Căderea unui gigant. Schimbul de generații aduce Olanda în pericol să rateze EURO 2016! De la bronzul mondial din 2014, la locul 4 în grupa de calificare pentru CE

Departe de echipa care ajungea în finala CM din Africa de Sud și de cea care termina pe locul trei mondialul din Brazilia de anul trecut, datorită schimbului de generații prin care trec, olandezii par că vor urmări turneul final din Franța în fața televizoarelor.

Nici după înlocuirea lui Guus Hiddink (68 de ani) cu Danny Blind, Olanda nu pare să-și găsească forma care a consacrat-o. Cu Robben accidentat în meciul cu Islanda (0-1), un Van Persie departe de forma care l-a adus pe primul loc în topul celor mai buni marcatori din istoria Olandei,cu Martins Indi suspendat după cartonașul roșu primit în prima repriză a meciului de pe Amsterdam ArenA,  Olanda a pierdut  meciul din Turcia, de pe stadionul celor de la Konyaspor, scor 0-3 și a ajuns pe locul 4 în grupă, loc care nu-I permite acccesul nici la barajul pentru EURO 2016.

Olanda riscă astfel să plătească cu o ratare a calificării la Euro 2016 schimbul de generații demarat după turneul final din Brazilia.

Primul „11” al Olandei contra Turciei:

Cillessen  –  van der Wiel, de Vrij (”46 Wijnaldum), Riedewald, Blind (”74 De Jong)  – Bruma – Narsingh (’69 Promes), Klassen, Sniejder, Depay – van Persie   

24,7 ani  e media de vârstă a titularilor Olandei din partida cu Turcia, una dintre cele mai scăzute din preliminariile Euro 2016

Ultimii mohicani

Veteranii care au dus greul generației lor par să-și fi pierdut, odată cu vârsta,din calitățile cu care duceau naționala Olandei în fazele superioare la turneele finale din anii trecuți.

Arjen Robben (31 de ani), este jucătorul lui Pep Guardiola, la Bayern, dar a stat mai mult accidentat de la jumătatea sezonului trecut  până în present, tocmai din acestă cauză fiind adus și Douglas Costa, care l-a înlocuit cu succes pe batav în primul „11″ de pe Alianz Arena.
Robben a reușit „performanța” de a se accideta și pe Admserdam ArenA, după doar 30 de minute jucate.

Wesley Sneijder (31 de ani),  trecut și el de 30 de ani, în prezent joacă chiar în turcia, la Galatasaray. Mijlocașul este însă departe de randamentul care îl ajuta să ajungă la Real Madrid, în 2007, sau să câștige UEFA Champions League, în 2010, cu Interul lui Mourinho și Cristian Chivu.

Robin van Persie (32 de ani), proaspăt transferat în acestă vară tot în campionatul Turciei, la Fenerbahce, cel mai bun marcator din istoria „Portocalei Mecanice” a fost rezervă neutilizată în meciul contra islandezilor. Atacantul batav a prins echipa în meciul din Turcia, dar nu a reușit să dea prea mari emoții apărării adverse în cele 90 de minute jucate.

Klaas-Jan Huntelaar (32 de ani) – Al doilea cel mai bun marcator din istoria „Portocalei Mecanice” (41 de goluri), după van Persie  care are 49. Jucătorul nemților de la Schalke 04, a fost titular în partida contra nordicilor, pe Amsterdam ArenA, dar nu a reușit să prindă niciun minut în meciul din Turcia.

Cine vine din urmă
Printre veteranii din echipa tării lalelelor își fac însă loc și câtiva tineri de mare perspectivă, care promit să ducă greul primei reprezentative, în anii ce vin.

Stefan de Vrij și Bruno Martins Indi (ambii 23 de ani) formează deja noua pereche din centrul defensiviei batavilor. Jucătorii lui Lazio, respectiv FC Porto, par să aibă un viitor mare în față, care garantează olandezilor revenirea în top în anii ce vor urma.

În centrul apărării, Danny Blind îl mai poate folosi și pe Jeffrey Bruma (23 de ani), joacă în țara natală, la PSV Eindhoven și se pregătește pentru grupele Champions League.

Jairo Riedewald (18 ani), fundașul stânga de la Ajax Amsterdam, va acoperii acest post și în echipa națională, în următorii ani, Daley Blind (25 de ani) fiind folosit la echipa sa de club, dar și de tatăl său la prima reprezentativă, în centrul terenului .

La mijlocul terenului , viitorul naționalei Olandei este asigurat de jucători ca Georginio Wijnaldum (24 de ani), trasnferat în această vară în Premier League, la Newcastle. Davy Klassen (22 de ani, Ajax Amsterdam), poate fi colegul lui Wijnaldum, în linia mediană.

Liderul generației viitoare pare că va fii jucătorul lui Manchester United, Memphis Depay (21 de ani), care a reușit deja o dublă în tricoul diavolilor roșii, contra celor de la Brugge, în play-offul Champions League.

Un alt tânăr care promite mult, este Quincy Promes (23de ani). Mijlocașul dreapta al rușilor de la Spartak Moscova a fost introdus pe gazon de către Danny Blind, atât pe Amsterdam ArenA contra Isladei, cât și în jocul contra reprezentative Turciei.

Buturile batavilor sunt asigurate de Jasper Cillessen (26 de ani), portarul celor de la Ajax este deja titularul naționalei, prima rezervă fiind mai tânărul Jeroen Zoet (24 de ani), care va apăra poarta lui PSV Eindhoven, în Champions League.

Până când toți acești tineri vor crește și vor ajunge jucători importanți pentru prima reprezentativă a „Portocalei Mecanice”, olandezii speră să prindă măcar locul 3 în grupă, care le-ar permite să joace un baraj de calificare, pentru Campionatul European din Franța, de anul viitor.

După a opta etapă a preliminariilor pentru CE 2016, grupa naționalei batave are un lider surpriză: Islanda, nordicii ocupă primul loc într-o grupă cu Olanda, Turcia și Cehia.

După opt meciuri scurse, Islanda se află la eglitate de puncte cu Cehia, câte 19 fiecare, fiind despărțite doar la golaveraj. Locul 3 în gupa A a prelimariilor pentru europeanul francez, este ocupat de naționala „Împăratului” Fatih Terim cu 12 puncte.

Olanda ocupă momentan, un surprinzător loc 4, fiind în afara pozițiilor care asigură calificarea directă pentru EURO 2016. Batavii speră ca la finalul grupei să ocupe locul 3, pentru a merge măcar la baraj, loc pe care turcii nu-l vor ceda ușor, având avantajul meciurilor directe contra „Portocalei Mecanice”.

Meciul tur dintre Olanda și Turcia s-a încheiat la egalitate, scor 1-1, pe Amsterdam ArenA, iar returul a fost câștigat de trupa lui Fatih Terim, scor 3-0, pe stadionul echipe lui Marica, Konyaspor.

articol scris de Andrei Pal
 

Publicat: 07 09. 2015, 13:46
Actualizat: 07 09. 2015, 13:47