Iancu Guda dezvăluie indicatorul financiar decisiv în transferul lui Radu Drăgușin. Analistul a explicat de ce românul e o afacere mică pentru Tottenham

Transferul lui Radu Drgășin la Tottenham Hotspur l-a transformat pe fundașul naționalei României în cel mai scump fotbalist român al tuturor timpurilor.

Numai că, dacă Gică Hagi, Cristi Chivu sau Adrian Mutu ar fi fost încă în activitate, l-ar fi devansat fără probleme la acest capitol.

Iancu Guda dezvăluie indicatorul financiar decisiv în transferul lui Radu Drăgușin la Tottenham. Analistul explică de ce românul e o afacere mică pentru gruparea londoneză

Gruparea engleză a achitat 25 de milioane de euro pentru transferul lui Radu Drăgușin, plus alte 5 milioane urmând a fi plătite sub formă de bonusuri de performanță.

Iancu Guda, cel mai cunoscut analist financiar din România, a întors pe toate fețele transferul de milioane al lui Radu Drăgușin la Tottenham iar verdictul său nu lasă loc de interpretări.

„Nivelul indicatorului de încredere: prețul de transfer (amortizat / an) + salariul anual raportat la fondul de salarii şi transferuri anuale ale clubului respectiv. Din perspectiva acestui indicator, Radu Drăgușin este un transfer mic pentru Tottenham, care nu reflectă un nivel foarte mare de încredere (nici nu avea cum, având în vedere că are doar 21 ani şi vine de la Genoa, deci nu a convins la un club de top în Europa sau în UCL).

Drăgușin a costat 25 de milioane de euro pe un contract de 5 ani (deci 5 milioane de euro /an) şi un salariu anual de circa 4 milioane de euro, deci un cost total de circa 9 mil de euro / an, ceea ce înseamnă doar 2,3% din fondul de salarii şi transferuri ale lui Tottenham”, a declarat Iancu Guda la Digi Sport.

Dragușin, sub Mutu și Hagi. Surpriza Ianis Hagi

În acest sens, Hagi, Chivu și cu Mutu, vârfurile fotbalului românesc de la Revoluție încoace, l-ar fi devansat pe Radu Drăgușin. De exemplu, Gică Hagi a evoluat în cariera sa la cluburi de top, ca Real Madrid, Barcelona sau Galatasaray, iar pentru transferurile sale la aceste formații s-au plătit în total 13,4 milioane de euro. În banii de azi ar fi însemnat 28,82 de milioane de euro, conform inflației de-a lungul anilor până în prezent.

Gică Hagi se află între Adrian Mutu, transferat de Chelsea de la Parma Calcio (35,4 milioane de euro, valoare actuală) și Cristian Chivu, cumpărat de AS Roma de la Ajax (28,32 de milioane de euro).

De remarcat este că atunci când s-a retras din activitate, la 36 de ani, Gică Hagi încă avea o cotă de piață importantă, cifrată la 2,6 milioane de euro la valoarea actuală a pieței.

„În concluzie, transferul lui Drăgușin este cel mai mare din istoria fotbalului românesc doar din perspectiva sumei absolute, ajustând cu inflația este cu 10% sub transferul lui Adrian Mutu la Chelsea în 2003. Transferul lui Drăgușin este al 3-lea din perspectiva creșterii cotei unui jucător român față de fotbalul din care provine, după Hagi și Mutu. Având doar 21 ani, Drăgușin poate crește semnificativ mai mult, dar va începe să conteze în viitor și ce va face la Naționala României. Transferul lui Drăgușin este foarte mic pentru Tottenham, nu înseamnă decât 2,3% din fondul de salarii și transferuri ale lui Tottenham, ceea ce nu arată o încredere deosebită în transfer (nici nu avea cum, la doar 21 ani după ce a jucat 2 ani la Genoa, deci nu a convins la un club de top în competiții premium precum UCL).

Cel mai ridicat nivel de încredere acordat vreodată unui jucător român de un club de fotbal este Viitorul la transferul lui Ianis de la Fiorentina, în 2018 (60% din fondul de salarii și transferuri de la acea vreme„, a scris Iancu Guda pe Facebook.

Publicat: 06 02. 2024, 09:31