Blatter, atacat din toate părțile. Mai mulți șefi de federații europene îi cer președintelui FIFA să renunțe la funcție
- Scandalurile de corupție îl înfundă pe Sepp Blatter (78 de ani). Președintele FIFA este ținta unor atacuri directe ale președinților federațiilor de fotbal din Anglia și Olanda, după ce alți oficiali au cerut refacerea votului pentru organizarea Mondialelor din 2022, iar principalii sponsori ai forului mondial acuză deteriorarea imaginii fotbalului.
Mai mulți delegați UEFA s-au întâlnit la Sao Paulo cu Sepp Blatter și l-au sfătuit pe acesta să nu candideze și pentru al cincilea mandat consecutiv în fruntea FIFA. Conducătorul Federației Engleze de Fotbal, Greg Dyke, l-a avertizat pe Blatter că trebuie să-și reevalueze atitudinea față de recentele acuzații de corupție și dare de mită din cadrul forului pe care îl conduce.
Oficialul englez s-a referit cu precădere la informațiile care au apărut în presa britanică, conform cărora acordarea dreptului de organizare a Cupei Mondiale din 2022 a revenit Qatarului prin metode ilicite. Blatter a condamnat spusele jurnaliștilor englezi și a insinuat că au fost îndreptate spre federațiile de fotbal din Africa și Asia, subliniind „rasismul și discriminarea” din ideile susținute de presă.
„FIFA omoară mesagerii”
„Am citit și eu articolele publicate în Sunday Times. Nu e nimic rasist promovat acolo, se scrie doar de anumite cazuri de corupție din cadrul forul pe care îl conduceți”, și-a început discursul acid Greg Dyke. „Mulți dintre noi suntem profund dezamăgiți de reacția dumneavoastră, domule Blatter. Este momentul ca FIFA să nu mai atace mesagerul și să se concentreze pe înțelegerea informațiilor promovate de acesta”, a punctat președintele Federației Engleze de Fotbal. Omologul său olandez s-a arătat de acord cu modul în care a fost expusă problema. La fel au procedat și alți oficiali UEFA prezenți la întâlnire.
Mai multe voci i-au recomandat lui Sepp Blatter să renunțe la a mai candida pentru un nou mandat la conducerea FIFA, cei 17 ani pe care îi va strânge în fruntea forului internațional până în 2015 fiind considerați de oficialii europeni ca fiind mai mult decât suficienți.
Comitetul de Etică din cadrul FIFA s-a sesizat după acuzațiile de corupție făcute publice în presă și a început o anchetă, iar rezultatele ei vor fi făcute publice săptămâna viitoare
Anglia a pierdut dreptul de organizare a Campionatului Mondial din 2022 în dauna Qatarului
Mircea Sandu a fost aliatul de nădejde al lui Blatter
Elvețianul Joseph Blatter, fost secretar general al FIFA care i-a succedat în funcția de președinte al forului mondial brazilianului Joao Havelange în 1998, este de mulți ani ținta acuzațiilor de corupție. Jurnalistul Andrew Jennings a scris chiar o carte despre sforăriile forului condus de Blatter, despre care se spune că „livrează” diverse favoruri, printre care și acordarea dreptului de a organiza diverse competiții, unor țări care nu îndeplinesc criteriile necesare. Despre Mondialul din Coreea de Sud și Japonia (2002), cel din Africa de Sud (2010), din Rusia (2018) și Qatar (2022) s-a spus că au fost acordate nu pentru că respectivele țări ar fi meritat, ci fie pentru a le răsplăti ajutorul dat lui Blatter, fie pentru că ar fi fost mituiți cei care urmau să desemneze gazda competiției. Mircea Sandu, fostul șef al FRF, a fost de-a lungul timpului un aliat de nădejde al controversatului elvețian.