În Anglia s-a inventat sportul-rege, deci nu trebuie să ne mire prea mult faptul că tot acolo au fost și primele competiții din lume. Inclusiv un campionat de fotbal între cele patru națiuni insulare, Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda( foto, echipa din 1914), care copia mult mai celebra competiție de rugby. După obținerea independenței Irlandei, participantă a rămas doar Ulsterul, Republica Irlanda (Eire), refuzând să mai joace în compania fostei puteri suzerane, Anglia. Pe de altă parte, să mai precizăm și faptul că a numi națiuni populațiile autohtone din respectivele provincii este cam mult spus, deoarece nu sunt țări independente, iar a le numi țări este cel puțin la fel de eronat, deoarce sunt un fel de provincii ale aceluiași stat, Marea Britanie. Și mai există o mare diferență… Franța nu a fost niciodată invitată, cel puțin nu oficial, britanicii considerând pe vremea aceea că singurul fotbal adevărat este cel din Insulă, nu cel de pe continent sau din America de Sud.
British Home Championship
Prima ediție s-a desfășurat în 1884, iar învingătoarea a fost Scoția. Partidele se desfășurau tot ca în turneul de rugby, două partide acasă și una în deplasare, invers în ediția următoare. Spre exemplu, dacă Anglia juca acasă cu Scoția și în deplasare cu Irlanda și Țara Galilor, se deplasa în Scoția în ediția următoare și primea pe teren propriu formațiile Irlandei și Țării Galilor. Tot ca la rugby, nu conta golaverajul, ci doar numărul de puncte, drept pentru care au fost multe ediții în care au existat mai mulți câștigători. Chiar dacă aproape necunoscută în restul lumii, competiția s-a defășurat cu regularita până în anul 1984, Irlanda de Nord fiind și ultima echipă care și-a adjudecat trofeul.
Momente importante
1902 – Tragedia de pe Ibrox: Partida dintre Scoția și Anglia, desfășurată pe data de 5 aprilie 1902, între echipele Scoției și Angliei, s-a terminat tragic, tribuna de vest prăbușindu-se sub presiunea fanilor, 26 dintre aceștia decedând sufocați.
1950 – Grupă de calificare la CM: Ediția 1949-1950 a contat ca grupă de calificare pentru Cupa MOndială, ediția Brazilia. Echipele insulare aveau rezervate două locuri, deci primele clasate ar fi mers automat în țara cafelei. Scoțienii erau pe locul doi înaintea ultimului meci, dar au declarat că nu vor traversa Atlanticul decât în calitate de campioni ai Marii Britanii. Anglia refuză să se dea la o parte, câștigă ultimul meci, drept pentru care Scoția renunță la dreptul de a merge la turneul final. Ar fi fost prima lor apariție…
1967 – Scoția devine „Campioana lumii”: Ediția 1966-1967 a fost prima după câștigarea Cupei Jules Rimet de către Anglia. Partida care urma să desemneze campioana Marii Britanii s-a jucat pe Wembley, Higlanderii și-o adjudecă cu 3-2 și, având în vedere că era prima înfrângere a Angliei după CM, se declară „World Champions”. „Suntem primii care am bătut campioana lumii, deci suntem noi cei mai valoroși din lume”… Umor celtic…
1977 – Gazon chel: După victoria repurtată contra Angliei, fanii scoțieni invadează pașnic arena și smulg gazonul, bucată cu bucată, și îl iau ca amintire în ținutul de baștină. Mulți l-au replantat în curțile caselor unde locuiau și se mândresc cu iarba originală din Templul fotbalului.
1981 – Ediția neterminată – Din cauza gravelor incidente din capitala Ulsterului, Belfast, campionatul se întrerupe și trofeul nu va fi acordat niciuneia dintre echipele participante. A fost singura oară, cu excepția anilor de război, 1914-1908, respectiv 1940-1945.
1984 – The end: Datorită obligațiilor contractuale ale jucătorilor, dar și a aglomerării programului, Anglia și Scoția se retrag, iar meciul care va desemna ultima câștigătoare este Irlanda de Nord, care îi bate cu 1-0 pe „velși”. Drept pentru care, nordirlandezii se mândresc, în glumă, cu faptul că sunt „ultimii campioni adevărați ai Marii Britanii”.
Pentru statistici, să spunem că, de-a lungul timpului, trofeul a fost adjudecat de Anglia (de 54 de ori, inclusiv edițiile în care au fost desemnate simultan mai multe câștigatoare pe unicul criteriu al numărului de puncte), Scoția (41), Țara Galilor (12) și Irlanda (până în 1921) sau Irlanda de Nord (5 trofee). Discuțiile dintre federații continuă, s-au găsit și sponsori, există și loc în calendar, drept pentru care din 2011 competiția va fi relansată.(Octavian Metoni)
Sursa foto: wikipedia
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER