Cum a ajuns Sheriff Tiraspol aproape de grupele UCL: „Infrastructură peste toate cluburile din Liga 1, la un loc. Sunt convins că patronul nu-și va lua profitul și va pleca, cum s-a întâmplat în România” | INTERVIU
George Florescu a evoluat pentru Sheriff Tiraspol din 2004 în 2006. Fostul internațional a văzut din tribune succesul incredibil al moldovenilor, 3-0 cu Dinamo Zagreb, în play-off-ul Champions League.
Florescu explică felul în care campioana Moldovei a ajuns la un pas de grupele celei mai puternice competiții din lume, în seara în care campioana României a fost umilită la Belgrad.
George, ai fost la Sheriff – Dinamo Zagreb. Ce te-a impresionat la meci?
Da, m-a invitat președintele clubului, Vaja Tarkhnishvili, care mi-a fost coleg și am rămas impresionat. În primul rând, de la mijloc în sus au super jucători. Au jucat un 4-2-3-1 și cei 4 jucători din atac, benzile, atacantul central și mijlocașul ofensiv sunt foarte buni. O echipă reactivă, cu viteză, cu tehnică foarte bună. La capitolul posesie au suferit puțin, dar cred că așa au pregătit meciul. Rezultatul nu este deloc întâmplător, deși la o primă vedere te gândeai că n-au cum să fie favoriți.
Cum îți explici că au ajuns atât de departe?
O campanie de transferuri reușită, investițiile care se fac de mulți ani… Eu am ajuns acolo acum 17 ani și deja se făceau investiții în infrastuctură, în academie, condiții pentru jucătorii. Acum nu prea au moldoveni în lot, dar investesc în salarii mari.
„Salarii de peste 20.000 de euro”
Cu ce salarii conving străinii?
Din ce știu eu, neoficial, peste 20 de mii de euro pe lună câștigă jucătorii buni. Dacă reușești să îți faci un lot cu astfel de jucători, atunci se poate.
Și la CFR se oferă asemenea salarii…
La CFR se oferă salarii de genul ăsta doar că preferențial, la un atacant de valoare sau o extremă. Dar la ce am văzut aici, au jucători foarte buni pe fiecare poziție. Mă gândesc că investesc pe toate posturile. Ei își doresc mai mult și cred că o să fie o surpriză în acest sezon.
Au un departament de scouting? Lucrează mai profesionist decât în România la selecția jucătorilor?
Au și departament de scouting, dar au colaborări cu 3 impresari diferiți și lucrează doar cu ei, pentru că au adus jucători foarte buni. Nu lucrează cu alții.
„Acum 17 ani aveau 9 terenuri. Acum sunt mai multe”
La infrastructură cum stau?
La capitolul infrastructură nu poți să compari Sheriff nici cu toate echipele din România, din Liga 1, la un loc. Acum 17 ani, aveam 3 stadioane. Unul de iarbă, unul sintetic, unde jucam când era vreme rea, și unul acoperit, de vreo 3000 de locuri. Acum au rămas acelea, plus că s-au mai construit. Atunci erau 9 terenuri, acum nici nu știu câte sunt. E o bază sportivă imensă, unde se antrenează și juniorii și prima echipă..
Patronul cum este? Se bagă la echipă?
Nu există așa ceva (râde). Adevărul este că l-am văzut de vreo 3 ori în doi ani și jumătate, cât am stat eu aici. Ne mai certa când nu era mulțumit deloc, când era foarte grav, dar nici vorbă să intervină la echipă. Oamenii de afaceri de succes, din punctul meu de vedere, nu se bagă în treburile altora și îl lasă pe fiecare să-și facă treaba.
Ce poate învăța fotbalul românesc de la Sheriff Tiraspol?
Investițiile care se fac, nu doar în infrastructură, pe termen lung, nu un an sau doi aduc rezultate. Eu consider că nu este întâmplător, sunt convins că au avut și pase proaste, dar asta nu înseamnă că se bagă echipa în faliment. Dacă se vor califica în grupe, sunt convins că patronul nu-și va lua profitul și va pleca, cum s-a întâmplat în România.