Sistemul loviturilor de departajare în fotbal este inechitabil, deoarece oferă un avantaj psihologic formației care execută prima, conform unui studiu efectuat de London School of Economics and Political Science (LSE) și publicat joi, informează AFP.
Autorii studiului au analizat 2.820 de lovituri de departajare din marile meciuri naționale și internaționale disputate în perioada 1970-2000, ajungând la concluzia că prima echipă care a executat a câștigat partida în 60 la sută din cazuri.
„Majoritatea canalelor TV intră în pauză publicitară pe durata tragerii la sorți a echipei care execută prima lovitură de departajare. Cercetările noastre arată că exact acel moment poate fi decisiv după un meci încheiat la egalitate. Moneda care decide tragerea la sorți oferă un avantaj de 20 la sută formației desemnate să șuteze prima. Presiunea psihică legată de faptul că trebuie să execute mai târziu afectează clar performanța celeilalte grupări”, a explicat Ignacio Palacios-Huerta, unul dintre coautorii studiului publicat în American Economic Review.
Ignacio Palacios-Huerta și celălalt coautor, Jose Apesteguia (profesor la Universitatea Pompeu Fabra din Barcelona), au menționat faptul că au interogat 240 de jucători și antrenori, profesioniști și amatori, aproape toți declarând că preferă să execute primii, pentru a crește presiunea asupra adversarului.
În urma studiului, Palacios-Huerta, profesor la LSE, sugerează conducătorilor fotbalului mondial să renunțe la regulamentul actual și să adopte pentru departajare un sistem tie-break inspirat din tenis, în care echipele să execute câte două lovituri consecutive: „Astfel, s-ar reduce considerabil avantajul psihologic indus în favoarea primului trăgător, iar cea de-a doua echipă nu se va mai afla mereu într-o cursă de recuperare. Nu va fi doar mai corect, ci și mai interesant pentru privitorii neutri„.
MEDIAFAX
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER