FIFA va lua o decizie la finalul acestui an în ceea ce privește organizarea turneelor finale din 2018 și 2022 ale Cupei Mondiale.
Anglia, Rusia, Portugalia și Spania, Olanda și Belgia și SUA au participă pentru organizarea ambelor ediții, în timp ce Australia, Japonia, Coreea de Sud și Qatar au depus aplicații doar pentru ediția din 2022.
ANGLIA
Federația Engleză de FotbalAnglia a anunțat oficial încă din 2007 că va încerca să obțină drepturile pentru organizarea turneului final din 2018 și are parte de toată susținerea guvernului. Dacă va câștiga, Anglia va deveni a șasea națiune care organiza două ediții ale CM, după cea din 1966, pe care a și câștigat-o. Anglia a mai organizat și turneul final al Campionatului European din 1996.
Englezii pun la bătaie 15 stadioane pentru CM 2018. Ele sunt situate în Londra (trei stadioane), Manchester (două), Birmingham, Bristol, Leeds, Liverpool, Milton Keynes, Newcastle, Nottingham, Plymouth, Sheffield și Sunderland.
Anglia a participat și pentru organizarea CM 2006, însă competiția a fost acordată Germaniei.
RUSIA
Rusia încearcă să organizeze pentru prima dată în istorie turneul final al unei competiții majore în fotbal, iar oficialii Federației au anunțat că sunt gata să cheltuiască 10 miliarde de euro pentru a pune totul la punct până în cele mai mici detalii. Vladimi Putin e foarte atras de acest proiect și a dat asigurări că va superviza îndeaproape activitatea lui Vitaly Mutko, ministrul sportului din Rusia.
14 orașe vor fi implicate în proiect, în cazul în care Rusia va fi țara aleasă. O problemă e constituită de faptul că țara nu are încă un stadion cu o capacitate mai mare de 80.000 de locuri, însă rușii au de gând să crească capacitea arenei Luzhniki din Moscova, care intră în categorie UEFA Elite, de la 78.000 la 89.000. Rusia a anunțat că cinci din stadioanele care vor găzdui competiția vor fi terminate înainte de 2013: două în Moscova și câte unul în St. Petersburg, Kazan și Soci.
SUA
Din punct de vedere al infrastructurii SUA stă excelent și propune în dosarul trimis către FIFA 21 de stadioane din 18 orașe (lista inițială cuprindea 70 de stadioane din 50 de orase!). Capacitatea medie a acestora de de 77.000 de locuri (niciunul nu are mai puțin de 65.000) și șapte dintre ele au cel puțin 80.000 de locuri. Singura problema a nord-americanilor este interesul încă scăzut față de sportul pe care ei îl numesc „soccer”.
Spania – Portugalia
Spania a intenționat să participe de una singură în această competiție, însă în cele din urmă a ales să se asocieze cu Federația Portugheză pentru a realiza o ‘ofertă de nerefuzat’ pentru FIFA. Președintele Federației Spaniole, Angel Villar, a explicat că șansele de a organiza competiția cresc în condițiile în care Spania ar participa alături de Portugalia, țară ce are experiența organizării Euro 2004.
Nu se cunosc încă foarte multe detalii despre conținutul dosarului depus la FIFA, dar ziarul Marca a anunțat că Spania propune opt orașe și 12 stadioane și că finala ar urma să se joace pe „Santiago Bernabeu”, în Madrid. Meciul de deschidere ar reveni Portugaliei.
La fel ca și Anglia, dacă va câștiga, Spania va deveni a șasea țară care va organiza două ediții ale CM, după cea din 1982.
Olanda – Belgia
Cele două țari care au organizat cu succes Euro 2000 sunt din nou în cursă pentru a găzdui o competiție majoră, însă momentan au o mare problemă: nici Belgia, nici Olanda nu au încă un stadion cu peste 80.000 de locuri pentru găzduirea finalei. Totuși, primăria orașului Rotterdam și-a dat acordul în 2009 pentru construirea unui stadion nou ce va avea în jur de 80.000 de locuri și care ar fi gată înainte de CM 2018.
12 orașe și 14 stadioane propun cele două țări: 7 orașe din Belgia (Bruxelles, Antwerp, Brugge, Genk, Gent și Liege) și 5 orașe din Olanda (Amsterdam (două stadioane), Eindhoevn, Enschede, Heerenveen și Rotterdam (două stadioane)).
CINE CREZI CĂ‚ VA ORGANIZA CAMPIONATUL MONDIAL din 2018?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER