Prosport a prezentat în urmă cu câteva zile povestea lui Mario Marinică, antrenorul român care a ajuns director tehnic al selecționatelor din Malawi.
Este a 9-a țară africană unde tehnicianul globtrotter activează în fotbal. Acesta vede în Malawi elemente pe care România le avea în urmă cu 50 de ani.
„Asta ar fi cam a noua țară în care am lucrat. Este foarte dificil. Am fost în Nigeria, Ghana, Zambia, Tanzania… Sunt multe probleme cam peste tot. Infrastructura nu este nemaipomenită, dareste o determinare foarte mare. Aici compenseasă faptul că copiii încă joacă fotbal pe stradă, prin țărână, cum era la noi în anii 70-80 și în felul ăsta își îmbunătățesc calitățile și talentul nativ iese la iveală”, a spus Marinică, la Look Sport.
Antrenorul a povestit cu cât sunt plătiți fotbaliștii din Malawi.
„Ca peste tot, în sport atleții care sunt remunerați sunt remunerați mai bine decât majoritatea populației. Automat că există și un interes financiar. Dar pentru foarte mulți există posiblitatea de a se afirma, de a-și face un nume și a pleca în străinătate.
Aici, la echipa națională avem 14 jucători care sunt „stranieri”, dar majoritatea joacă în Africa de Sud. Pentru ei este o realizare extraordinar de mare. Aici un jucător câștigă în jur de 200, 300, 500 de dolari pe lună. În Africa de Sud câștigă 1000, 2000, 3000 poate și mai mult”, a povestit Marinică din țara unde nu există nici un sistem feroviar foarte dezvoltat.
„Deplasările se fac cu autocarul. Fotbalul este un sport mai avantajat în orice țară. Unele sunt mai bune, altele sunt așa cum erau pe la noi acuma mai recent, până să fie înlocuite cele din București. Există o singură cale ferată, mai mult în lucru. Nu prea sunt”. – Mario Marinică
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER