L’Equipe: „Franța și România, marile favorite!”
Cel mai bine vândut ziar de sport din Hexagon, L’Equipe, face o radiografie a grupei a VII-a preliminară din care fac parte și tricolorii. Deși admite că Franța și România au avut o prestație slabă în Austria și Elveția, unde au și fost adversari (0-0), concluzia analistului de la publicația citată este clară: "România, principalul adversar. Restul formațiilor? Atenție maximă dar, în mod normal, nu ar trebui să ridice prea mult capul."
1. România
Pe hârtie, inamicul public numărul unu sau, după cum spune Toulalan, "celălalt favorit". Mai mult decât atât, cele două naîionale sunt vecine în clasamentul FIFA, tricolorii români fiind pe locul 13, iar Franța ocupă poziția cu numărul 11. Dar, tocmai amintirea penibilă lăsată specialiștilor în meciul direct (0-0 la Zurich) face ca ambele echipe să aibă chef de revanșă.
Tot jucătorul lui Lyon consideră că "Băieții lui Pițurca sunt periculoși, dar i-am avut în mână la Euro. Din păcate, am jucat prea defensiv și am riscat prea puțin. Dar, rămân la părerea că romanii ne sunt la îndemână", mai spune mijlocașul de la campioana Franței en titre.
Ziaristul de la l’Equipe insereaza și opinia potrivit căreia "românii au jucat cu Letonia, au învins, dar nu au arătat mare lucru. În plus, selecționerul lor se bazează cam pe aceiași oameni. România nu a învins Franța din 1972, dar are un avantaj: debutul de campanie, cu adversari facili. În plus, nu va fi ușor la Constanța, orasul în care s-au fript olandezii", se arată în finalul considerațiilor despre tricolorii români.
2. Serbia
În actuala formă există după separarea de sora mai mică, Muntenegru, iar primul meci al naționalei sârbe a avut loc în august 2006. Un bilanț cam sărăcuț, care înseamnă șapte victorii, șapte egaluri și cinci înfrângeri, dar trei dintre acestea au fost înregistrate în ultimele patru partide disputate, lucru care i-a fost fatal lui Miroslav Djukic, înlocuit cu Radomir Antic luna trecută. În ciuda acestor rezultate modeste, nu trebuie să fim mai puțin vigilenți. Moștenitoare a fostei Iugoslavii, beneficiind de nume gen Vidic, Krstajic sau Stankovic, având forța să se dispenseze de un fotbalist ca Mateja Kezman, Serbia reprezintă un potențial pericol.
"Nu am o idee clară despre ei, formează o echipă tehnică și imprevizibilă", crede Toulalan care consideră că există și un mare avantaj: "Ei joacă, nu se bagă în poarta ca românii. Ne vor lăsa spații și îi vom putea surprinde", mai crede Toulalan.
Altfel, pe locul 33 în zisul clasament FIFA, cam tot pe acolo pe unde e și Suedia, victima francezilor în ultimul amical (3-2 pentru "cocoși"), Serbia pare un adversar facil pentru oamenii lui Domenech. Franța nu a pierdut niciodată în fața naționalelor nou-formate după destrămarea marii Iugoslavii, având un palmares zdrobitor din acest punct de vedere, respectiv opt victorii și doar două egaluri, ca să nu mai vorbim despre un sec 3-0 administrat naționalei Serbiei&Muntenegru, în 2002. Cu toate acestea, in fața marii Iugoslavii comuniste, creată de Tito în 1945, bilanțul este defavorabil campionilor mondiali din 1998: doar trei victorii, cinci egaluri și șapte victorii pentru plavi, în perioada 1945-1991.
3. Austria
Pe hârtie, echipa pregătită de Karel Bruckner este a cincea a grupei, aflată pe locul 101 în clasamentul FIFA, în spatele Lituaniei, clasata a 54-a. A făcut un Euro onorabil, vânzându-și scump pielea în fața Croației (0-1), făcând un egal cu Polonia (1-1) și pierzând din nou la limită (0-1) in fața "Panzerelor" germane. "Stau bine, în special la capitolul fizic, tari în duelurile aeriene, având în vedere că sunt, cam toți, bine clădiți."
În plus, un 2-2 reconfortant în fața Italiei i-a cam pus pe gânduri pe ceilalți selecționeri ai grupei. In ceea ce privește palmaresul, n-au mai învins Franța din 1970, iar într-un meci oficial, ultima victorie este cea realizată de celebrul Wunderteam, 3-2. Asta, la CM din Italia, in 1934. Federalii de la Viena, cehul Bruckner și mai mulți jucători au declarat că vor lupta pentru locul doi. Trebuie luați în seamă.
4. Lituania
În niciun caz nu poate lupta pentru calificare. Nu a participat niciodată la o fază finală a unei mari competiții. Dar, oamenii visează să repete performanța vecinei Letonia, care s-a calificat la Europeanul din 2004 și reprezinta genul de adversar împotriva căruia nu ai voie să pierzi puncte, dar trebuie să transpiri serios pentru a le obține. Au smuls un egal în fața campioanei mondiale, Italia, la Napoli (1-1 in 2006) și au pierdut în fața Franței în ultimul sfert de oră în ambele manșe (0-1 și 0-2). In niciun caz nu se pot permite accidente în fața țării baltice.
5. I-le Feroe
Pe locul 198 (din 200 posibile) in clasamentul FIFA, adversari ai Franței în trei campanii numai în era Domenech (scor general 16-0 pentru "albaștri"), insularii și-au propus să obțină barem un punct în 10 meciuri. Imposibil să ai pretenții de calificare fără a bifa șase puncte în fața acestor blonzi amatori. Cam așa vede L’Equipe grupa de calificare, din punctul de vedere al ziaristului francez. Unele dintre idei seamănă cu cele pe care le au jurnaliștii români. Altele, diferă. Rămâne de văzut cine a avut dreptate. Oricum, Franța rămâne marea favorită a grupei a VII-a.
Â
articol de Octavian METONI