Europa murdară!** ProSport a strâns toate cazurile de corupție în fotbal ce au măcinat continentul în ultimii ani

Din focarul de corupție din Balcani până în liniștea din Finlanda, mafia pariurilor și-a întins pătura pe mai toate campionatele din Europa. Sute de oameni implicați au ajuns în fața judecătorilor, dar numai câțiva dintre ei au fost și arestați. În Serbia sau Macedonia, acolo unde oamenii vorbesc fără reținere despre meciuri trucate, autoritățile nu par să aibă de gând să facă niciun pas pentru a opri fenomenul care a infectat fotbalul. Suspiciuni despre meciuri aranjate au apărut, în anul recent încheiat, până și în campionate în care nu s-ar fi așteptat nimeni, cum ar fi cel al Scoției sau al Angliei.

„Vom exclude pe viață din fotbal orice jucător implicat în meciuri aranjate sau în pariuri ilegale”, Michel Platini, președinte UEFA

România

În ultimii ani, în țara noastră au apărut nenumărate zvonuri despre meciuri aranjate în primele două ligi. FRF susține că în acest moment, în urma sesizărilor venite de la UEFA, anchetează o partidă din Liga a II-a despre care există indicii că ar fi fost trucată pentru pariuri. Unul dintre cei mai vehemenți oameni împotriva blaturilor din fotbalul românesc a fost în ultima perioadă Adrian Porumboiu. Finanțatorul moldovenilor a spus în mai multe rânduri despre existența unui sistem mafiot care controlează din umbră fotbalul nostru. Fără a avea legătură cu pariurile ilegale din fotbal, DNA a fost din ce în ce mai prezent în sport în ultimul an. Dumitru Dragomir și Mircea Sandu, precum și tot Comitetul Executiv al FRF, sunt în acest moment urmăriți penal în cazul dezafilierii Universității Craiova.

Anglia

Țara care a inventat fotbalul nu putea scăpa de problemele legate de corupție. Meciul în cauză a fost unul din eșalonul secund dintre Norwich City și Derby County (1-2). Desfășurarea partidei și modul în care au fost marcate golurile, alimentate de zvonuri că la pauză s-ar fi pariat sume uriașe la casele de pariuri din Asia, au dus la deschiderea unei anchete din partea federației de la Londra împotriva celor două echipe.

Scoția

În septembrie anul trecut, Steve Jennings, mijlocaș la Motherwell, a fost arestat pentru implicarea în pariuri ilegale. Jucătorul a fost acuzat că ar fi luat intenționat un cartonaș roșu în partida cu Hearts, pierdută cu 2-1 de echipa sa. Procedeul prin care Jennings scotea bani din pariuri se numește „spot-fixing” și se referă strict la aranjarea unui singur moment al jocului – un jucător să primească un cartonaș roșu – cum a fost în acest caz.

Austria

În urma anchetelor poliției germane din 2009, campionatul austriac a fost trecute pe lista celor în care frații Sapina aranjau meciuri. În ciuda informațiilor primite din partea procurorilor de la Bochum, nu a fost deschisă o anchetă oficială.

Elveția

A fost prima țară europeană care a dictat suspendări împotriva jucătorilor implicați în pariuri ilegale, după ancheta declanșată de autoritățile germane în 2009. Patru fotbaliști au primit suspendări pe termen nelimitat – Omar Faye (FC Thun), Mario Bigoni, Marc Lutolf și Darko Damjanovic (FC Gossau) – iar alți patru au fost suspendați cu până la trei ani din activitate.

Italia

Anul 2011 a avut două evenimente majore în ceea ce privește corupția din fotbalul italian. Primul a fost anunțarea sentințelor în cazul „Calciopoli”, iar cel de-al doilea un nou scandal! Cristiano Doni (foto), fost căpitan la Atalanta, a fost arestat pentru aranjarea unor meciuri de fotbal, în noul scandal de corupție din „Cizmă”. Fotbalistul și-a recunoscut vina, iar alături de el sunt implicate mai multe nume grele din Serie A.

Germania

În urmă cu șase ani, Bundesliga a fost în centrul unui mare scandal legat de trucarea meciurilor pentru pariuri. Arbitrul Robert Hoyzer, acuzat că ar fi influențat rezultatul mai multor partide din Germania, a fost condamnat la 2 ani și 5 luni de închisoare. Despre el s-a spus că ar fi colaborat cu mafia pariurilor din Croația, mai exact cu un grup condus de frații Milan, Cirko și Ante Sapina. În noiembrie 2009, autoritățile germane au arestat alți 17 oameni care au fost acuzați că ar fi aranjat cel puțin 200 de meciuri din nouă țări. Campionatele suspectate sunt cele din Austria, Bosnia, Croația, Ungaria, Slovenia, Turcia, Belgia, Germania și Elveția.

Malta

Maltezii nu au avut probleme în campionatul intern, ci într-unul dintre meciurile din preliminariile lui Euro 2010. Partida din deplasare jucată împotriva Norvegiei (4-0) în 2007 a născut suspiciuni abia patru ani mai târziu, când s-a decis și investigarea cazului. Totul a pornit de la dezvăluirile făcute după gratii de croatul Ante Sapina, arestat în Germania pentru implicarea în mafia pariurilor. În acest moment ancheta este în desfășurare.

Finlanda

Insignifianta ligă din țara celor o mie de lacuri a fost zguduită vara trecută de un scandal de corupție. Nouă jucători care au activat în Finlanda și un om de afaceri din Singapore, Wilson Raj Perumal, au fost acuzați de autoritățile finlandeze că ar fi aranjat mai multe meciuri pentru profit din pariuri (circa un milion de euro). Tot atunci, campioana Tampere United a fost exclusă din campionat pe termen nedeterminat, după ce s-a descoperit că ar fi primit nejustificat 500 de mii de euro din partea unei companii din Singapore legată strâns de mafia pariurilor.

Polonia

Polonezii au avut una dintre cele mai de succes campanii anti-corupție din Europa începând cu 2005. Mai multe cluburi importante au fost retrogradate sau penalizate și aproximativ 600 de persoane au fost reținute sau urmează să apară în fața justiției. Anul 2011 a adus însă un nou scandal, chiar în prag de Euro, în centrul căruia au fost capii fotbalului de la Varșovia. Președintele federației, Grzegorz Lato, și secretarul general, Zdzislaw Krecina, au fost principalii acuzați.

Macedonia și Albania

La Skopje, oamenii care se ocupă de aranjarea meciurilor pentru pariuri nu sunt în închisoare, ci dau interviuri. Velibor Dzarovski, un nume marcant în lumea interlopă din fosta Iugoslavie, a povestit în urmă cu doi ani, fără inhibiții, la ce nivel a ajuns corupția în fotbalul din Macedonia. „Mai ales în tururile preliminare din cupele europene. Țara noastră e o pată neagră pe harta Europei. Meciurile din Macedonia, dar și din Albania sunt singurele pe care nu se poate paria în nicio agenție de pe continent! Odată am reușit să intrăm pe un site de pariuri din Norvegia, dar atunci când s-au prins cine suntem și ce facem, au scos campionatul macedonean”, a explicat Dzarovski. Nici aici nu s-a demarat până acum o anchetă împotriva mafiei pariurilor.

Serbia

Un alt rai al celor care fac bani din pariuri ilegale, Serbia are un fotbal măcinat de mafie. Spre deosebire de vecinii din Croația, autoritățile sârbe nu au luat până acum nicio măsură împotriva corupției din sport.Anul acesta, Boban Dimitrovic, un fundaș sârb de la Borac Cacak, a dezvăluit, într-un interviu pentru ziarul Blic, câteva dintre partidele trucate din prima ligă din Serbia. „Suntem un popor sărac și un mod foarte ușor de a face bani e să aranjezi meciuri pentru pariuri”. Deși a indicat precis partidele trucate, federația de la Belgrad nu a deschis nicio anchetă.

Croația

Este poate cel mai corupt campionat din Europa. Ultima oară când croații au fost implicați într-un scandal legat de aranjarea unui meci de fotbal a fost în urmă cu aproape o lună când Dinamo Zagreb a pierdut în fața lui Lyon cu 7-1, exact scorul de care francezii aveau nevoie pentru a merge mai departe în Champions League. În 2010, autoritățile din Croația, împreună cu omologii germani, au lansat o campanie de luptă împotriva corupției din sport. Au fost arestați 22 de oameni din fotbal, iar la două zile după Dinamo Zagreb – Lyon au mai urmat încă două rețineri: Stjepan Djedovic (foto), vicepreședintele federației croate, și Zeljko Siric, fost arbitru și membru în Comisia Juridică a HSN.

Grecia

„Când discutau cu oamenii care aranjează meciuri de fotbal, ei vorbeau despre Grecia la fel ca despre țările din Balcani: un loc fără legi în care infractorii conduc, iar oamenii buni sunt izolați”, spunea Declan Hill, autorul cărții „The Fix” într-un interviu pentru presa elenă. Mizeria strânsă sub preșul din Grecia a ieșit la iveală în această vară, când 68 de oameni din fotbal au fost arestați. În spatele acțiunii a stat o femeie, Popi Papandreou, iar printre cei reținuți s-au numărat președintele federației din Grecia și cel al lui Olympiakos. Peștii mari nu au căzut până acum, dar au fost retrogradate două echipe mai mici, Kavala și Olympiakos Volou.

Rusia

Intră și ea în rândul țărilor în care corupția în fotbal e ridicată și autoritățile privesc nepăsătoare. În 2010, Alexander Tarkanov, fost antrenor la giganții din Moscova, Spartak și ȚSKA, a dezvăluit, într-un amplu interviu, un caz concret în care i s-a propus să aranjeze un meci. „Antrenam la Khimni și urma să jucăm cu Mordovia, în Saransk. Când am ajuns la hotel, antrenorul echipei adverse, Sergei Dikarev, a venit la mine și mi-a spus că trebuie să vorbim despre meci. «Ia spune, cum o să jucăm? Cine ia punctele?», mi-a spus”, e doar una dintre declarațiile date în urmă cu doi ani de Tarkanov. La fel ca în Serbia sau Macedonia, nici poliția, nici federația de fotbal nu s-a autosesizat în urma declarațiilor.

Ucraina

Ucrainenii, gazdele următorului Campionat European, au judecat în urmă cu doi ani un meci aranjat din campionatul intern. Metalist Harkov, una dintre revelațiile din Europa League de anul acesta, și Karpati Lviv au fost depunctate cu nouă puncte și amendate cu câte 25.000 de dolari după ce s-a descoperit că au aranjat un meci direct din 2008. Un oficial al lui Metalist și un jucător de la Karpati au fost suspendați pe viață. Prea puțin însă, conform specialiștilor în pariuri, care susțin că în Ucraina sunt mult mai multe meciuri aranjate.

Bulgaria

Alături de alte cinci țări europene, Bulgaria a introdus în codul penal un articol referitor la infracțiunea legată de aranjarea meciurilor de fotbal. Măsura a fost luată după ce, într-un singur an, UEFA a trimis nu mai puțin de opt rapoarte despre meciurile trucate din campionatul bulgar. Iar la finalul lui 2008, șeful arbitrilor, Borislav Alexandrov, a fost arestat pentru implicarea în mafia pariurilor.

Turcia

Cel mai mare scandal din această țară s-a consumat vara trecută, când nu mai puțin de 61 de persoane din fotbal au fost arestate! Campioana Fenerbahce și-a pierdut locul în Liga Campionilor, fiind înlocuită de Trabzonspor, chiar dacă și președintele vicecampioanei a fost reținut de poliție. În acest moment ancheta este în desfășurare, chiar dacă mulți dintre cei arestați inițial au fost eliberați.

Publicat: 09 01. 2012, 08:15
Actualizat: 09 01. 2012, 08:16