Forul internațional de fotbal a solicitat procurorilor elvețieni să investigheze posibile cazuri de corupție în rândul celor care au participat la procesul de selecție a țărilor gazdă pentru următoarele două Campionate Mondiale.
Plângerea penală a fost depusă de FIFA la procurorul general al Elveției. Aceasta a fost făcută cu privire la modul în care au fost alese statele care vor găzdui Campionatele Mondiale din 2018 (Rusia) și 2022 (Qatar). Cu toate acestea, conducerea forului susține că această acțiune nu are un impact negativ asupra alegerii celor două state.
Sepp Blatter, președintele forului internațional, a luat decizia de a depune o plângere în urma recomandărilor primite de la Hans-Joachim Eckert, președintelui camerei de judecată din cadrul de Etică a FIFA, care a declarat într-un raport public că nu au existat probleme majore în procesul de candidatură: „Raportul confirmă Qatarul și Rusia ca gazde ale edițiilor din 2022, respectiv 2018, precizând că orice încălcare a regulilor de către țările care au candidat a fost într-o măsură extrem de limitată”. Eckert a concluzionat că, deși au existat dovezi de „conduită potențial problematică” a unor persoane, procesul de candidatură nu a fost compromis.
În urma aflării deciziei luate asupra cercetărilor făcute de el în ultimii doi ani, investigatorul șef al Comisiei de Etică a FIFA, Michael Garcia, a anunțat joi că va face apel. „Decizia citită de președintele Hans-Joachim Eckert conține numeroase materiale care erau incomplete, iar unele date prezentate în raport erau interpretate eronat. Intenționez să fac recurs la Comisia de Apel a FIFA”, a spus Garcia.
Garcia (stânga) alături de Eckert la sediul central FIFA din Zurich, Elveția. FOTO: AFP
Probabil că poziția oficialilor FIFA s-a modificat în urma „amenințării” lui Garcia. Un nou comunicat oficial din partea conducerii FIFA a informat că Eckert a găsit piste ce conduc către indivizi ce au fost implicați în transferuri ilegale de proprietăți „care au legături cu Elveția”.
Comentariile lui Blatter pe această temă nu au întârziat să apară. „Dacă am fi avut ceva de ascuns, nu ne-am mai fi dus cu această situație la Procurorul General”, a declarat cel care se află la conducerea FIFA încă din anul 1998.
Blatter inspectează stadionul King Fahad împreună cu un oficial saudit înaintea partidei dintre Arabia Saudită și Bahrain (scor 3-0) din Cupa Golfului. FOTO: AFP
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER