În Iran, femeile nu au acces pe arenele de fotbal. Conducătorii țării susțin că pe stadioane atmosfera e prea dură, iar reprezentantele sexului frumos ar trebui să urmărească meciurile doar la televizor, acolo unde totul e cenzurat. Însă, o tânără a reușit să înșele atenția autorităților, iar povestea ei a devenit chiar subiect de film, pelicula fiind intitulată Offside.
„Momentul care m-a convins că merită să-mi asum acest risc a fost cutremurul din Teheran. M-am gândit că puteam să mor, fără să fi făcut lucrurile la care am visat toată viața! M-am hotărât să-mi îndeplinesc acest vis de a intra pe stadion! Am început să pregătesc totul cu câteva zile înainte de meci: mi-am cumpărat haine bărbătești, pantofi bărbătești, dar și fular și steag cu echipa mea favorită, Persepolis. Apoi, mi-am cumpărat o barbă falsă, m-am tuns”, a povestit femeia, conform Adevărul.
Apoi, a continuat: „Când am pornit spre stadion, mi-am pus și un fes pentru orice eventualitate. M-am înfășurat în steagul Persepolis și cum hainele îmi veneau foarte bine, am intrat pe stadionul ‘Azadi’ din Teheran fără nicio problemă. Cele mai mari emoții le-am avut când am ajuns la casa de bilete și a trebuit să vorbesc și să zic în ce sector al arenei vreau să-mi iau bilet. Când am trecut de tunelul care duce spre tribune, am văzut gazonul stadionului. A fost primul moment în care mi-au dat lacrimile. Apoi, au intrat jucătorii pe teren pentru încălzire și, din nou, am început să plâng. Ce să mai? Am plâns întruna”.
A riscat, dar a scăpat de furia liderilor țării, fapta sa nefiind considerată penală. „După meci, m-am dus la oficialii și antrenorii echipei Persepolis și le-am povestit prin ce am trecut pentru a vedea un meci de la fața locului. Au fost uimiți ce riscuri mi-am asumat pentru a ajunge la stadion și m-au felicitat. Totuși, m-au sfătuit să nu mai fac așa ceva, fiindcă riscurile sunt prea mari. Nu prea am putut să scandez pe durata meciului. Din două motive. În primul rând, vocea m-ar fi dat de gol. Iar apoi unele scandări erau mult prea vulgare și am preferat să tac. Intrarea femeilor pe stadioane e interzisă, dar nu e considerată o faptă penală. De aceea, n-am fost urmărită de autorități, atunci când mi-am spus povestea”.
„Nu neapărat am vrut să văd acel meci pe viu, ci am vrut ca gestul meu să declanșeze o mișcare prin care femeilor să le fie permis să meargă pe stadioane. A fost pentru prima dată când mi-am propus să merg la un meci și am și reușit. Iar de atunci, am mai încercat și voi mai încerca (râde).
Ca să fiu sinceră, am mai fost de atunci la un meci pe „Azadi”, însă am stat doar prima repriză, după care am plecat acasă. Și, de frică, nici nu le-am mai zis prietenilor și apropiaților. Mai nou, de câte ori joacă Persepolis acasă, diverși oameni mă sună ca să fie siguri că nu cumva am mers, din nou, pe stadion.
Într-adevăr, atmosfera de pe stadion nu e una civilizată, dar asta și pentru că nu s-a făcut o educație în acest sens. Hai să facem această educație, fiindcă de ani de zile iraniencele visează să aibă acces la meciurile de fotbal. Faptul că ele nu pot face asta e o mare nedreptate!”, a încheiat ea.
Citeste mai mult: adev.ro/p4jd36