Mondialul mânjit cu sângele muncitorilor! Oamenii mor pe capete pentru CM din Qatar
Mulți dintre muncitorii din Qatar se refugiază în ambasadele țărilor de care aparțin
Qatar a primit dreptul de a organiza Campionatul Mondial din 2022. A fost o decizie controversată, care a stârnit îngrijorarea cluburilor. „Cum se va juca Mondialul într-o țară unde vara sunt 50 de grade Celsius?”, a fost o întrebare care a avut ecou în mintea tuturor. Alții i-au acuzat pe șefii de la FIFA că au luat mită pentru a da Qatarului Mondialul, dar, în ciuda acuzelor, decizia a rămas în picioare. Într-un Congres FIFA care se va ține pe 3 și 4 octombrie se va lua decizia ca turneul final să se dispute iarna, atunci când în Qatar temperaturile scad de la 50 la „doar” 30 de grade Celsius. Totuși, problemele legate de acest Campionat Mondial continuă să iasă la iveală, iar ziarul britanic The Guardian a lansat o anchetă fără precedent cu privire la modul draconic în care se muncește la construcția orașului Lusail, acolo unde se va ține meciul de deschidere, dar și finala Campionatului Mondial. „O să existe mai mulți muncitori care au murit pentru acest turneu decât jucători care vor participa la această competiție”, este avertismentul lui Sharan Burrow, secretar la Sindicatul Comerțului Internațional. Cifrele sunt îngrijorătoare. Pe terenurile unde peste nouă ani vor păși cei mai mari fotbaliști ai planetei se muncește până la epuizare. 83 de indieni, 119 nepalezi și 202 imigranți, care erau angajați de firmele din Qatar pentru construcția infrastructurii, au murit în acest an.
Vrei să muncești? Ești sclav!
Programul de muncă pentru majoritatea imigranților începe la 6 dimineața și se termină la 7 seara. Apoi se întorc în niște tabere organizate, unde stau câte 12 inși într-o cameră fără aer condiționat. Mulți dintre ei mor în somn, epuizați după o zi de muncă, iar angajatorii nu își asumă vina pentru aceste fapte.
Acești imigranți reprezintă 99% din forța de muncă din Qatar și încă 500.000 de oameni se pregătesc să vină. Întrebarea logică este „De ce acceptă imigranții aceste condiții?”.
Mulți dintre cei care se încumetă să vină în Qatar văd o oportunitate incredibilă. Fără soluții în satele de acasă, mulți tineri acceptă cu ochii închiși să lucreze pentru marile companii de construcții. Se împrumută de bani pentru a prinde un contract și ajung pe șantierul care îi doboară. Totuși, pentru a fi angajați, imigranții acceptă sistemul „Kafala”, conform cu legile islamice. Acest sistem este asemănător cu cel în care se adoptă copii. Angajatorul devine părinte, iar angajatul copil. Tocmai din acest motiv, mulți dintre cei care nu mai suportă condițiile de muncă nu pot pleca fără consimțământul celor care i-au angajat. „Dacă vrem să plecăm, vom fi căutați de Poliție. Noi suntem oarecum în proprietatea celor care ne-au angajat. Nu putem pleca sau schimba locul de muncă fără acordul lor”, spun muncitorii. De aici până la a nu fi plătiți este doar un pas și, conform The Guardian, mulți dintre muncitori au ajuns să implore pentru o porție de mâncare atunci când salariul a întârziat. „Muncim pe stomacul gol câte 12 ore pe zi și nu primim mâncare seara. Când m-am plâns despre asta, am fost bătut și dat afară din tabăra unde dormeam. Trebuia să le cer colegilor ceva de mâncare”, spune Ram Kumar Mahara, un muncitor în vârstă de 27 de ani. Mulți încearcă să fugă, dar sunt prinși de Poliție și înapoiați celor care îi sponsorizează, conform legii Kafala.
Infarct la 16 ani
În Nepal sărăcia te poate împinge să pleci la muncă la o vârstă la care singura greutate pe care ar trebui să o porți pe umeri este ghizodanul de școală. Este și cazul lui Ganesh, un băiat care a dorit să își ajute familia muncind în Qatar și care s-a întors două luni mai târziu… într‑un sicriu. Cauza morții a fost un infarct, deși după spusele mamei, adolescentul nu erra bolnav. „Acești muncitori care mor sunt foarte tineri, iar infarctul nu este ceva ce li se întâmplă tinerilor. Condițiile mizerabile în care muncesc sunt de vină. Abia mănâncă, sunt foarte-foarte stresați și muncesc foarte multe ore într-o căldură insuportabilă”, spune doctorul Prakash Raj Regmi, președintele Fundației „Heart”. Peste jumătate dintre cei care mor pe șantierele din Qatar o fac în urma unui infarct.
Toată lumea vorbește despre faptul că fotbaliștii vor juca în timpul unor călduri insuporÂtaÂbile, dar nimeni nu se gândește la oamenii care muncesc opt ore pentru construcÂția acestor stadioaÂne
Umesh Upadhyaya, secretar general al Sindicatului de Comerț din Nepal
Știm despre aceste probleme și am luat toate măsurile împotriva agențiilor care se ocupă de recrutaÂrea oameniÂlor care merg să lucreze acolo
Divas Acharya,, directorul departamentul de muncă din Nepal
Dovezile obținute de The Guardian sunt o dovadă clară că oamenii sunt siliți să muncească. Nu mai există semne de întrebare că se vor folosi sclavi pentru construcția infrastructurii pentru Mondial, deja se întâmplă asta
Aidan McQuade, directorul Asociației Internaționale Anti-Sclavie
Investiții uriașe
Organizarea Campionatului Mondial în 2022 înseamnă foarte mult pentru o țară precum Qatarul. Infrastructura construită cu prilejul Mondialului va costa statul 100 de miliarde de dolari, dintre care 20 vor merge către construcția autostrăzilor, 24 pentru construcția unei rețele de tren, 4 pentru a conecta Qatarul de Bahrain. În plus se pregătesc 55 de mii de camere de hotel pentru fanii care vor veni la Mondial. Și ca aceștia să ajungă, s-a construit deja un aeroport nou.