Fostul mare tehnician francez Arsene Wenger susține că fazele de ofsaid ar putea fi automatizate la Cupa Mondială, din 2022, organizată de Qatar.
Totul vine ca urmare a controverselor iscate în jurul tehnologiei VAR.
Arsene Wenger spune că ar putea fi utilizate în premieră două forme de tehnologie pentru fazele de ofsaid. Una dintre ele ar fi complet automatizată și presupune trimiterea unui semnal direct la ceasul asistentului pentru a indica dacă jucătorul este sau nu în afara jocului. În timp ce a doua opțiune ar fi o funcție semi-automată, care va trece mai întâi prin camera VAR.
Fostul mare tehnician francez, care deține o funcție la FIFA ca șef al dezvoltării fotbalului la nivel mondial, spune că „presează foarte tare” pentru a introduce cea mai recentă formă de tehnologie în jocul de fotbal.
Într-un interviu pentru cei de la FIFA Live Football Show, Wenger a declarat: „Ofsaidul automat cred că va fi gata pentru CM 2022. Automat înseamnă că merge direct de la semnalul primit la arbitrul asistent, iar asistentul are pe ceas o lumină roșie care îi spune a fost ofsaid sau nu a fost ofsaid”.
El a explicat: „În acest moment avem situații în care jucătorii sunt pe linii pentru a vedea dacă sunt sau nu în ofsaid. În medie, timpul pe care trebuie să-l așteptăm este de aproximativ 70 de secunde, uneori un minut și 20 de secunde, alteori puțin mai mult, atunci când situația este foarte greu de apreciat.
Este atât de important, deoarece vedem că multe sărbătoriri ale golurilor înscrise sunt anulate după aceea pentru situații la limită și de aceea cred că este un pas foarte important.
Semiautomatul merge mai întâi la camera VAR, care îi semnalizează arbitrului de linie. Fac presiuni foarte mari pentru a avea ofsaidurile automatizate total, ceea ce înseamnă că imediat semnalul ajunge la asistent”.
Wenger susține că turneul CM 2022 din Qatar este pregătit atât pentru sistemele semiautomatizate, cât și pentru cele automatizate.
Sistemul semiautomat a fost utilizat în regim de probă la Cupa Mondială a Cluburilor din 2019 și a primit un feedback pozitiv. Cu toate acestea, funcția complet automatizată nu este încă utilizată într-un dispozitiv competitiv.
Consiliul Asociației Internaționale de Fotbal (IFAB) va avea, totuși, ultimul cuvânt cu privire la introducerea acestei tehnologii noi, care trebuie să respecte toate regulile aflate în vigoare.
În ciuda faptului că el face campanie pentru utilizarea noii tehnologii, Wenger rămâne convins că decizia finală îi va reveni tot arbitrului central.
El a spus: „FIFA și IFAB au susținut întotdeauna că decizia finală va rămâne în sarcina arbitrului central, tehnologia fiind introdusă pentru a oferi cavalerilor fluierului cel mai bun sprijin disponibil în luarea deciziilor”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER