Bombă în fotbalul mondial! „Real Madrid, Barcelona și Juventus continuă demersurile pentru înființarea Superligii” + S-a ajuns la Curtea de Justiție a UE: „Se judecă urgent” | EXCLUSIV
Ideea înființării unei competiții doar pentru bogații din fotbal n-a murit! Superliga ar putea să ia naștere, totuși, până la finalul acestui an, mai ales că Real Madrid, Barcelona și Juventus continuă demersurile în acest sens, conform lui Cristian Jura, judecător român la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS).
Zecile de miliarde de euro reprezintă miza care a dus la un duel mondial între FIFA, UEFA și echipele care vor să participe în Superliga Europei.
Curtea de Justiție a Uniunii Europene, sesizată de Tribunalul din Madrid
Tribunalul Comercial din Madrid a sesizat Curtea de Justiție a UE (CJUE) pentru a stabili dacă UEFA și FIFA au făcut abuz de poziție dominantă în fotbal în momentul când le-au cerut celor 12 cluburi fondatoare să renunțe la proiectul Superligii.
Cristian Jura, judecător român la TAS, a explicat pentru ProSport care este situația în acest proces și spune că trei cluburi importante continuă să sprijine înființarea Superligii.
„Superliga n-a murit! S-au continuat demersurile pentru înființarea ei. Din perspectivă juridică s-a continuat. Acum se discută dacă UEFA și FIFA au făcut abuz de poziție dominantă în fotbal. Unele echipe s-au retras, dar Real Madrid, Barcelona și Juventus au rămas în continuare, nu și-au anunțat retragerea. Ele continuă demersurile pentru apariția Superligii.
Rămâne de discutat în ce formă vor juca echipele care vor fi în Superligă, adică dacă vor putea juca și în competițiile UEFA. Practic, Superliga e un model de business american. Prin această competiție se dorește implementarea unui business american, unde nu există promovare și retrogradare.
Sponsorul e o bancă americană, care finanțează cu 5 miliarde de euro, o sumă foarte mare. La unele dintre aceste echipe investitori sunt americani sau fonduri de investiții americane. Acest model e de succes în SUA. Pentru ei fiecare meci e o finală, așa nu mai stai să joci tururi preliminare sau alte faze ale competiției”, a declarat Cristian Jura pentru ProSport.
Superliga nu s-ar supune TAS
Cristian Jura a continuat și a explicat faptul că Superliga nu s-ar supune regulilor Tribunalului Sportiv de la Lausanne. Mai mult, o decizie în ceea ce privește apariția acestei competiții ar urma să se ia până la finalul acestui an.
„Sistemul acesta american nu este supus jurisdicției TAS. Curtea de Justiție a UE pe această chestiune se va pronunța, dacă s-a făcut abuz de poziție dominantă în fotbal sau nu. Așteptăm decizia Curții de Justiție a UE, care a fost solicitată să se pronunțe în regim de urgență. În septembrie urmează să se pronunțe, iar până la sfârșitul anului s-ar putea să avem o decizie în acest caz. Cluburile vor putea să-și organizeze apoi Superliga”, a adăugat Cristian Jura.
28.9 miliarde de euro a fost cifra de afaceri în industria fotbalului pe sezonul 2018-2019, conform statisticilor din domeniul financiar, cifra de afaceri fiind într-o creștere permanentă până la apariția coronavirusului
Totul a pornit în primăvara acestui an, când cluburi precum AC Milan, Arsenal Londra, Atletico Madrid, Chelsea Londra, FC Barcelona, Inter Milano, Juventus Torino, FC Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid şi Tottenham Hotspur au decis să înființeze Superliga, o competiție de pe urma căreia aveau să câștige sute de milioane de euro fiecare. Totul a căzut odată cu protestele apărute din partea suporterilor, UEFA și FIFA.