Fotbal în paradis. Andrei Cordoș își povestește viața de fotbalist în țara concediilor de neuitat: Maldive. Peisaje superbe, plajă, resorturi, insule, opt echipe și un singur stadion
- Fostul fundaș al lui Dinamo are deja patru meciuri în exoticul campionat din arhipelagul care atrage 1 milion de turiști anual.
- Andrei Cordoș vorbește cum este să joci fotbal într-o țară cu resorturi luxoase, peisaje superbe și un fotbal semi-profesionist.
- Fundașul central spune că a ajuns să câștige mai bine în campionatul țării de pe locul 142 în clasamentul FIFA decât la unele echipe la care a jucat în România.
Sătul de incertitudinea din fotbalul românesc, de discuții despre salarii neplătite și lipsa unei garanții în viitor, Andrei Cordoș (28 de ani) a plecat să joace fotbal în țara unde pretențioșii aleg concediile extravagante. O echipă din Maldive, Maziya, i-a propus un contract în ianuarie și a acceptat. A renunțat la marea performanță doar la 28 de ani, probabil dezamăgit de ce oferea Liga I. Și-a luat vacanță de la fotbalul românesc, în țara
vacanțelor de neuitat.
La trei luni de la plecare, fostul fundaș de la „U” Cluj, ASA Târgu Mureș, FC Vaslui, Dinamo, Pandurii sau FC Botoșani povestește pentru ProSport aventura sa din Maldive. Nu este un jurnal de vacanță, după cum singur spune. Este despre jucătorul român care a plecat în necunoscut pentru a juca fotbal, pentru a fi plătit la timp și pentru a încerca o piață asiatică din ce în ce mai atractivă, chiar dacă într-un fotbal aflat la nivel de pionierat.
Cordoș povestește despre luxul întâlnit, despre un campionat cu opt echipe și un singur stadion, despre regulile stricte privind nuditatea și alcoolul, într-o țară islamică și despre o climă care oferă temperaturi de 30 de grade, fie zi, fie noapte. Cordoș mai are un vis legat de fotbalul românesc. Vrea să promoveze în Liga 1 cu „U” Cluj, echipa ce l-a crescut.
„Să nu te gândești că stai toata ziua pe plajă și apoi mergi la antrenament”
Andrei, cum te-ai acomodat în Maldive?
Pot să spun că m-am acomodat foarte rapid și acesta este un lucru bun și important în același timp.
Te simți într-o permanentă vacanță?
Sincer, nu e chiar așa. Să nu te gândesti că stai toata ziua pe plajă și apoi mergi la antrenament, dar, într-adevăr, în zilele libere ai multe opțiuni pentru a te relaxa. Peisajele sunt superbe, mai ales în resorturi. Sunt multe resorturi, fiecare pe câte o insulă, dar sunt și insule unde sunt băștinași sau chiar nelocuite. Oriunde te-ai duce este deosebit. Apa este atât de limpede și nisipul foarte foarte fin. Pentru vacanțe e nemaipomenit!
„Poate nici în România fotbalul nu mai e profesionist”
Fotbalul cum e? Este profesionist?
Fotbalul pot spune ca este în dezvoltare. Toate echipele au dreptul să folosească patru străini: trei europeni și un asiatic. Sincer, aș vrea să spun că e profesionist, dar stau și mă gândesc că poate nici la noi, în România, nu mai e profesionist de ceva timp. Cred, totuși, că fotbalul de aici nu e la nivelul de profesionist.
Toate echipele joacă pe același stadion. Antrenamentele se fac tot acolo?
Păi să îți explic puțin. În Male, care este capitala, sunt două terenuri sintetice, un teren de iarbă și stadionul național. De obicei, toate echipele își împart timpul și se antrenează pe sintetic. Depinde la ce oră au programate meciurile. Noi cum jucăm în AFC CUP, putem să ne antrenăm și pe iarbă înainte de aceste meciuri.
Cum sunt oamenii, cum e cultura lor?
De când am ajuns aici, am observat că oamenii încearcă să facă orice pentru a mă simți bine și pentru a mă acomoda. Pot să spun că au și reușit.
Toată lumea se ocupă de turism acolo?
Nu chiar toți, dar cu siguranță toți știu să se comporte cu străinii. Sunt foarte sociabili și toată lumea vorbește engleza.
„Femeile intră îmbrăcate în mare. Alcool nu se vinde”
E o țară musulmană. Sunt reguli stricte?
Fiind o țară musulmană, îți dai seama că pentru noi, europenii, sunt multe lucruri noi. Pot să îți dau câteva exemple. Doar în resorturi femeile pot face plajă în costum de baie. Pe insulele locuite, ele intră în apă îmbrăcate total. Nu există alcool de cumpărat. Alcoolul se găsește doar în resorturi. Ei au mai multe ore de rugăciune pe perioada zilei, iar antrenamentele și meciurile sunt programate și în funcție de asta.
Ce te-a surprins cel mai mult?
M-a surprins temperatura care este aproape neschimbată, undeva la 30 de grade mereu. Nu contează că e soare sau plouă, ziua sau noaptea, e la fel la orice oră.
„Măcar aici iau banii la timp”
Cum este privit fotbalul?
Toată lumea când aude de Maldive se gândește cu siguranță la vacanță, paradis, nicidecum la fotbal, dar vreau să îți spun că sunt mulți jucători talentați care m-au surprins plăcut! Unii ar face față și în Liga 1 din România.
Cum au fost primele meciuri? Cum e nivelul valoric?
Am avut multe meciuri amicale pe sintetic în perioada de pregătire, iar apoi am trecut direct pe iarbă. Nu e chiar simplu să te antrenezi doar pe sintetic și când vine meciul să îl joci pe iarbă.
Câștigi mai bine decât în România?
Depinde despre ce perioadă vorbim, dar măcar aici îi iau la timp și sunt mulțumit.
Cu ce te-ai acomodat cel mai greu?
Cu mâncarea, cred. La restaurante găsești de toate, dar ca să îți gătești acasă e mai dificil puțin.
Luxul este la el acasă?
Luxul cred că îl găsești doar în resorturi sau la restaurante. Majoritatea sunt oameni care muncesc și își văd de treaba lor.
Mai vrei să joci în România?
Da, sincer chiar am un obiectiv. Mi-aș dori foarte mult să mai pot promova încă o dată cu „U” Cluj, din Liga a 2-a în prima ligă.
Despre Maldive
Arhipelagul Maldive se află în mijlocul Oceanului Indian și este format din aproximativ 1.200 de insule. Cel mai mic stat asiatic este unul dintre cele mai vizitate de către turiștii din întreaga lume. Este o țară care se supune legilor musulmane, pedepsele fiind foarte dure în privința consumului de alcool sau al adulterului.