Autoritățile americane au solicitat extrădarea celor șapte oficiali ai FIFA care au fost arestați și încarcerați la Zurich în data de 27 mai, au anunțat oficialitățile elvețiene, joi, într-un comunicat.
Potrivit autorităților din Elveția, ambasada SUA la Berna a transmis la 1 iulie solicitările de extrădare, în termenul prevăzut de tratatul semnat de cele două țări cu privire la extrădare. Solicitările se bazează pe mandatele de arestare emise la 20 mai de Parchetul din New York, care suspectează persoanele în cauză că au acceptat mită de peste 100 de milioane de dolari din partea unor reprezentanți ai mass-media și ai unor firme pentru drepturile de transmitere, de comercializare și de sponsorizare cu privire la turnee de fotbal din SUA și din America Latină. Aceste acte de corupție, discutate și pregătite pe teritoriu american, au făcut obiectul unor tranzacții financiare prin intermediul unor bănci americane.
Poliția din Zurich îi va audia pe cei șapte oficiali cu privire la solicitările de extrădare și le va acorda un termen de 14 zile pentru a lua poziție, termen care poate fi prelungit cu încă 14 zile.
În perioada următoare, autoritățile elvețiene vor hotărî dacă oficialii în cauză trebuie să fie extrădați. Deciziile de extrădare pot fi atacate cu recurs la Tribunalul Penal Federal.
FIFA se confruntă cu un uriaș scandal de corupție, după ce justiția americană a pus sub acuzare 14 persoane, printre care doi vicepreședinți FIFA și șapte oficiali ai forului.
Șapte oficiali ai forului mondial au fost reținuți, la Zurich, la solicitarea Departamentului de Justiție al SUA, în legătură cu fapte de corupție: Jeffrey Webb (Marea Britanie), vicepreședinte al FIFA și președinte al CONCACAF, Eduardo Li (Costa Rica), viitor membru al Comitetului Executiv al FIFA, Julio Rocha, însărcinat cu dezvoltarea FIFA, Costas Takkas (Marea Britanie), atașat la cabinetul președintelui CONCACAF, Eugenio Figueredo (Uruguay), vicepreședinte al FIFA, Rafael Esquivel (Venezuela), membru al CONMEBOL, și Jose Maria Marin (Brazili), membru al Comitetului de organizare al FIFA pentru JO.
Totodată, Parchetul elvețian a confiscat, la 27 mai, documente electronice de la sediul FIFA din Zurich, în cadrul urmăririi penale începute cu privire la fapte, pentru „spălare de bani și management defectuos”, în procesul de atribuire a organizării Cupei Mondiale, edițiile din 2018 Rusiei și 2022 Qatarului.
Mediafax
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER