Mondialul din 2018, cel mai scump din istorie: buget de 30 de miliarde de dolari

Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.

Turneul final al Cupei Mondiale la fotbal din 2018, care va fi organizat de Rusia, va avea un buget dublu față de cel din Brazilia, iar costul per scaun al stadioanelor rusești va fi cel mai mare din istoria turneelor finale

Rusia va avea, la Cupa Mondială din 2018, cele mai scumpe stadioane din istorie, reușind „performanța” de a doborî până și recordul deja incredibil, despre care s-a vorbit îndelung, al sumelor exorbitante cheltuite de Brazilia pentru ediția din acest an. Sud-americanii au depășit cu mult bugetul stabilit inițial, risipind 15 miliarde de dolari pentru turneul din 2014, stârnind valuri de proteste ale populației locale indignate de corupția uriașă și de cheltuielile absurde pentru arene care, ulterior, nu vor mai folosi nimănui. Cu un buget de 30 de miliarde de dolari, care e foarte probabil să fie depășit, Rusia zdrobește însă, la acest capitol, orice concurență. Diferența este că în țara lui Putin nu este voie să protestezi.


La arena din Kazan, republica Tatarstan, cu o capacitate de 45.000 de locuri, s-a lucrat din 2010 pâna în 2013

În luna martie, când Rusia a anexat Peninsula Crimeea, parte a Ucrainei până în acel moment, presa internațională a scris că rușii ar putea pierde organizarea Mondialului din 2018. FIFA, forul care a acordat dreptul de a organiza turneul final de peste patru ani Rusiei, a parat și a declarat public că nu se pune problema unei astfel de decizii. După doborârea zborului MH17, petrecută pe 17 iulie, de către separatiștii pro-ruși din Estul Ucrainei, presa germană și cea olandeză au cerut din nou FIFA ca Mondialul din Rusia să fie mutat în altă țară. Răspunsul a fost prompt și negativ, alimentând și mai mult speculațiile pe marginea corupției care există la forul mondial și a banilor primiți pentru a desemna țările organizatoare ale marilor competiții. A devenit clar că Blatter va menține turneul final al celei de-a 21-a ediții a Mondialelor în Rusia, indiferent ce se va întâmpla în continuare. Rușii trebuie să se pregătească să termine cele 12 stadioane care vor găzdui meciurile de la următoarea Cupă Mondială. Un turneu care se anunță a fi cel mai scump din istorie, cu un buget de 30 de miliarde de dolari, dublu față de cât a cheltuit Brazilia pentru CM 2014.


Imagine din 2005, după ce lucrările de modernizare ale stadionului Lujniki, din Moscova, s-au încheiat cu succes. Pentru Mondialul
din 2018 e prevazută o noua modernizare, care va costa 650 de milioane de dolari

1,2 MILIARDE DE DOLARI PENTRU ARENA DIN SANKT PETERSBURG

În aceste condiții, cercetătorii elvețieni de la Universitatea din Zürich au anunțat că Mondialul din Rusia va fi cel mai scump din istorie și prin prisma costului per scaun. Estimările elvețienilor duc costul celor 12 stadioane de la Mondialul din Rusia la 11.500 de dolari/scaun, cu 5.000 de dolari/scaun mai mult decât în Brazilia 2014, care abia stabilise noul record mondial.

Despre autoritățile braziliene s-a spus că n-au avut nicio măsură atunci când au aruncat cu sutele de milioane pentru niște arene care se puteau construi și cu costuri de 2-3 ori mai mici. Sud-americanii sunt însă niște novici pe lângă ruși. Arena din Sankt Petersburg, a cărei construcție a început încă din 2006, se anunță de pe acum a fi cea mai scumpă din lume, cu un cost pe scaun de 16.500 de dolari. În total, bugetul rezervat construcției acestei arene ajunge la incredibila sumă de 1,2 miliarde de dolari, potrivit cotidianului german „Der Spiegel”, care avansează inclusiv ideea construirii unei arene secundare de 25.000 de locuri în metropola rusă, un „backup plan” în cazul în care stadionul inițial nu va fi finalizat la timp!


În 2012, când s-au demarat lucrarile la noul stadion Zenit, din St. Petersburg, costurile erau estimate la 1,2 miliarde de dolari.
Între timp, ruii s-au gândit ca ar mai merge înca unul, mai mic, de rezerva

SCĂ‚DERI PE LINIE ÎN BUGETUL PENTRU CM 2018

Doborârea aeronavei Malaysia Airlines de către separatiștii pro-ruși nu a trecut neobservată de Uniunea Europeană și Statele Unite, care au impus măsuri de retorsiune din punct de vedere economic pentru statul rus, înghețând conturile unor apropiați ai președintelui Vladimir Putin. În aceste condiții, economia Rusiei se prognozează că urmează să scadă, iar ministrul sportului, Vitali Mutko, a început deja să reducă bugetul organizării competiției. Cea mai drastică scădere s-a anunțat în cazul Stadionului Lujniki din Moscova, aflat în plină renovare, care va înghiți „doar” 650 de milioane de dolari, față de cele 2,5 miliarde pe care Guvernul rus ar fi trebuit să le deblocheze. Asta, în condițiile în care arena a fost deja modernizată o dată, operațiunea terminându-se în 2005!


Stadionul Olimpic din Soci a fost terminat anul trecut, pentru a găzdui JO de iarnă din 2014. După competție, arena va reconstruită,
pentru a i se mări capacitatea de la 25.000 la 45.460 de locuri

Totodată, Mutko a impus un plafon maxim de 450 de milioane de dolari pentru construirea fiecărei arene, lucru care i-a enervat pe oligarhii din domeniul construcțiilor, care au cerut prețuri mai mari la construcție cu circa 35%.

Publicat: 05 08. 2014, 11:57
Actualizat: 05 08. 2014, 11:58