FIFA a făcut o donație impresionantă orașului Zurich!** Sepp Blatter își cumpără liniștea cu 20 de milioane de franci

O știre s-a strecurat, zilele trecute, aproape nebăgată în seamă. FIFA a făcut o donație impresionantă orașului Zurich. Forul condus de Joseph Blatter a donat, printr-un program de asistență financiară, 20 de milioane de franci elvețieni (aproximativ 16,6 milioane de euro), în urma unei promisiuni venite în afara agendei oficiale a ultimei întâlniri a Comitetului Executiv. Suma este enormă, iar FIFA nu este în niciun caz vreo instituție de binefacere. Decizia ascunde detalii incredibile și pare a fi doar un mod prin care șefii fotbalului mondial își cumpără liniștea și statutul în orașul elvețian, „casa fotbalului” din 1932.

Oficial, FIFA a motivat donația ca fiind o parte dintr-un parteneriat de succes cu autoritățile locale din Zurich, iar de fațadă au condiționat folosirea banilor, cu o componentă de 15 la sută direcționată spre fotbalul feminin. „Acesta este viitorul fotbalului”, spune Blatter. De fapt, FIFA întoarce un favor orașului în care are parte de o protecție importantă, anul trecut fiind și în atenția unor consilieri locali. Aceștia au scos la iveală detalii importante despre forul condus de Blatter privind anumite subvenționări de care FIFA se bucură de foarte mulți ani.

De obicei, donațiile merg către federații

Totul ar fi rămas în umbră dacă FIFA nu ar fi decis să organizeze o întâlnire oficială între Joseph Blatter și primarul orașului elvețian, Corine Mauch, pentru a-i înmâna cecul în valoare de 20 de milioane de franci elvețieni. Deși FIFA a mai făcut astfel de donații, niciodată nu a fost precizată suma pe care a investit-o, fie că a fost vorba de baze sportive în Africa, Asia sau America de Sud. Un alt subiect care naște controverse ar fi alegerea unei investiții direct într-un oraș anume. Până acum forul mondial a ajutat fotbalul din anumite zone prin intermediul federațiilor sportive din țările respective. De ce a fost ales Zurich și nu, de exemplu, Bucureștiul? Simplu, pentru că la mijloc există interese mult mai mari. Parteneriatul dintre FIFA și orașul elvețian are și părți ascunse, la mijloc fiind și o posibilă spălare de bani. În urmă cu ceva timp, doi consilieri locali ai primăriei Zurich au declanșat o anchetă prin care au descoperit modul în care FIFA și-a deschis sediul în orașul elvețian, dar au descoperit și protecția pe care o oferă autoritățile locale forului internațional.

30 de milioane de franci elvețieni gaură la bugetul local

În urmă cum mai bine de 15 ani, un vechi hotel din Zurich, devenit monument istoric, trebuia să intre într-un proces de restaurare, însă autoritățile locale nu dispuneau de bugetul necesar acestui proiect. În anul 1996, FIFA a cesionat acest teren pe care se afla hotelul Sonnenberg cu dreptul de a putea ulterior să construiască un sediu. Forul internațional a adus „salvarea” domeniului respectiv, dar sediul și l-a construit în altă parte, unde s-a mutat din 2006. De atunci, hotelul Sonnenberg este folosit doar la anumite întâlniri și convenții pentru care FIFA achită 200.000 de franci elvețieni anual. După părerea celor doi consilieri, această sumă este însă mult prea mică, primăria putând cere de cel puțin patru ori mai mult. Conform acestor consilieri locali valoarea actuală a contractului aduce pierderi orașului de aproximativ 30 de milioane de franci elvețieni.

Organizație non-profit, avantaje enorme

O altă discuție este legată de statutul juridic al forului condus de Blatter: FIFA funcționează ca organizație non-profit. Astfel profiturile ei nu sunt impozabile, forul fiind obligat să plătească pentru profitul anual avut doar anumite taxe foarte mici, în valoare de 1,7 milioane de franci elvețieni. Dacă FIFA ar fi funcționat ca afacere, ar fi plătit cel puțin 57 de milioane de franci elvețieni drept taxe și impozite, raportate la profiturile avute de forul condus de Blatter în ultimii ani.

La momentul respectiv cei doi consilieri locali au declarat că nu au dorit să facă în vreun fel campanie împotriva FIFA, ci luptă pentru ceea ce este corect și drept în acest caz. Vocea lor s-a topit însă în „consensul” general, iar ultima decizie a FIFA, cea prin care a donat 20 de milioane de franci elvețieni comunității din Zurich, pare a fi nota de plată pentru toleranță.


Articol publicat de Adrian ALBU

Publicat: 09 07. 2012, 09:17
Actualizat: 09 07. 2012, 09:18