FIFA va câștiga 3,5 miliarde de euro de pe urma Cupei Mondiale din Qatar, în timp ce emigranții care muncesc la construcția arenelor competiției primesc 10 euro pe zi, în cea mai bogată țară de pe planetă

UEFA continuă războiul cu FIFA cu privire la propunerea de organizare a Cupei Mondiale la fiecare doi ani!
Vezi galeria foto - 5 poze

Raportul financiar anual al celor de la FIFA a dezvăluit venituri de 3,5 miliarde de euro de pe urma Cupei Mondiale din Qatar de anul viitor și un profit brut de peste 1 miliard de euro pentru forul mondial.

Organizația Amnesty International a scris FIFA pentru a sesiza faptul că lucrătorii migranți sunt încă exploatați, în ciuda angajamentelor Qatarului de a îmbunătăți condițiile de muncă și drepturile angajaților, unii fiind plătiți cu doar 10 euro pe zi!

6500 de muncitori ar fi murit pe șantierele stadioanelor din Qatar, care sunt construite special pentru Cupa Mondială din 2022.

FIFA câștigă miliarde de euro, iar muncitorii de pe șantierele pentru CM 2022 mor pe capete

FIFA urmează să genereze 3,5 miliarde de euro de pe urma Cupei Mondiale din 2022, organizată de către Qatar, în timp ce mii de muncitori migranți și-au pierdut viața în statul din Orientul Mijlociu de când arabii au fost desemnați să organizeze competiția.

Noile cifre care detaliază bugetul forului de conducere al fotbalului mondial pentru 2022, incluse în raportul său anual, dezvăluie că FIFA preconizează venituri nesperat de mari din drepturile de difuzare, cele de marketing și ospitalitate.

Cu toate acestea, în timp ce organismul internațional care guvernează fotbalul urmărește profituri, care se așteaptă să depășească 1 miliard de euro în 2022, lucrătorii care au muncit la pregătirea competiției, care va debuta pe 21 noiembrie, au avut de suferit.

Se crede că peste 6.500 de lucrători migranți din India, Pakistan, Nepal, Bangladesh și Sri Lanka au murit în Qatar, de când statul arab a câștigat dreptul de a găzdui Cupa Mondială în urmă cu 10 ani.

Qatar investește în total peste 150 de miliarde de euro și nu ține cont de numărul deceselor

Din 2010, șapte stadioane noi, un aeroport, autostrăzi și drumuri, sisteme de transport public, inclusiv un metrou, mai multe hoteluri și un oraș complet nou au fost construite sau sunt în construcție pentru a găzdui turneul final Cupei Mondiale din 2022, la un cost estimat de 150 de miliarde de euro.

„O proporție semnificativă dintre lucrătorii migranți care au murit din 2011 încoace se aflau în țară doar pentru că Qatarul a câștigat în 2010 dreptul de a găzdui Cupa Mondială din 2022”, a declarat Nick McGeehan, director la FairSquare Projects, un grup de avocatură, specializat în drepturile muncii din Golf, pentru cei de la The Guardian, în timpul unei investigații desfășurate luna trecută.

Numărul deceselor a fost generat pe baza evidențelor ținute de guvernele din țările de origine ale lucrătorilor, dar multe dintre ele nu sunt înregistrate în detaliu, ci pur și simplu sunt listate ca fiind „morți naturale”.

Qatar estimează că doar 37 de muncitori au murit de la începerea construcțiilor stadioanelor Cupei Mondiale, dar ține evidențe limitate și nu investighează decesele, potrivit grupurilor care luptă pentru drepturile omului.

Sunt plătiți cu întârziere sau deloc și trăiesc în mizerie

Lucrătorii emigranți reprezintă 95 la sută din forța de muncă de pe șantierele Cupei Mondiale, iar cei care lucrează în statul din Orientul Mijlociu câștigă un salariu minim de 220 de euro pe lună. Ei pot, însă, rămâne luni de zile fără plata salariilor și, uneori, nu sunt plătiți deloc! În plus, trăiesc în condiții mizere, conform militanților pentru drepturile angajaților.

În raportul său anual, FIFA a dezvăluit care este bugetul pentru 2022. În timp ce veniturile sunt compuse din toate activitățile sale din acel an și totalizează 4 miliarde de euro, majoritatea banilor provin de la Cupa Mondială, potrivit analiștilor. Marea majoritate a veniturilor din drepturile de difuzare, marketing, licențiere și ospitalitate vor fi generați de Cupa Mondială din Qatar. Singurele turnee finale care se vor desfășura în 2022 sunt Cupele Mondiale de fotbal feminin U20 și U17 și Cupa Mondială FIFA din Qatar.

FIFA anticipează venituri din drepturi de difuzare de peste 2 miliarde de euro și aproape 1 miliard de euro din drepturi de marketing în 2022.

În plus, vânzarea de bilete și veniturile cu ospitalitatea la Cupa Mondială din Qatae vor genera încasări de peste 400 de milioane de euro.

FIFA se lăuda că a obținut un salariu minim de 220 de euro pe lună pentru migranți!

Qatar a primit organizarea turneului final al Cupei Mondiale din 2022 de la FIFA în decembrie 2010, la o ceremonie care a avut loc la Zurich.

Forul de conducere al fotbalului mondial s-a folosit de acest raport pentru a saluta progresele înregistrate în ceea ce privește drepturile lucrătorilor.

„De când Cupa Mondială FIFA 2022 a fost acordată Qatarului, a existat un efort colectiv major din partea autorităților locale, a partenerului nostru, Comitetul Suprem pentru Organizare și Păstrare (un organism guvernamental qatarez) și a Organizației Internaționale a Muncii pentru a aduce schimbări pozitive. Suntem foarte încântați să vedem că acest lucru s-a concretizat într-un progres major concret în domeniul drepturilor lucrătorilor”, a declarat Gianni Infantino, președintele FIFA.

Unul dintre succesele evidențiate de către FIFA a fost introducerea unui salariu minim pentru lucrătorii migranți de 220 de euro pe lună, în plus față de cazare.

Muncesc la 50 de grade Celsius și trebuie să plătească taxe ilegale de peste 3.300 de euro

Deoarece lucrătorii muncesc de obicei șase zile pe săptămână, la temperaturi care ating 50 de grade Celsius, salariul ajunge la doar 10 euro pe zi în cea mai bogată țară de pe pământ. Migranții pot plăti până la 3300 de euro agențiilor de recrutare pentru a obține locul de muncă în primă instanță.

„În timp ce acest salariu reprezintă o îmbunătățire pentru mulți, acesta rămâne scăzut, nu în ultimul rând pentru lucrătorii care își rambursează din acești bani datoriile de pe taxele de recrutare ilegale, în timp ce își susțin și familiile rămase acasă”, a declarat pentru Sportsmail, May Romanos, cercetător responsabil cu zona Golfului la cei de la Amnesty International.

„Știm, de asemenea, că în multe cazuri lucrătorii nu sunt plătiți la timp sau, mai rău, în unele cazuri, nu sunt plătiți deloc, așa că este esențial ca atât FIFA, cât și Qatarul să își intensifice eforturile pentru a aplica legile și să se asigure că toți emigranții care lucrează la ei în țară primesc un salariu decent în fiecare lună”, a adăugat el.

Organismul care luptă pentru drepturile omului spune că emigranții care construiesc stadionul Al Bayt de 730 de milioane de euro au lucrat timp de aproape șapte luni de zile fără să fie platiți, iar autoritățile din Qatar au știut despre acest abuz timp de mai bine de un an, fără să ia nicio măsură.

Publicat: 01 04. 2021, 18:50