ANALIZĂ‚ / Puține lucruri clare în grupele de calificare

Există certitudini, dar nu neapărat în sensul pozitiv, ci și în cel negativ. Echipe puternice în ultimii ani, reprezentativele Cehiei, României sau Portugaliei au toate șansele de a vedea Mondialul african pe ecranele televizoarelor, în timp ce Italia, spre exemplu, mai are de tras până a-și vedea sacii în căruță. Oricum, nimeni nu-și poate imagina un turneu final fără campioana mondială en titre și, mai mult ca sigur, nici nu se dorește acest lucru.

Spania a tremurat serios

După ce câștigase la mustață "turul" de sâmbătă (1-0 pe Bernabeu) cu Turcia, campioana Europei a trecut prin mari emoții pe Ali Sami Yen, învingându-i pe otomani cu 2-1, printr-un gol decisiv marcat de Riera, în al treilea minut de prelungiri! Altfel, naționala iberică nu a arătat mai nimic pe teren, cu un Torres practic inexistent și o linie de mijloc care nu a legat, practic, nimic, golul lui Senturk din min. 26 confirmând superioritatea clară a fiilor Semilunei. După pauză, tot Turcia a controlat jocul, Nihat (min. 46 și 48) ratând două ocazii uriașe care, transformate în gol (goluri) ar fi închis definitiv jocul. Spania a supraviețuit, a egalat prin Guiza și, în final a punctat decisiv pentru o victorie nemeritată. De remarcat că naționala Spaniei nu a mai pierdut de 31 de partide (de la un amical cu naționala României!), iar ieri a înregistrat a 11-a victorie consecutivă, conducând autoritar grupa a V-a, având șase puncte mai mult decât Bosnia, învingătoarea cu 2-1 a unei Belgii departe de vremurile lui Scifo, Grun & comp.

Olanda e tot cam pe acolo

Cu 15 puncte din 15 posibile naționala batavă nu este matematic calificată, dar este greu de acceptat o situație ca atare. După ce au călcat în picioare Scoția, "portocala mecanică" a șters pe jos cu Macedonia (4-0), Kuyt (dublă) și Huntelaar recidivând după ce perforaseră și poarta scoțienilor în we-ul trecut. Robben, care impresionase în disputa cu Highlanderii, a avut din nou o prestație de apreciat, jucătorul Realului servindu-și coechipierii cu două pase ideale care au însemnat tot atâtea goluri. Nici băieții în kilt-uri nu au renunțat la cursa de urmărire, ei reducându-i la tăcere pe vikingii islandezi și ocupând locul doi în grupa a IX-a, în spatele Olandei, liderul clar al grupei.

Panzerele calcă totul în picioare

Germania domină clar grupa a IV-a, victoria cu scorul de 2-0 obținută în fața Țării Galilor venind în sprijinul acestei afirmații, cu atât mai mult cu cât sâmbăta trecută Mannschaft-ul lovise liliputanul Liechtenstein, Ballack marcând în ambele meciuri. De remarcat. în context, conflictul izbucnit între căpitanul Panzerelor și Lucas Podolski, echipa fiind divizată în războiul dintre cei doi. În acest moment, nemții au un avans de patru puncte în fața Rusiei, dar compatrioții lui Putin au un meci mai puțin disputat. Trebuie spus că ex-sovieticii au câștigat la limită în fața Lichtensteinului printr-un penibil 1-0 care lasă în dubiu pe mulți în ceea ce privește reala valoare a "sbornaia".

Italia gâfâie, Anglia suferă

A doua în grupa a VIII-a preliminară, Irlanda s-a ținut cu dinții de campioana mondială, golul din final marcat de Robbie Keane răspunzând deschiderii scorului din debutul partidei de pe San Nicola din Bari, Iaquinta fiind cel care aruncase stadionul în aer încă din debutul meciului. Trebuie precizat, însă, că azzurri au jucat tot meciul cu un om în minus, arbitrul penalizând mult prea sever atacul imprudent al lui Pazzini. Anglia, la rândul ei, a tremurat serios pe Wembley în partida cu Ucraina, vecinii noștri egalând situația prin eternul Shevcenko și obligându-i pe insularii lui Capello la un forcing final disperat și încheiat fericit prin golul din min. 85 reușit de căpitanul Terry. Și Croația a învins (2-0 cu Andorra), iar englezii au niște amintiri cu Modric, Petric și ceilalți ex-iugoslavi.

 

Publicat: 02 04. 2009, 18:09
Actualizat: 03 04. 2009, 13:45