Finală mondială: Coreea de Nord – Kuwait!** Se bat pentru titlul neoficial de campioană a lumii

Oficial, vom cunoaște noua campioană mondială abia în 2014. Neoficial, astăzi, de la ora 12:00, se joacă la Changsha, în China, cu titlul pe masă. Coreea de Nord, deținătoarea titlului neoficial de campioană mondială, întâlnește Kuwait, într-un joc amical, și, cum e firesc, își pune titlul în joc.

Nord-coreenii au câștigat titlul pe 15 noiembrie anul trecut, la Pyongyang, după victoria contra Japoniei (1-0), într-un meci din preliminariile Cupei Mondiale. Japonia, la rândul ei, a preluat titlul pe 8 octombrie 2010, când a câștigat cu 1-0 amicalul cu Argentina. De atunci, l-a pus în joc de 16 ori și l-a pierdut anul trecut. Așadar, sistemul e asemănător cu cel de la box, unde deținătorul centurii o pune în joc la fiecare luptă. FIFA a acceptat această competiție, fără însă să o declare și oficială, dar n-a întreprins niciun demers împotriva inițiativei ziaristului englez Paul Brown, cel care a pus bazele organizației care se ocupă de decernarea titlului neoficial de campioană mondială.
De când sunt deținătorii titlului, nord-coreenii n-au avut prilejul să-l apere, iar adversarii de astăzi sunt la prima dispută din istorie în postura de challengeri.

Istorie din 1872
În 2002, un ascultător al unui show la un post de radio britanic a sunat și a spus că, după victoria de pe Wembley, 3-2 contra Angliei, Scoția devenea campioană mondială neoficială. Brown a prins ideea și a pus bazele unei organizații care să cerceteze statisticile și istoria și care să stabilească deținătoarele titlului de-a lungul vremii. Sistemul în care se acordă titlul face ca, odată la patru ani, campioana mondială neoficială să coincidă cu cea desemnată în turneul final organizat de FIFA.
Primul meci luat în calcul pentru stabilirea primei campioane mondiale neoficiale a avut loc pe 30 noiembrie 1872, Anglia și Scoția terminând atunci la egalitate. Așa că abia pe 8 martie anul următor, când Anglia bătea Scoția cu 3-2, aveam și prima deținătoare a titlului. Anglia și Scoția aveau să-și paseze „trofeul” vreme de 42 de ani, abia în 1914 Irlanda reușind să învingă Anglia la Middlesbrough, cu 3-0, și să devină campioana neoficială a lumii. Cum la Mondialul din 1930 echipele britanice n-au participat, e singura ediție la care n-a coincis campioana oficială cu cea neoficială. O echipă de pe continent a intrat în posesia titlului abia în 1931, când Austria a învins cu 5-0 Scoția, la Viena.


Și România a fost campioană. De opt ori

Primul meci pentru titlu al reprezentativei noastre e consemnat în 1939, un amical pierdut la București, 0-1, cu Italia. Tot împotriva Italiei avea să se joace și prima partidă care a adus titlul, amicalul de la Sibiu din 1989, câștigat cu 1-0, după golul lui Sabău. După trei săptămâni, la Varșovia, românii pierdeau contra Poloniei și implicit titlul. Pe care aveau să-l recâștige în 1994, după amicalul de la București cu Bolivia, scor 3-0. Tricolorii au apărat acest titlu în următoarele patru meciuri, pierzându-l contra Elveției, la Cupa Mondială din 1994. În 2000, victoria cu Anglia de la Euro ne-a făcut din nou neoficial campioni mondiali, isprava repetându-se în 2005, după un amical cu Nigeria. Au urmat victoriile cu Armenia și Slovenia, ultimul meci pentru români cu titlul pe masă fiind amicalul cu Uruguay, 0-2, de la Los Angeles, din mai 2006.

Scoția are cele mai multe „trofee”
Cele mai multe titluri le are Scoția, 86, Anglia fiind a doua în această ierarhie, cu 73. Argentina are 51 de meciuri pentru titlu câștigate, în vreme ce Brazilia are doar 29. Venezuela, Turcia, Australia sau Israel au un titlu, însă cea mai neașteptată campioană mondială neoficială este reprezentativa Antilelor Olandeze, care în 1963 a învins Mexic cu 2-1, într-un meci din preliminariile CONCACAF.

Articol scris de: Cosmin STĂ‚NILOIU

Citește și
Publicat: 17 02. 2012, 09:08
Actualizat: 17 02. 2012, 12:51