O țărișoară din Africa Centrală și de Est este cel mai nou stat de pe harta lumii. Și cel mai nou membru al „marii familii” a lui Baltter Sudanul de Sud a jucat marți primul său meci recunoscut de FIFA, un amical cu Uganda (2-2)
Pe 9 iulie 2011, Sudanul de Sud s-a separat de Sudan, după cinci decenii de război civil care a luat viețile a două milioane de oameni și a lăsat în urmă un dezastru umanitar uriaș. Marți, 10 iulie 2012, la aniversarea unui an de la câștigarea independenței față de ruda de la nord, Sudanul de Sud a primit botezul focului și la nivel fotbalistic. Primul meci internațional recunoscut oficial de către FIFA, un amical încheiat la egalitate, 2-2 cu Uganda. 22.000 de suporteri s-au înghesuit pe o arenă cam improprie din capitala Juba și au văzut cum favoriții au revenit de două ori în meciul încheiat nedecis, deși pe final oaspeții au evoluat în inferioritate. „În aceste zile, Sudanul de Sud și-a sărbătorit prima aniversare și sunt destule povești triste aici. Multora le lipsesc mamele, tații, frații sau surorile. Cred că, din această cauză, acest meci a fost ca finalul unei revoluții”, a explicat sârbul Zoran Dordevic (60 de ani), de luna trecută selecționerul Sudanului de Sud.
Al 209-lea membru FIFA Sudanul de Sud a fost acceptat ca al 209-lea membru FIFA pe 25 mai 2012, la cel de-al 62-lea Congres, care a avut loc în Ungaria. „Nu am început chiar de la zero. Mulți jucători au evoluat în prima ligă din Sudan. Alți 100 de fotbaliști de acolo și-au arătat disponibilitatea de a juca pentru naționala noastră, dar nu știu dacă acum e posibil. Momentan e dificil pentru ei să călătorească în sud”, a explicat Chabur Goc Alei, șeful federației din Sudanul de Sud. „Steaua Strălucitoare”, cum e poreclită naționala Sudanului de Sud, poate acum evolua în preliminariile Cupei Africii din 2015 și cele ale CM 2018.
Petrolul, mărul discordiei Noua apariție de pe harta lumii e o țară cu multe probleme. Una extrem de săracă și pentru care cel mai mare succes din primul an de independență a fost evitarea războiului cu Sudanul. Tensiunea dintre cele două vecine e însă la cote maxime, mai ales din cauza „aurului negru”, principala bogăție a zonei. Recent, o dispută în legătură cu împărțirea industriei petroliere (cândva unificată) a fost la un pas să degenereze într-un conflict major. O miză în continuare uriașă, în condițiile în care 98% din bugetul oficial al Sudanului de Sud provine din petrol. Țara africană e afectată și de numeroase conflicte interetnice, în opt din cele 10 provincii.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER