Brazilia, cea mai slabă clasare din istorie
Cu aproape un an înainte de debutul Cupei Mondiale, Brazilia fierbe! Fanaticii suporteri ai naționalei „carioca” cred în continuare că trupa lui Scolari este principala favorită să ridice deasupra capului pentru a șasea oară trofeul „Jules Rimet”. Dovadă și atmosfera senzațională pe care au creat-o duminică, la amicalul cu Anglia care a prilejuit redeschiderea legendarului stadion „Maracana”. A fost însă doar o remiză pentru Neymar&co., scor 2-2, a patra din ultimele cinci meciuri pentru brazilieni. Rezultatul a dus naționala sud‑americană pe locul 22 în clasamentul FIFA, cea mai slabă clasare din istorie pentru formația braziliană.
Depășiți de Grecia sau Ecuador
Evident, clasamentul FIFA nu este cel mai bun barometru pentru a compara două naționale. Dovadă și că naționale precum Ecuador, Coasta de Fildeș, Bosnia, Grecia sau Danemarca sunt peste brazilieni în clasamentul publicat ieri de forul condus de Sepp Blatter. Sau că reprezentativa statului Mali se află pe 23, la un singur loc în spatele brazilienilor, după ce a terminat pe locul 3 în ultimele două Cupe ale Africii pe națiuni. „Nu e un motiv de îngrijorare, noi nu am mai jucat meciuri oficiale în ultima vreme, iar în amicale ne gândim doar să creăm relații de joc cât mai bune”, a spus ieri Scolari. Totuși, brazilienii nu au mai câștigat decât un singur meci în ultimele zece luni (4-0 cu Bolivia)! În rest, remize cu Anglia, Italia, Rusia sau Chile și un eșec cu Argentina.
Stadioanele nu sunt gata!
Însă forma jucătorilor din națională și experimentele lui Scolari nu sunt nici pe departe singurele lucruri care dau motive serioase de îngrijorare Federației braziliene. Deși Cupa Confederațiilor începe la finele săptămânii viitoare, „Maracana”, stadionul pe care ar trebui să aibă loc finala, are probleme în privința securității spectatorilor, motiv pentru care amicalul cu Anglia de duminica trecută a fost la un pas să fie anulat. Asta și din cauza faptului că muncitorii care lucrau pe arena de la Rio au făcut grevă de trei ori în ultimul an din cauza faptului că nu și-au primit salariile la timp.
Mai mult, trei din cele șase stadioane construite special pentru Cupa Mondială de anul viitor nu sunt gata! „Lucrăm în plus în fiecare zi pentru ca totul să fie gata la timp”, a declarat Jose Maria Marin, președintele Federației braziliene. Totuși, presa scrie că nici măcar stadionul „Nacional” din capitala Brasilia, unde va avea loc meciul de deschidere al Cupei Confederațiilor dintre Brazilia și Japonia, nu este gata. „Încă nu e finisat, dar poate organiza jocuri. Însă autoritățile obișnuiesc să deschidă stadioane sau arene sportive înainte să fie gata în proporție de sută la sută pentru a nu se face de rușine”, a scris agenția „Reuters” despre situația stadioanelor din Brazilia.
„Brazilienii nu iubesc fotbalul”
Problemele din fotbalul brazilian nu se opresc aici. Rezultatele din ultima vreme par a fi o cauză a lipsei interesului către prima ligă braziliană. Audiențele medii de pe stadioane au scăzut mult în sezonul precedent. Spre exemplu, fosta echipă a lui Neymar, Santos, a avut o medie de doar 7,748 de spectatori pe meci în ultimul sezon, cu aproape 50% mai puțin decât în urmă cu doi ani. Doar Sao Paulo și Corinthians au ridicat media campionatului, care s-a situat la 14,897, doar pe locul 11 în lume. Explicația vine de la unul dintre cei mai reputați jurnaliști brazilieni, Juca Kfouri: „Brazilia nu e o țară căreia să îi placă fotbalul. Noi, brazilienii, petrecem doar în momentul în care are loc Cupa Mondială și sperăm la un drum cât mai lung al echipei noastre în competiție”.
România, pe 34 în clasamentul FIFA
În clasamentul anunțat ieri, naționala ocupă locul 34, fiind în staționare față de ierarhia precedentă. Totuși, selecționata lui Pițurcă a urcat 19 de locuri în mandatul actualului selecționer, Piți preluând echipa pe locul 53 în clasamentul FIFA în iunie 2011. După o perioadă în care a căzut până pe 55, în ianuarie, România a început să urce (51 – august 2012, 33 – decembrie 2012), retrogradând însă pe 34 în urma eșecului cu Olanda.