Străzi închise, taximetriști înjurând Portugalia mai ceva ca pe Majestatea Sa, regina Elisabeta a II-a, steaguri ale lui FC Porto peste tot și toată poliția din Irlanda (nu din Dublin!) pe străzi. Cam așa arăta capitala insulei de smarald în ziua în care Săpunaru și Falcao își făceau ultimele cruci înainte de a intra să inspecteze gazonul de pe „Aviva Stadium”.
Străzile nu fuseseseră închise doar din cauza vizitei Reginei. Cele din centru fuseseră blocate de fanii lui Porto, care, cu berile înălțate spre cer, cântau pentru echipa lor și mai ales împotriva Benficăi. Cei de la Braga vizitau tot ce arăta mai vechi de 200 de ani (și asta înseamnă cam tot în Dublin), spre marea fericire a angajaților catedralelor impresionante.
Prețurile și veniturile s-au mărit
„Încasările au explodat față de ce înseamnă normalitatea în perioada asta a anului”, explică mândru unul dintre angajații de la St. Patrick’s Cathedral, una dintre principalele atracții turistice ale Dublinului. A învățat chiar să spună „Bon Dia” și „Obrigado” înainte și după ce le ia suporterilor cei 15 euro necesari pentru intrare. Mai spre centru, un pic de scandal. Câțiva fani ai Bragăi încercau să provoace mareea alb-albastră la un „Portugal, Portugal!”. Refuzul a fost atât de brutal, încât câțiva membri ai forțelor de ordine și-au făcut apariția.
În jurul stadionului, cartierul era blocat complet și nu vedeai picior de localnic pe străzi. Doar tricouri albastre și roșii, plus beri, multe beri. Bașca vânzătorii ambulanți de hamburgeri, care în cinstea finalei scoseseră lista cu prețuri de la vedere, preferând negocierea în cel mai pur stil balcanic. Începea de la 6 euro un sandviș, iar asta sperăm să nu o vedem la București la anul!
1.000 de stewarzi au muncit în ziua finalei la „Aviva Stadium”
380 de milioane de euro e profitul estimat al municipalității din Dublin după organizarea finalei Europa League
Celebrele pub-uri irlandeze au fost atracția principală, însă doar înainte de meci! Seara, spre surprinderea generală, toate barurile și restaurantele din Dublin au fost închise normal, începând cu ora 1:00. Având în vedere că meciul s-a terminat la ora locală 21:45, timpul de sărbătorit – respectiv înecat amarul – a fost mult prea scurt.
Ideea irlandezilor de a împărți practic orașul între fanii lui Porto și cei ai Bragăi a fost una excelentă, dar nu s-a aplicat! La hoteluri, suporterii stăteau cam de-a valma, semn că nici comunicarea cu agențiile de turism n-a funcționat la parametrii normali.
Noroc cu Braga!
Organizarea irlandezilor a lăsat un pic de dorit. Și putea să iasă urât, dacă meciul s-ar fi disputat între două rivale. Dacă era Porto – Benfica, situația ar fi stat cu totul altfel.
Primul lucru pe care îl vedeai la ieșirea din aeroportul din Dublin (unul mai mic decât „Henri Coandă”al nostru) erau două afișe pe coli de hârtie A4. Pe unul scria „Autocare Porto”, pe celălalt „Autocare Braga”. Totul în speranța unei atmosfere de pace care, până la urmă, a fost predominantă la Dublin. Bazându-se pe faptul că meciul n-a fost anunțat ca unul de risc maxim, irlandezii au rezolvat expeditiv problema. Fanii în tricouri alb-albastre treceau pe lângă cei cu tricouri alb-roșii și la un moment dat, când cei mai „amețiți” dintre ei încurcau borcanele, aceștia erau direcționați către autocarele repartizate. Nu de către polițiști, care nu erau prezenți prin preajmă, ci de fanii rivali!
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER