Interviu cu Doru Nicolae, primul român care a jucat în campionatul Greciei: „Sunt «câinoși» și muncitori!”
Doru Nicolae, primul jucator român transferat în străinătate, la Panathinaikos în 1980, e cum paznic la Centrul de transfuzie sanguină din Bistrița
Omul care a jucat la Gloria Bistrița, Dinamo și FC Argeș înainte de a ajunge în capitala Greciei vorbește despre infernul de pe „Georgios Karaiskakis”
Nicolae crede că singura șansă a naționalei României este să alerge mai mult decât adversarii
ProSport l-a găsit la Bistrița pe primul român care a jucat în campionatul Greciei. Doru Nicolae (61 de ani) a ajuns la Panathinaikos în 1980, după ce legendarul Yorgos Vardinoianis a vorbit direct cu dictatorul Nicolae Ceaușescu pentru a aproba transferul. Cu un an înainte de a pleca în Grecia, Nicolae cucerise titlul național cu FC Argeș, în echipă cu marele Gicu Dobrin. De-a lungul carierei, fostul mijlocaș a mai trecut pe la Steaua, pentru care a jucat un singur meci, în 1973, și pe la Dinamo (sezonul 75-76). În Grecia, Doru Nicolae a stat doi ani, timp în care a cucerit o Cupă și a urcat o dată pe podium (locul 2), dar i s-a și mărit familia cu încă un membru – fiul său s-a născut la Atena. Retras din fotbal în 1988, de la Gloria, Doru Nicolae a rămas în Bistrița, unde este portar la Centrul de transfuzii. „Dubla” cu Grecia, din barajul pentru Cupa Mondială, l-a prins și pe el în plasa speranțelor.
Domnule Nicolae, ce amintiri v-a trezit vestea că România va juca împotriva Greciei în barajul pentru Campionatul Mondial?
Uite, eu am mâncat o pâine caldă în Grecia, mi-am lăsat loc de «Bună ziua» acolo, dar până la urmă sunt român și îmi doresc din suflet ca băieții ăștia să se califice la Campionatul Mondial! Nu te întâlnești des în viață cu o șansă ca asta, iar unii băieți din actuala echipă nu mai au foarte mulți ani de fotbal, ar trebui să profite acum!
Cum ar trebui să abordeze naționala noastră aceste două jocuri din baraj?
Despre actuala echipă a Greciei nu pot să spun foarte multe, pentru ca nu prea îi cunosc pe jucători, dar, ca fotbaliști, grecii sunt răi, sunt «câinoși»! Joacă mai dur decât o facem noi, sunt mai arțăgoși, vor încerca să ne provoace… Noi trebuie să ne vedem de jocul nostru și să încercăm să le punem probleme. Dacă vor vedea că avem curaj, ne vor lua frica și vor fugi de noi ca dracu” de tămâie!
Dar….
(întrerupe reporterul) Așa s-a întâmplat și când eram la FC Argeș și am jucat cu AEK și Panathinaikos. Halagian ne-a spus să ne vedem de treabă și să alergăm mai mult ca ei! Asta am făcut și i-am bătut! Așa trebuie să procedeze și jucătorii de la națională.
Grecii se bazează foarte mult și pe atmosfera din tribune…
Aoleu! Acolo, pe Karaiskakis, e vulcan! E o nebunie de vulcan! Suporterii greci sunt fanatici! Ne vor înjura, ne vor scuipa, vor arunca cu brichete… Ei așa fac la orice sport. Și la fotbal, și la handbal, și la baschet! Păi, dacă mergeți la un Panathinaikos – AEK sau la un alt derby mare din Grecia, o să vedeți ce nebunie e!
„Nu mai avem un Dinu, un Dumitrache”
Realist, ce șanse are naționala noastră să ajungă la Campionatul Mondial?
Jucătorii ar trebui să nu mai pună banul în față și să se gândească mai mult la oamenii care îi iubesc! Păi echipa națională dacă se duce în orice sat din țara asta, toți oamenii stau drepți în fața lor! Adevărul e că noi nici nu mai avem jucătorii de altădată. Nu mai avem un Dinu, un Dumitrache… asta e realitatea! Dar să alerge în astea două meciuri cum n-au alergat niciodată. Să apuce grecii să le vadă doar numerele de pe tricouri!
Dumneavoastră ați ajuns în campionatul Greciei în 1980, cum era nivelul fotbalului elen în acea perioadă?
Sincer, campionatul era mai slab decât la noi. Dar în acea perioadă grecii au început să fie mai preocupați de fotbal. Au început să cumpere jucători buni, să fie mai atenți la tinerii lor fotbaliști, să îi promoveze. Grecii, în perioada aia, îți dădeau bani și pe nas, și pe gură, dar voiau performanță. La Panathinaikos, de exemplu, numai despre titlu se vorbea. Altceva nu exista! Titlul, titlul și iar titlul! Mi-a fost foarte bine din punct de vedere financiar în Grecia!
Ați fost, de altfel, și primul fotbalist român care a reușit să se transfere la o echipă din campionatul Greciei…
Țin minte că eram cu naționala la un turneu de pregătire în Franța și au venit cei de la Panathinaikos să mă ia. «Uite, avionul e pregătit, hai să mergem!», mi-au spus. Le-am zis că eu sunt român adevărat și nu o să fug. Dacă vor să mă ia, să discute cu autoritățile române și, dacă primesc acordul lor, eu n-am nicio problemă. Au venit la București, s-au dus la Federație, s-au dus la Partid, cum era pe vremuri, și au rezolvat. M-au pus să semnez și am plecat. Apoi, la scurt timp, a venit și Iordănescu la OFI Creta. Știu că era foarte bine privit acolo….