E cel mai bătrân turneu al fotbalului continental. La 95 de ani de la prima ediție, organizată în Argentina, Copa America revine „acasă”. Între 1 și 24 iulie, țara tangoului va găzdui a 43-a ediție a competiției în care Argentina, țara gazdă, și marea rivală, Brazilia, pleacă din nou ca mari favorite. La ultimele două ediții (2004, 2007) au jucat finala. Țintarul ajută la repetarea scenariului.
Argentina urlă după revanșă. A pierdut ultimele finale în fața brazilienilor (4‑2, după pen., respectiv 3-0). De altfel, la ultimele cinci ediții, selecționata „selecao” și-a inscripționat de patru ori numele pe trofeu! Așa că pentru Messi&Co, presiunea e enormă. Nu doar pentru că joacă în fața propriilor fani și au de luat mai multe revanșe în fața eternului nemesis de la nord-est. Ci, mai ales, pentru că vânează primul trofeu internațional după 18 ani. Ultimul câștigat a fost chiar Copa America, în 1993.
Progresul Americii de Sud Considerată o încălzire pentru preliminariile CM 2014, care încep în octombrie, Copa America e mai mult decât atât. Actuala ediție pare mai atractivă ca oricând pentru iubitorii fotbalului, pentru că în zonă nu mai există echipe „mici”. Exemplu? Ecuadorul era o națională inexistentă în fotbalul mondial, însă în 2006 a ajuns în optimile CM, iar din 2009 are un jucător la Manchester United, pe Valencia. Progresul a fost înregistrat in corpore, în ultima perioadă, de fotbalul sud-american, dovada fiind faptul că la ultimul Mondial, în Africa de Sud, patru naționale din această parte a lumii au ajuns în sferturi.
Două invitate, Costa Rica și Mexic Înființată în 1916, Copa America a trecut prin mai multe transformări de-a lungul timpului. Din 2007, se joacă o dată la patru ani, cu trei grupe de câte patru echipe, după care se trece la un sistem eliminatoriu. Se califică în sferturi primele două clasate, plus cele mai bune două echipe de pe locul trei. Din cauza numărului redus de țări membre ale confederației CONMEBOL (Confederația Sud-Americană), organizatoarea competiției, la turneu sunt invitate încă două echipe, în mod tradițional, naționale din CONCACAF (Confederația din America Centrală, de Nord și zona Caraibelor).
Au existat și excepții. Japonia ar fi trebuit să participe la actualul turneu, dar a declinat ulterior oferta după ce meciurile din J-League, decalate din cauza tsunami-ului care a lovit zona niponă în martie, s-au suprapus cu programul Copei America. Locul „Samurailor Albaștri” a fost luat de Costa Rica, o altă invitată fiind Mexicul.
Se joacă mai ales în provincie Balul e deschis la noapte, în La Plata, de țara gazdă. La o oră deloc convenabilă totuși pentru fanii din România (3:45), la fel ca multe partide de la Copa America. Partener de tango, Bolivia, o echipă fără pretenții și care pare cea mai slabă nu doar din Grupa A, ci de pe continent. În afară de arena „Estadio Ciudad de la Plata”, alte șapte stadioane găzduiesc competiția, majoritatea din afara capitalei Argentinei. Finala e programată pe 24 iulie, pe arena lui River. Locația a fost pusă în pericol de devastările pe care le-au provocat duminică fanii lui River, după retrogradarea echipei favorite. Organizatorii au dat însă asigurări că ultimul act al competiției se va juca tot pe „Estadio Monumental”.
Vedete pe metru pătrat Argentina se bazează pe factorul Messi și suportul publicului, Brazilia, pe colecția sa de vedete, Uruguay-ul pe un atac letal. Chile, Paraguay sau Columbia sunt outsideri care pot da oricând lovitura. Cert e că va fi o înghesuială mare de staruri pe metru pătrat. Majoritatea consacrate deja la echipe mari din Europa. Argentina îi are pe Messi, Tevez, Aguero sau Milito, Brazilia vine cu Robinho, Pato, Alves și, mai ales Neymar, aproape înregimentat de Real. Chilianul Sanchez așteaptă Barcelona, columbianul Falcao e dat la Chelsea, Paraguay-ul îl are pe Barrios.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER