Incredibila moștenire: România a câștigat 3 din ultimele 6 meciuri cu Spania. Cum arătau echipele tricolore care dădeau de pământ cu ibericii și scandalul de la singura victorie obținută de spanioli contra românilor în ultimii 30 de ani

Poate părea greu de crezut pentru tinerii suporteri români, generațiile recente obișnuite cu echipe tricolore mediocre și lipsite de har, dar România a dominat categoric Spania în ultimele decenii. Din cele 6 partide disputate între cele două naționale în ultimii 32 de ani, România a câștigat 3, iar Spania a câștigat una singură – și pe aceea într-un mod destul de controversat, care și azi provoacă discuții și bănuieli.

Inventarul meciurilor directe din istoria recentă a fotbalului scoate în față o națională tricoloră care a știut mereu să aibă soluții pentru stilul de joc al spaniolilor. Mai mult decât atât, România nu doar că a jucat bine mereu cu ibericii, dar suporterii chiar aveau de ce să fie mândri cu fotbaliștii intrați pe teren sub tricolor. Niciodată nu ne-au lipsit vedetele de o calitate cel puțin egală cu a spaniolilor. Nici măcar în urmă cu trei ani, când balanța valorică înclina clar către Spania, această echipă n-a reușit să câștige amicalul jucat la Cluj.

Ultimele șase partide între naționalele care se întâlnesc astă-seară:

– 1987, preliminarii Euro: România – Spania 3-1 (3-0),

– 1991, amical: Spania – România 0-2 (0-0),

– 1996, turneul final Euro: Spania – România 2-1 (1-1),

– 1997, amical: Spania – România 1-1 (0-0),

– 2006, amical: Spania – România 0-1 (0-0),

– 2016, amical: România – Spania 0-0.

Cele trei victorii obținute de tricolori în acest interval au reflectat forța fotbalului românesc într-o perioadă în care echipele noastre naționale trezeau mult respect și chiar teamă oricărui adversar.

Aprilie 1987: România a făcut praf Spania în doar 45 de minute

În aprilie 1987, în preliminariile pentru Euro 1988, România a pulverizat Spania în Ghencea la propriu și la figurat. Până la pauză, tricolorii – la acea oră o echipă uriașă – rezolvaseră deja meciul marcând 3 goluri, iar Lăcătuș îi rupsese piciorul căpitanului spaniolilor, Camacho. Repriza a doua n-a mai adus mare lucru, oaspeții reușind doar golul de onoare după ce românii au oprit motoarele.

Aceea a fost revanșa partidei-tur din toamna lui 1986, câștigată pe nedrept de Spania cu 1-0 (gol Michel Gonzalez în minutul 57).

Până la urmă, victoria reușită de tricolori în aprilie 1987 n-a mai contat, pentru că Spania s-a calificat la turneul final profitând de faptul că, în ultima etapă a grupei, România n-a reușit decât 0-0 la Viena, cu Austria. În acel moment, la turneul final al Europenelor se calificau doar 7 echipe (a 8-a fiind țara gazdă).

1991: Spania transformată în pigmeu de marea echipă a României

Patru ani mai târziu, în aprilie 1991, într-un amical disputat în localitatea spaniolă Caceres, una din cele mai bune echipe ale României din toate timpurile a făcut instrucție cu Spania, pe care a învins-o cu 2-0 și a dominat-o de la un cap la altul al partidei. Era începutul epocii de aur a naționalei tricolore, care făcuse un turneu final al Mondialelor din Italia remarcabil, fiind eliminată în „optimi” la penalty-uri de Irlanda, și avea să erupă la Mondialele din SUA, din 1994, când a ratat calificarea în semifinale tot la penalty-uri, cu Suedia.

2006: România, ultima învingăoare a generației care avea să domine fotbalul mondial timp de 6 ani

Ultimul meci încheiat cu victoria uneia dintre echipe a avut loc acum 13 ani, în noiembrie 2006: un amical jucat la Cadiz. Unicul gol a fost marcat de (pe atunci) tânăra speranță Ciprian Marica, atacantul de 21 de ani care la ora aceea era șlefuit de Mircea Lucescu în atelierul de la Șahtior Donețk.

Acel amical a avut o semnificație aparte. A dus la demiterea antrenorului gazdelor, Luis Aragones, și a însemnat, în același timp, ultima înfrângere suferită de Spania înaintea senzaționalei serii de rezultate care avea s-o încoroneze drept cea mai bună echipă a lumii în următorii 6 ani.

Între 15 noiembrie 2006 (0-1 cu România) și 24 iunie 2009 (0-2 cu SUA), Spania a disputat 35 de meciuri, câștigând 32 dintre ele în 90 de minute, un altul la penalty-uri de departajare (finala Euro 2008, cu Italia) și remizând în două.

Singura victorie a Spaniei cu România: un meci dubios, despre care bulgarii mai spun și azi că a fost blat

Singura înfrângere suferită de România contra Spaniei, în ultimele trei decenii, s-a petrecut la turneul final al Europenelor din 1996. Meciul a fost unul cu cântec și care chiar și azi naște suspiciuni, în ciuda tuturor dezmințirilor date de români și spanioli. Partida conta pentru ultima etapă din grupe. România era deja eliminată după două înfrângeri cu 0-1 contra Franței și Bulgariei, în timp ce Spania avea nevoie de victorie ca să fie sigură că va urca în „sferturi”. Acest lucru s-a și întâmplat, ibericii au învins cu 2-1 (1-1), golurile fiind marcate de Javier Manjarin (10) și Guillermo Amor (84), respectiv Florin Răducioiu (30). Prestația celor două echipe n-a fost deloc convingătoare. Bulgarii, direct păgubiți de acest rezultat, aveau să fie vehemenți imediat, acuzând un blat între români și spanioli. Suspiciunile au crescut când, în anul următor, România a fost invitată în Spania, pentru un amical cu această formație.

De atunci, periodic, jucătorii și oficialii bulgari de la Euro 1996 dezgroapă acest subiect și arată cu degetul spre vecinii de la Nord de Dunăre. Ultima oară când s-a întâmplat acest lucru a fost chiar acum câteva luni. „O altă problemă pentru noi a fost că România a mers la culcare în meciul cu Spania, asta vă spun sigur. Hristo Stoicikov a vorbit după aceea la telefon cu ei, dar și la Barcelona, unde juca împreună cu Gică Popescu (n.r. – și cu Gheorghe Hagi). I-au lăsat să înscrie pe spanioli, ăsta e adevărul. Să vedeți ce au făcut fundașii României în meciul cu Spania! Spaniolii n-aveau nicio ocazie și i-au lăsat să înscrie. Unul dintre ei a fost Popescu, care traducea ceva”, a acuzat fostul internațional Ivo Georgiev, într-un interviu publicat în luna mai a acestui an de site-ul bulgar Sportal.bg.

Iată cele trei victorii pe care România le-a obținut cu Spania în ultimii 32 de ani:

Spania – România 0-1 (0-0)

Amical, 15 noiembrie 2006

Cadiz, 16.000 spectatori

A marcat: Ciprian Marica (59)

SPANIA (1-4-2-3-1): Iker Casillas © – Angel Lopez (74 Sergio Ramos), Javier Navarro, Juanito Gutierrez, Antonio Lopez – Cesc Fabregas (46 Borja Oubina), Xabier Alonso (46 Marcos Senna) – Miguel Angulo, David Villa, David Silva – Fernando Morientes. Antrenor: Luis Aragones

ROMÂNIA (1-4-3-3): Dănuț Coman – Petre Marin, Gabriel Tamaș (87 Dorin Goian), Cristian Chivu (C) (87 Sorin Ghionea), Răzvan Raț (89 Ștefan Radu) – Marius Măldărășanu (46 Laurențiu Roșu), Ovidiu Petre, Răzvan Cociș – Ciprian Marica, Claudiu Niculescu (46 Mugurel Buga), Daniel Niculae (74 Nicolae Dică). Antrenor: Victor Pițurcă

Arbitru: Domenico Messina (Italia)

Spania – România 0-2 (0-0)

Amical, 17 aprilie 1991

Careres, 16.000 spectatori

Au marcat: Ioan Timofte (46), Gavrilă Balint (57)

SPANIA (1-4-4-2): Andoni Zubizarreta (84 Abel Resino) – Fernando Munoz, Roberto Solozabal, Juanito Rodriguez, Juan Carlos Rodriguez (83 Gabriel Moya) – Michel Gonzalez, Eusebio Sacristan (46 Fernando Giner), Juan Vizcaino, Martin Dominguez (68 Luis Enrique) – Manolo Sanchez, Emilio Butragueno © (86 Jose Ziganda). Antrenor: Luis Suarez

ROMÂNIA (1-4-4-2): Florin Prunea – Dan Petrescu, Emil Săndoi, Mircea Rednic, Nicolae Zamfir – Ioan Sabău (56 Pavel Badea), Gheorghe Popescu, Dorin Mateuț, Gheorghe Hagi © (61 Sorin Vlaicu) – Gavrilă Balint (87 Zoltan Kadar), Ioan Timofte. Antrenor: Mircea Rădulescu

Arbitru: Joao Correira Pinto Martins (Portugalia)

România – Spania 3-1 (3-0)

Preliminarii CE, 29 aprilie 1987

București, 30.000 de spectatori

Au marcat: Pițurcă (38), Mateuț (43), Ungureanu (45) / Caldere (80)

ROMÂNIA (1-4-4-2): Silviu Lung – Ștefan Iovan (70 Nicolae Negrilă), Adrian Bumbescu, Miodrag Belodedici, Nicolae Ungureanu – Dorin Mateuț, Laszlo Boloni (c), Gheorghe Hagi, Michael Klein (88 Gavril Balint) – Victor Pițurcă, Marius Lăcătuș. Antrenor: Emeric Ienei

SPANIA (1-4-4-2): Andoni Zubizarreta – Manuel Sanchis, Genar Andrinua, Andoni Goikoetxea (37 Miquel Soler), Jose Camacho © (20 Joaquin Alonso) – Victor Munoz, Ricardo Gallego, Michel Gonzalez, Ramon Caldere – Eloy Olaya, Emilio Butragueno. Antrenor: Miguel Munoz

Arbitru: Alexis Ponnet (Belgia)

 

Publicat: 05 09. 2019, 15:02
Actualizat: 05 09. 2019, 15:03