Englezii i-au dat foc lui Blatter într-un protest ritualic față de corupția FIFA. „Am vrut să-l ardem pe Putin, dar a căzut la vot” | GALERIE FOTO. Cine a mai ars de Bonfire Night

Președintele suspendat al FIFA, Joseph Blatter, a fost victima preferată a englezilor pentru sărbătoarea Bonfire Night, Noaptea Focului, care este celebrată anual în data de 5 noiembrie. Inițial o sărbătoare cu semnificație sectară, Bonfire Night a devenit acum un prilej pentru britanici să aprindă artificii și focuri controlate. Acțiunea se petrece în seara de 5 noiembrie, însă tendințele comerciale au făcut ca petrecerea să se extindă și în weekendul cel mai apropiat. Parte a ritualului este și arderea efigiilor unor personaje importante care au avut o imagine negativă în anul scurs.

Citește continuarea mai jos.

În anii trecuți, Mario Balotelli și Lance Armstrong au fost printre personajele ale căror efigii au căzut pradă flăcărilor.

Populația orășelului Lewes, de pe coasta Canalului Mânecii, a ales ca în 2015 să-l ardă pe Blatter de Bonfire Night. Una dintre efigii îl arată pe elvețianul de 79 de ani introducând trofeul Cupei Mondiale într-o mașină de tocat carne, din care ies apoi monede și bancnote. Blatter arată degetul mijlociu sfidător. Pe marginea efigiei stă scris THIEFA în loc de FIFA, un joc de cuvinte care cuprinde cuvântul „thief”, adică hoț.

Locuitorii din Edenbridge nu au fost atât de grăbiți. Ei au înălțat un Sepp Blatter înalt de 11 metri, sculptat de un artist, și-i vor da foc sâmbătă. Potrivit Daily Mail, sculptorul Frank Shepherd a explicat alegerea lui șefului FIFA: „Anul acesta au fost puține opțiuni. Am vrut să-l facem pe Putin cu o rachetă mare sub braț, însă a picat la vot. L-am ales pe Blatter”.

Bonfire Night este cunoscută în Anglia și ca Noaptea lui Guy Fawkes. Acum 410 ani, pe 5 noiembrie 1605, Fawkes a fost arestat în timp ce păzea 36 de butoaie de praf de pușcă, puse sub clădirea Camerei Lorzilor. Planul conspiratorilor catolici, numit Complotul Prafului de pușcă, era de a arunca în aer Camera superioară a Parlamentului ca semnal al pornirii unei revolte care trebuia să ducă la înlăturarea regelui James I și înlocuirea sa cu prințesa Elisabeta, fiica lui în vârstă de doar 9 ani. Complotul a fost deconspirat, iar atentatorii fie omorâți, fie prinși – cazul lui Fawkes – și condamnați la moarte. De atunci, englezii sărbătoresc pe 5 noiembrie salvarea regelui. În ultimul secol, însă, imaginea lui Fawkes s-a schimbat, iar nuvela grafică și ulterior filmul V de la Vendetta au promovat de acum celebrele măști Guy Fawkes, purtate în toată lumea la protestele împotriva clasei politice, a bancherilor și a instituțiilor financiare. Aceste măști au putut fi văzute pe 5 noiembrie și în piața Universității din București.

CLICK AICI PENTRU A VEDEA EFIGIILE LUI PUTIN, MERKEL, BALOTELLI ȘI LANCE ARMSTRONG

Tineri purtând măștile Guy Fawkes în timpul protestelor de la București

 

Publicat: 06 11. 2015, 10:19
Actualizat: 06 11. 2015, 10:22