimerit planul tactic. Poate Astra sa reziste fizic pana la final? Salzburg e excelenta dpdv al conditiei.
— Adrian Costeiu (@costeiu) October 2, 2014
Astra are probleme la nivel psihologic.Cade foarte usor.Salzburg nu a jucat nimic 35 de minute.In 7 min a marcat de doua ori #astrasalzburg — Adrian Costeiu (@costeiu) October 2, 2014
Astra are probleme la nivel psihologic.Cade foarte usor.Salzburg nu a jucat nimic 35 de minute.In 7 min a marcat de doua ori #astrasalzburg
Însă cea mai presantă problemă a echipei pare una de ordin fizic. În primele 30 de minute ale duelului cu Salzburg, Astra s-a descurcat excelent, iar defensiva austriecilor a fost deseori prinsă pe picior greșit de șarjele lui Enache, William sau Budescu. Din acel moment însă, totul s-a rupt. Echipa austriacă, mult mai bine pregătită fizică, lăudată chiar și de Pep Guardiola pentru pressing-ul ucigător pe care îl face meci de meci, a început să domine jocul, să câștige tot mai multe baloane la mijlocul terenului și să păcălească defensiva giurgiuveană cu mingi în spatele fundașilor. Cauza acestei căderi a fost explicată de Dinu Gheorghe, președintele executiv al giurgiuvenilor, într-o intervenție la sport.ro: „E și vina mea, pentru că am completat lotul de jucători prea târziu, iar mulți dintre jucători au venit după cantonamente. Acest lucru ne-a afectat, e clar”. Printre jucătorii menționați de președintele Astrei după eșecul cu CS Mioveni, de săptămâna trecută, în urma căruia giurgiuvenii au fost eliminați din Cupa României, se numără Grandin, Aurelian Chițu, Alassana Toure sau Pliatsikas, ultimul venind chiar pe 23 iulie, înainte de debutul Ligii 1.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER