După ce a primit Balonul de Aur, FIFA World Player și premii din partea L’Equipe, Gazzetta dello Sport și Marca, Lionel Messi ar putea câștiga fără probleme și premiul de cel mai timid fotbalist al lumii. A dovedit asta luni, când a primit premiul pentru cel mai bun fotbalist al lumii în viziunea cititorilor ProSport.
La 22 de ani, Messi e obișnuit cu premiile, a câștigat cam tot ce era de câștigat, mai puțin Cupa Mondială, însă finalul lui 2009 și începutul lui 2010 au fost ieșite din comun și pentru un fotbalist care joacă titular la Barcelona de la 18 ani.
Rar a existat, dacă a existat vreodată, un fotbalist care să domine topurile unui final de an așa cum a făcut-o argentinianul în 2009, însă Messi pare că digeră succesul cât se poate de sănătos. Pentru ca Messi să primească trofeul din partea cititorilor ProSport, Barcelona a aranjat ca întâlnirea să aibă loc la baza sportivă din Sant Joan Despi, acolo unde echipa s-a antrenat luni după victoria cu Tenerife. Cu 56,22% din voturile cititorilor, Lionel Messi e cel mai clar câștigător al premiilor ProSport din 2009. „A primit cam 20 de trofee în ultima lună, a trebuit să facem o procedură standard pentru a putea face față”, explică zâmbind Chemi Teres, unul dintre ofițerii de presă ai Barcelonei.
Pe gazonul de antrenament al Barcei, argentinianul calcă timid, așa cum nu o face pe teren în timpul meciului. Mic, cu privirea mai mereu plecată, nu pare o prezență impunătoare. „Le mulțumesc celor care m-au ales. E un premiu important pentru că presupune că sunt apreciat în România”, spune argentinianul, după care explică: „Știu că la Barcelona jucăm nu doar pentru fanii din stadion sau din Spania, ci și pentru cei care sunt alături de noi din alte țări. E unul dintre lucrurile care ne motivează enorm”.
„Nu e vorba de mine”
Principala caracteristică a școlii de fotbal a Barcelonei e educația, și nu neapărat cea sportivă. „Noi îi învățăm de mici în primul rând cum să fie buni ca persoane, să distingă răul de bine”, explica de curând, într-un interviu ProSport, Jose Ramon Alesanco, cel care se ocupă de juniorii și tineretul clubului catalan.
Messi e una dintre reușite. După „n” premii primite pentru ce a făcut în 2009, spune că-i e greu să explice cum e să fii cel mai bun din lume și își îndreaptă discursul către cei care ies cu el pe teren la fiecare meci al Barcelonei. „Nu e vorba de mine neapărat. Eu le mulțumesc colegilor mei, m-au ajutat să cresc și sper să cresc în continuare. Asta e cel mai important, să cresc”, spune piticul care a crescut în cinci ani la prima echipă a Barcelonei cât n-au crescut alții într-o viață. Le mulțumesc celor care m-au ales. E un premiu important pentru că presupune că sunt apreciat în România Lionel Messi, atacant Barcelona
În 2009, devansat de Cristiano Ronaldo
Anul trecut, trofeul pentru „Cel mai bun fotbalist din lume” a mers la Cristiano Ronaldo, care l-a devansat cu aproape 14 procente pe Lionel Messi. „Vă îmbrățișez! Multe mulțumiri pentru premiu, sunt bucuros că l-am primit”, a fost mesajul vedetei de la Manchester United, transferat între timp la Real Madrid. Ronaldo nu a uitat nici de românul care l-a ajutat în carieră, el mulțumindu-i lui Loți Bölöni, care l-a promovat, pe când avea 16 ani, la echipa mare a lui Sporting Lisabona.
Site-ul Barcelonei: „Premiu nou pentru Messi”
Site-ul oficial al lui FC Barcelona a notat luni că decarul argentinian a primit un premiu pentru performanțele din 2009. „Leo Messi a fost premiat astăzi de cel mai important ziar de sport din România, ProSport, în urma voturilor exprimate de cititorii publicației. Messi a obținut 56% din voturi și s-a clasat pe primul loc într-o listă de jucători selectați de ziar. Printre finaliști s-au numărat și Xavi, Ibrahimovic sau Iniesta”, a scris fcbarcelona.cat.
RĂ‚UL NECESAR
Rivalitatea sinceră dintre Barcelona și Real atinge o intensitate greu de imaginat pentru cei care privesc de-afară și le împinge pe ambele părți ca să-și dubleze eforturile zilnice
Pe teren, la televizor și în ziare, cea mai pasionantă dispută a sportului ajunge într-un final să hrănească două părți despre care se crede că se urăsc. În realitate, Barça fără Madrid și-ar pierde din farmec, așa cum și madrilenii ar juca pentru mult mai puțin dacă n-ar exista rivala catalană.
Barcelona e cel mai bun lucru care i s-a întâmplat lui Real Madrid. Reciproca e la fel de valabilă. E nevoie de câteva ore în Barcelona sau în Madrid ca să-ți dai seama că El Clasico durează 365 de zile și 365 de nopți pe an, să vezi cum împreună își anulează imperfecțiunile și țin o lume cu ochii pe un dialog continuu pe care puțini străini îl înțeleg în întregime.
Azi, acum, Barcelona are avantajul pe care nu-l avea înainte de venirea lui Guardiola. Avantajul pe care Real îl avea acum doi ani, când lua al doilea titlu consecutiv, pe care Barcelona îl avea pe vremea lui Rijkaard și Ronaldinho, pe care Madridul îl avea pe vremea galacticilor, într-o continuă schimbare de poziții de forță care durează de mai bine de un secol.
„Mai sunt luni bune până la meciul cu Real”
Barcelona a învins duminică la Tenerife cu 5-0, după ce, în primele două meciuri ale anului, adunase o remiză și o înfrângere. La Ciutat Esportiva Joan Gamper, baza de antrenament a Barcelonei, revenirea echipei a dat din nou glas jurnaliștilor care se ocupă de Barça și care, în mare parte, sunt și suporteri declarați ai echipei. Se vorbește de hatrick-ul lui Messi, de pasele de gol ale lui Bojan și revenirea la formă maximă a lui Iniesta.
Dar subiectul principal rămâne Real Marid și „campania de presă dusă împotriva Barcelonei de ziarele din Madrid”. „Sigur că suntem în criză. Locul întâi în La Liga, optimi în Champions și neeliminați din Cupă de Alcorcon (n.r. – echipa de Liga a 3-a care a eliminat-o pe Real Madrid)”, spune cu o ironie superioară unul dintre ziariști.
Urmează conferința de presă cu Andres Iniesta. Sunt 50 de ziariști prezenți, asta după un meci cu Tenerife. Se reiau subiectele de-afară. Messi? „Face lucruri diferite, de-asta e cel mai bun din lume”. Bojan? „Sunt sigur că se bucură și pentru pase cum s-ar bucura pentru goluri”. Timp de 30 de minute, Iniesta face analiza startului de an.
Și vine, inevitabil, Real Madrid. Obișnuit cu frecușurile zilnice pe tema marii rivale, până și jucătorul rămâne surprins de insistența cu care Real își face loc în discuție: „Dacă returul cu ei o să fie decisiv pentru titlu?! Hombre, mai sunt luni bune până la meciul de pe «Bernabeu». În plus, noi chiar nu jucăm singuri cu Real în campionat”. „Depinde de ce parte ești”
Într-un final, mușcă momeala la o întrebare pusă de un ziarist de la Marca, una dintre publicațiile acuzate că ar duce campania anti-Barcelona. „E normal să fim detestați de alții după ce am câștigat anul trecut. Așa ar sta lucrurile indiferent de echipă. Câteodată ești de partea celor care privesc cu invidie, în alte ocazii ești de partea celor care sunt priviți. Depinde de ce parte ești. Noi suntem fericiți de poziția în care ne aflăm și sperăm să rămânem aici”, explică Iniesta.
E momentul de maximă satisfacție pentru cei prezenți. Au trecut luni de la meciul direct cu Real Madrid și mai sunt luni până la retur, dar subiectul rămâne obligatoriu pe ordinea de zi, oferindu-le celor implicați un motiv în plus de a-și face treaba cât mai bine.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER