Inovații în arbitrajul mondial! Fotbalul va semnăna cu tenisul. Cum vor fi bătute loviturile de departajare
- Asociația Internațională de Fotbal (IFAB), cea care stabilește regulile din fotbal, ar dori o altă schimbare în privința loviturilor de la 11 m, care să fie asemănătoare tie-break-ul din tenis, potrivit jurnaliștilor de la Telegraph.
Actualul sistem al lovitrilor de departajare constă în executarea a cinci lovituri de la 11 m în mod alternativ, iar dacă se menține egalitatea, se vor bate în continuare până la prima ratare. Ideea propusă urmărește să schimbe statisticile care arată că 60% dintre loviturile de departajare sunt câștigate de echipa care bate prima.„Statisticile spun în acest moment că 60% din loviturile de departajare sunt câștigate de echipa care bate prima dată”, a spus Stweart Regan, membru al Asociației Internaționale de fotbal, potrivit ziarului britanic Telegraph
Abordarea sistemului ABBA constă în baterea loviturilor de la 11 m în stil de tie-break. Prima echipă bate mai întai 11 m, apoi echipa cealaltă pe următoarele doua, iar echipa care bătut prima, va trebui să bată la rândul ei alte doua lovituri de la 11m, iar asta se întâmplă până cand fiecare echipă execută cinci penalty-uri. Acest lucru urmărește ca șansele echipelor de câștig să fie egale. „Eu cred că această abordare ABBA ar putea elimina această prejudecată statistică”, a adăugat Stewart Regan.
Cand a fost introdusă lovitura de pedeapsă
Înainte, meciurile terminate la egalitate erau decise prin tragere la sorți sau prin cunoscuta metodă cu moneda. Lovitura de pedeapsă este o sancțiune ce a fost propusă de Federația Irlandeză de Fotbal și a fost acceptată în mod oficial în anul 1891. Penalty-ul putea fi bătut de la orice punct de 11 m, paralel cu poarta. Jucătorul care executa lovitura de pedeapsăputea să atingă o singură dată mingea, iar portarul se putea apropia la o distanță de maximum 5,5 m față de executant.
România la CM 1990
România a picat într-o grupă grea, dar a trecut de primul tur al competiției prin victoria în fața Uniunii Sovietice și înfrângerea cu 2-1 în fața Camerunului, meciul cu Argentina devenind unul cu o greutate mult mai mare. Meciul s-a terminase egal, iar România se califica in optimi datorită golaverajului mai bun, lucru ce făcea ca formația Argentinei să cadă pe locul 3. România a înâlnit Irlanda în optimi, unde s-a înregistrat o remiză alba, iar mai apoi, la loviturile de departajare, românii au ratat un penalty prin Timofte, în timp ce reprezentativa Irlandei a reușit cinci goluri din cinci lovituri. Aici se opera drumul naționalei Romaniei la Campionatul Mondial din Italia.
Alt Campionat Mondial, aceeași problemă
România a ajuns până in sferturile de finlă ale Campionatului Mondial din 1994, după ce a învins cu 3-2 formația Argentinei. Cu toate că era la câteva minute de o performanță istorică, calificarea în semifinale, România a fost eliminată de Suedia după executarea loviturilor de la 11 m, când Miodrag Belodedici a șutat, dar mingea a fost apărată de Ravelli.
Articol scris de Elena Radu