Decretul dat de Donald Trump face victime și în lumea sportului. Primul sportiv căruia i s-a interzis accesul în SUA, pe motiv că s-a născut în Iran: „Am fost foarte furios!”

Meisam Rafiei, campionul Islandei la taekwondo, este primul sporitv care cade victimă politicii rasiste a lui Donald Trump, care le-a interzis accesul în SUA cetățenilor din șapte țări, cele mai multe musulmane. Sportivul în vârstă de 30 de ani s-a născut în Iran, dar are are cetățenie islandeză din 2012.

Donald Trump și-a continuat discursul și intențiile discriminatorii și rasiste și după ce a fost instalat oficial la Casa Albă. Trump a semnat un decret prin care cetățenii din Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria și Yemen nu mai au voie să intre pe teritoriul SUA cel puțin în următoarele 90 de zile. Decizia a fost aspru criticată atât la nivel internațional, cât și în Statele Unite. Primele efecte și-au făcut imediat apariție și în aeroporturile din toată lumea s-a declanșat un adevărat haos.

Acum, avem și primul sportiv care este afectat de această decizie. Meisam Rafiei, luptător de taekwondo, ar fi trebuit să participe la US Open, o competiție internațională care se desfășoară în Las Vegas. Rafiei este iranian, dar s-a mutat în Islanda în 2010 și în 2012 a primit cetățenia. Luptătorul în vârstă de 30 de ani este campion la taekwondo în Islanda, țară pe care o și reprezintă. Obiectivul lui Rafiei este să prindă un loc la Jocurile Olimpice Tokyo 2020.

Concursul de la Las Vegas era astfel foarte important în cursa pentru JO 2020. Însă n-a fost lăsat să urce în avionul companiei Wow Air, pe motiv că este iranian și trebuie să se supună decretului semnt de Donald Trump. Astra deși are și pașaport islandez. Meisam Rafiei s-a declarat extrem de revoltat: „Cred că este un act de rasism. Am înțeles aceste lucruri, dar eu sunt un simplu sportiv. Nu fac decât bine și am respectat oamenii în întreaga mea carieră. Am fost fost foarte furios, toată lumea se uita la mine”, a declarat Meisam Rafiei, potrivit The Telegraph.

Luptătorul de taekwondo s-a plâns că a avut parte de un tratament diferit față de ceilalți călători cu dublă cetățenie: „Iraniano-britanicilor, iraniano-canadienilor și iraniano-australienilor nu le-a fost interzis dreptul la călătorie”.

Publicat: 31 01. 2017, 22:09
Actualizat: 01 02. 2017, 16:37