Fotbalul mondial intră oficial într-o nouă eră, după ce membrii Consiliului FIFA au votat astăzi creșterea numărului echipelor calificate la turneele finale ale Campionatului Mondial de la 32 la 48, începând cu ediția de peste 9 ani, din 2026. Propunerea i-a aparținut noului președinte FIFA, Gianni Infantino, și s-a numărat printre promisiunile cu care acesta a câștigat campania electorală anul trecut.
— Sky Sports News HQ (@SkySportsNewsHQ) January 10, 2017
16 grupe, 7 meciuri pentru trofeu
O altă schimbare importantă va apărea în modul în care echipele vor fi împărțite în grupe. Cele 48 de echipe calificate la turneul final vor urma să fie împărțite în 16 grupe a câte 3 formații (în prezent avem 8 grupe a câte 4 echipe), astfel încât numărul meciurilor să nu crească foarte mult. Primele două echipe din fiecare grupă se vor califica mai departe, după care vor urma „16”-imi de finală, optimi, sferturi, semifinale și finală.
Practic, pentru câștigarea trofeului o echipă va trebui să dispute 7 partide (două în faza grupelor, plus cinci în fazele eliminatorii), ca și în prezent (trei în faza grupelor, patru în fazele eliminatorii).
Numărul total de meciuri va crește de la 64 la 80, însă fiecare echipă în parte va disputa în medie mai puține partide.
Ultima schimbare de acest fel – creșterea numărului echipelor – avusese loc cu ocazia CM 1998. Ediția din Franța a fost prima din istorie la care au participat 32 de echipe, împărțite în opt grupe.
Schimbările importante din istoria Campionatelor Mondiale de Fotbal
Lapte și miere: bani mai mulți, toată lumea la turneul final. Și un cost ascuns: scăderea nivelului în competiție
Infantino și-a „împachetat” propunerea în vorbe mari. La Dubai, în decembrie 2016, noul șef al FIFA a afirmat că sporirea numărului de formații ar fi „în beneficiul dezvoltării fotbalului în întreaga lume”. El a pretins că „decizia n-r trebui luată doar pe criterii financiare”, dar estimările vorbesc despre încasări de 5,5 miliarde de euro, dacă Mondialele urcă la 48 de echipe. În această situație, FIFA s-ar alege cu un profit net de aproape 550 de milioane de euro.
Trebuie spus că FIFA urmează astfel calea deschisă de UEFA, care în 2016 a calificat la Europene aproape jumătate din naționalele participante la preliminarii. În noul format se va ajunge ca aproape un sfert din membrii FIFA (mai exact, 22,7%), care numără 211 federații acum, să participe la competiție.
Nimeni nu s-a arătat însă dispus să vorbească și despre costurile acestei măriri substanțiale a numărului de echipe de la Mondiale.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER