Echipa națională a Palestinei a jucat pentru prima dată un meci de calificare la Cupa Mondială pe propriul teren. La evenimentul care s-a consumat duminică au participat 8.000 de suporteri, iar gazdele au remizat, scor 1-1, cu Afghanistan, dar merg mai departe mulțumită victoriei cu 2-0 din tur.
Pentru Palestina a început drumul spre Cupa Mondială din 2014, care se va juca în Brazilia. Calea este lungă, dar duminică, la Ramallah, s-a consumat un moment emoționant, cu aromă de libertate. Selecționata palestiniană a jucat pentru prima dată în istorie pe propriul teren o partidă în preliminariile unui turneu final de Campionat Mondial. Meciul împotriva Afghanistanului s-a încheiat 1-1, dar Palestina învinsese în tur cu 2-0, în Tadjikistan, fiindcă, din motive de securitate, jocul nu a putut fi găzduit de vreun teren dintre granițele adversarilor. Calificarea este cu atât mai dulce, cu cât afghanii se aflau cu o poziție mai sus în clasamentul FIFA față de gazdele de duminică: locul 166!
Sărbătoare națională Evenimentul în sine a atras 8.000 de oameni în tribunele stadionului „Faisal al-Huseini” din Ramallah, edificiu situat la numai câțiva metri de zidul gros din beton care separă teritoriul palestinian de cel al Israelului. Pe toată durata meciului, din tribune s-a auzit un strigăt neîntrerupt și fierbinte, „Palestina! Palestina!”, care le-a imprimat fanilor o doză imensă de entuziasm, aceștia asemănându-se cu locuitorii Catalunyei. „Noi suntem precum catalanii: o minoritate care dă dovadă de un spirit de luptă inepuizabil, împotriva unor forțe superioare. Noi nu jucăm tiki-taka precum Barcelona, dar nici englezii nu o fac și totuși îl au pe Rooney sau Gerrard”, a glumit la final unul dintre suporteri. Urmează Thailanda În turul următor al preliminariilor urmează o dublă manșă cu Thailanda, națională împotriva căreia Palestina a jucat primul meci oficial din istorie pe propriul teritoriu. Evenimentul s-a consumat la începutul lui 2011, dar, având în vedere că a fost o partidă contând pentru preliminariile Olimpiadei din 2012, nu figurează în calendarul FIFA. Acum miza este ridicată, dar o potențială calificare la Cupa Mondială din 2014 va fi posibilă doar după încă alte câteva faze ale grupelor.
Unul dintre cei mai cunoscuți jucători ai Palestinei este Omar Jarun. Blondul fundaș, de 1,96 metri, s-a născut în Kuwait City, în 1983, și a învățat fotbalul în SUA. El a fost descoperit de un scouter palestinian în 2007. Acum joacă la FC Tampa Bay, în Liga Nord-Americană.
Sânge palestinian și imnul Palestinei pe teritoriul Palestinei. Este ceva emoționant, care mă face să fiu mândru de originea mea Jibril Rajoub, președintele federației din Palestina RĂ‚ZBOI Sub ocupație israeliană În 1967, Israelul a ocupat prin forță militară Cisiordania, care aparținea atunci de Iordania, și Fâșia Gaza, parte a Egiptului. Cele două teritorii sunt locuite preponderent de populație arabă, care se ridică la circa patru milioane de locuitori, și chiar dacă nu au fost anexate statului evreu, acesta deține controlul în zonă. Ocupația militară din Cisiordania le-a interzis locuitorilor să devină cetățeni palestinieni, în timp ce trupele terestre din Fâșia Gaza s-au retras, dar Israelul controlează încă spațiul aerian și pe cel marin al teritoriului. Astfel, chiar dacă majoritatea statelor lumii recunosc existența Palestinei (formată din cele două componente), entitatea nu poate primi statut oficial atât timp cât nu se rezolvă problema ocuapției israeliene.
11-0 este cea mai categorică victorie a Palestinei. Evenimentul s-a consumat în 2006, iar victimă a fost selecționata Guamului
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER