Am aflat într-o mare măsură ce „musafiri” vom avea la finala Ligii Europa de la București: învingătoarele din dublele manșe Sporting Lisabona – Athletic Bilbao și Atletico Madrid – Valencia (19 și 26 aprilie).
Indiferent dacă le va spune numai Bienvenido! sau îi va întâmpina și cu Bem-vindo! pe oaspeții iberici, Bucureștiul încearcă să se achite în mod onorabil de misiunea încredințată de UEFA. Și să încline în favoarea sa balanța economică a finalei. Statul român a cheltuit, după devize care au crescut de la lună la lună, 234 de milioane de euro pentru a ridica o arenă demnă de lumea civlizată a secolului XXI pe locul „comunistului” Stadion 23 August. Un singur meci poate face ca o optime din această sumă să intre în economia românească.
Cel mai mare eveniment sportiv organizat în România după Revoluție, finala Ligii Europa, va avea loc la 9 mai, ora 21.45, pe Arena Națională din Capitală. Organizatorii estimează că la acest meci toate cele 55.000 de locuri ale stadionului bucureștean vor fi ocupate, iar asistența TV ar putea depăși 60 de milioane de telespectatori. FRF și Primăria Capitalei mizează pe un flux turistic de 30.000-40.000 de fani, ce ar putea genera venituri de circa 30 de milioane de euro. Cel mai mare număr de suporteri este așteptat în ziua marelui meci. Aceștia vor fi preluați cu autocare de la aeroport și transferați în zonele special amenajate pentru suporteri, din Piața George Enescu și Piața Constituției. Iar cu trei ore înainte de meci, fanii vor fi aduși la stadion.
Desfășurare de forțe ca la un summit NATO
Un asemenea eveniment beneficiază de o desfășurare de forțe pe măsură. Circa 2.650 de polițiști, 1.500 de jandarmi, 50 de polițiști de frontieră și aproximativ 200 pompieri – un total de aproximativ 4.400 de reprezentanți ai forțelor de ordine – vor veghea ca meciul ce încheie ediția 2011/2012 a competiției fotbalistice intercluburi numărul 2 din Europa să se desfășoare în bune condiții.
Vine trofeul!
Trofeul Ligii Europa va ajunge la București miercuri, cu aproape o lună înaintea finalei, și va fi înmânat primarului Sorin Oprescu de președintele UEFA, Michel Platini, și de reprezentanți ai campioanei competiției, FC Porto, într-o ceremonie organizată la Arena Națională.
Cu această ocazie, va fi inaugurat un teren de mini-fotbal în sectorul 2 al Capitalei. Apoi, până în ziua finalei, cupa de argint, care cântărește 15 kilograme, va fi expusă în Piața George Enescu, la Primăria Capitalei, în Pasajul Universității, la căminele studențești de la Politehnică, în Centrul Vechi și la Băneasa Shopping Center. În data de 8 mai va avea loc la Palatul Parlamentului dineul oficial, la care sunt așteptate aproximativ 500 de persoane, printre care reprezentanți ai celor două finaliste, oficiali UEFA și personalități din lumea sportivă și culturală din România.
Biletele pentru fanii români s-au epuizat în 36 de ore
Cele două echipe care vor disputa finala Ligii Europa vor primi câte 9.000 de bilete pentru propriii suporteri. Vânzarea celor 20.000 de bilete destinate publicului român a avut loc în luna noiembrie, iar tichetele s-au epuizat într-un timp record, 36 de ore. Restul vor fi oferite pe piața internațională sau vor fi rezervate invitaților. Biletele pentru spectatorii români au fost împărțite în patru categorii, fiind mai ieftine decât cele de la precedentele două finale, de la Dublin și de la Hamburg. Cel mai ieftin tichet de intrare a costat 100 de lei, la categoria a patra, apoi 150 de lei la categoria a treia, 250 de lei la categoria a doua și 500 de lei la categoria I.
Competiție europeană cu probleme românești
Principala problemă cu care organizatorii finalei s-au confruntat până acum a reprezentat-o calitatea gazonului de pe noul stadion al Capitalei. Peluza Arenei Națioanle a cedat încă de la primele crampoane care au călcat pe ea, la întâlnirea România-Franța 0-0, din preliminariile Euro-2012, ce a avut loc în septembrie trecut. Constructorul stadionului a schimbat imediat gazonul, dar acesta nu a rezistat iernii grele care a lovit sudul-estul României, astfel că UEFA a cerut un nou covor de iarbă pentru finală și oprirea tuturor competițiilor de pe Arena Națională, de la începutul lunii martie. Peluza montată în septembrie 2011 a ținut doar 19 meciuri și câteva antrenamente. Gazonul pentru seara de gală din luna mai a fost montat deja și a forțat Primăria să „scoată din buzunar” nu mai puțin de un milion de euro. Primăria mai încearcă pe ultima sută de metri să construiască o parcare supraterană în preajma arenei. Conform proiectului, parcarea va avea o terasă amenajată cu terenuri de sport în suprafață de 5.500 de metri pătrați. Capacitatea parcării va fi de 1.300 de locuri, pe patru niveluri cu o înălțime de 13,5 metri, aceasta urmând să fie finalizată parțial până la finala Europa League.
De opt ori finala s-a jucat între echipe din aceeași țară, de patru ori între echipe din Italia și câte o dată din Anglia, Germania, Spania și Portugalia
șapte echipe au participat în toate cele trei ediții ale noii Europa League în faza grupelor: PSV, Steaua, Sporting, Red Bull Salzburg, Anderlecht, Brugge, AEK Atena
Trei finale au fost decise la lovituri de departajare în perioada desfășurării în dublă manșă, alte două în perioada finalei cu o singură manșă
Madridul este singurul oraș cu două cluburi diferite câștigătoare, Real și Atletico
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER