Reprezintă visul oricărui copil african. Puștiul plecat din sărăcie cruntă, metamorfozat la maturitate într-un fotbalist milionar. Realizat pe plan profesional, Patrick Vieira (36 de ani), oficialul celor de la Manchester City, fostul mare internațional francez, campion mondial și european, știe că, la un moment dat în viață, e bine să dai înapoi o parte din ce ai primit.
Născut la Dakar, Viera a pornit la opt ani, alături de familie, în raliul vieții sale. Prima stație a fost Dreux, un orășel din nordul Franței, apoi au urmat altele mai importante. Francez prin adopție, Vieira nu și-a uitat însă niciodată originile senegaleze. În 2003, la 27 de ani, s-a întors pentru prima dată în țara vest-africană. Și nu doar pentru o scurtă vizită, ci pentru a pune piatra de temelie a academiei „Diambars”. La Saly, pe coasta Atlanticului, la două ore de mers cu mașina de capitala Dakar, Vieira a sădit semințele viitoarei selecționate a „Leilor din Teranga”.
Nouă ani mai târziu, opt jucători de la academia sa au contribuit la calificarea în premieră a Senegalului la Jocurile Olimpice, iar cinci dintre ei au prins și lotul pentru Londra.
Ieri seară, pe „Old Trafford”, goalkeeper-ul Souare, apărătorii Souare și Ciss, și mijlocașul Idrissa Gueye au dat piept cu Giggs&Co., în timp ce fundașul Mbodji a privit de pe bancă egalul smuls pe final de coechipierii săi, 1-1 (Bellamy 20′ / Moussa Konate 82′).
„E o realizare incredibilă. Ai o idee, vrei să ajuți, să faci ceva bun, dar niciodată nu știi cât de departe vei ajunge și nici cât de bună va fi acea idee. În 2003 nu mi-ar fi trecut prin cap că o parte din acești băieți vor ajunge să joace la Jocurile Olimpice, pe „Old Trafford”, a spus Patrick Vieira.
„Leii din Teranga” au debutat cu dreptul în competiție. Chiar dacă Giggs s-a plâns de jocul africanilor. „Sadio Manu trebuia eliminat de vreo trei ori”, a declarat după meci cel mai bătrân jucător de câmp din istoria J.O. (38 de ani). A fost un joc tipic fotbaliștilor tineri de pe „Continentul Negru”, născut din prea mult entuziasm, excitare, sau o disciplină mai laxă. Sau o „marcă” pe care Vieira, un fotbalist renumit pentru tackling-urile sale, a pus-o și pe academia sa. În dialectul Wolof din Senegal, „Diambars” înseamnă „Războinicii”.
-90 de copii, cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani, învață carte și fotbal în academia „Diambars” a lui Vieira. Marea majoritate a timpului (70%) e petrecut de aceștia în sălile de clasă, o adevărată perfomanță într-o țară în care 70% dintre copii nu merg la școală
-Uruguay, pe „Wembley” (29 iulie), și Emiratele Arabe, pe „City of Coventry” (1 august), sunt celelalte adversare ale Senegalului din grupa A de la J.O.
-În sferturi se califică primele două clasate din grupă
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER