La mai puțin de un an și jumătate de la lovitura de început a primului mondial organizat de continentul negru, marile întrebări rămân în picioare. Dubii care au bântuit mai mereu creierele europenilor încă de la desemnarea africanilor ca organizatori ai turneului final acum destui ani. Sunt gata cele cinci stadioane care trebuie construite? Dar cele care trebuie renovate? Infrastructura, obligatorie în context, autostrăzi, aeroporturi, transporturi publice, va fi gata la timp? Securitatea echipelor, a oficialilor și a celor 500.000 de turiști străini, va fi garantată?
Eforturi susținute
Adevărul este că bunăvoința nu le lipsește sudafricanilor, fie și numai dacă e să ne ghidăm după cele 200.000 de locuri de muncă nou-create. Pe anumite șantiere se muncește zi și noapte, așa cum se procedează la arena Green Stadium din Cape Town (68.000 de locuri). Dar, 10 stadioane de terminat, două aeroporturi care trebuie renovate, altul nou-nouț care trebuie construit (Durban), o întreagă rețea de străzi și autostrăzi de asfaltat… Revoluție în transporturi
Africa de Sud va inaugura prima sa linie de mare viteză, după modelul TGV-ului francez, iar trenul său se va numi Gautrain, care va lega Johannesburg de Pretoria, cei 55 de km care separă capitala economică de cea politică urmând a fi parcurși în numai 15 minute. Preț estimativ, 500 de milioane de euro. Și așa mai departe. În plus, produsul " South Africa 2010 FIFA World Cup" se vinde bine, iar sponsorii principali, în număr de 14, sunt mulțumiți. "Drepturile de televiziune sunt deja atribuite, iar pachetele turistice se vând în ritm susținut.
Oferte pentru toată lumea
Peste 50.000 de bilete care oferă sejururi care includ meciuri în țara gazdă a competiției au fost deja acontate, iar majoritatea acestora era și cele mai scumpe. De altfel site-ul FIFA s-a asociat cu un altul care prezintă minunile Africii de Sud, o țară fabuloasă în care s-au păstrat rase de animale dispărute în alte părți, dar exista și o delta a unui râu care nu se varsă nicăieri. Pur și simplu, moare în deșert… Delta Okawango ocupă o suprafață de 20.000 km2, fiind situat în Botswana de nord-vest la gura de vărsare a fluviului Okawango. Delta este delimitată la sud de crăpătura tectonică Kunyere și Thamalakane care este continuarea marelui Rif african.
Delta Okawango nu are scurgere, ci apele lui se înfiltrează o parte în nisipul bazinului arid Kalahari, iar altă parte se evaporă. Delta este unul dintre regiunile cele mai întinse umede și bogate în faună din Africa. Pe urmă, poți afla niște lucruri interesante despre celebrul dansator zakumi, numele leopardului cu pete verzi care este mascota Mondialului. Potrivit designerilor, "stilul său, orgoliul simțul de ospitalitate reprezintă cel mai bine Africa…" În fine, nu este clar de ce un leopard este ospitalier, fie el chiar și din postura de mascota necuvântătoare și împăiată. Oricum, Africa de Sud ne așteaptă pe toți acolo!
Â
articol de Octavian METONI
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER