Niciun meci fără „van”!** Naționala Olandei nu a mai evoluat din 1996 fără vreun jucător cu prefixul „van” în fața numelui

Românii îl au pe Popescu, danezii pe Jensen, rușii pe Ivanov, iar spaniolii pe Garcia. Acestea sunt cele mai des întâlnite nume în țările menționate mai sus. În Olanda, cel mai comun nume este De Jong, însă o mare parte (circa 25%) din populația batavă are în fața numelui particula „van”. Tradusă în românește, această particulă înseamnă „din” sau „de la”, însă în cazul numelor proprii olandeze este un prefix, situat între prenume și nume, și se referă, la un oraș, un loc sau o breaslă.

De exemplu, numele fundașului Gregory van der Wiel se traduce în românește drept „al rotarului” sau pur și simplu „Rotaru”. Însă nu numai jucătorul lui Ajax este exponentul unui nume precedat de „van”. Viitoarea adversară a României în preliminariile CM 2014 a avut în lot jucători precum Marco van Basten, Ruud van Nisterlooy, Edwin van der Sar sau, mai recent, Robin van Persie. Se naște astfel o întrebare: când a avut naționala Olandei o echipă lipsită de vreun „van jucător?

Primii „vani” au apărut în al patrulea meci

Primul meci al naționalei Olandei din istorie a avut loc în aprilie 1905, împotriva Belgiei. Atunci, niciun jucător nu a avut particula „van” în nume. Nici în următoarele două partide, ambele contra Belgiei, batavii nu au trimis în teren niciun „van”.

Situația s-a schimbat însă în cel de-al patrulea meci al olandezilor, disputat în mai 1906, pierdut tot împotriva…Belgiei (scor 2-3), când portarul Ferry van der Vinne și fundașul Toine van Renthergem au debutat în națională și au inaugurat, oficial, „van” tradiția în naționala „Portocalei mecanice”.
Însă pentru a găsi ultimul meci în care niciun „van” nu a evoluat în naționala Olandei trebuie să ne apropiem de zilele noastre. La Euro 2000, în victoria împotriva Franței în faza grupelor (3-2), olandezii nu a avut niciun „van” titular. Însă în minutul 89, selecționerul Frank Rijkaard l-a trimis în teren pe Peter van Vossen, astfel că ultimul meci în care batavii nu au avut un „van” pe teren a fost amicalul câștigat cu 2-0 împotriva Chinei, în mai 1996.
Cu jucători de legendă precum Seedorf, Davids, Bergkamp sau Blind pe teren, naționala Olandei, respectiv selecționerul Guus Hiddink „a reușit” să alinieze o echipă fără niciun jucător cu numele „van”.

Selecționerii, „van” și pleacă

La cel mai recent turneu important, batavii au avut în lot patru jucători cu prefixul „van”: Gregory van der Wiel, Mark van Bommel, Robin van Persie și Rafael van der Vaart. În plus, selecționerul „Portocalei” a fost Bert van Marwijk. Nici după demisia acestuia, banca tehnică a olandezilor nu a scăpat de tradiția acestui nume, Federația batavă numindu-l în funcție pe Louis van Gaal, care va conduce echipa în Preliminariile CM 2014.

România poate și fără „escu”

Ultima dată când naționala României a evoluat fără ca numele vreunui jucător, titular sau rezervă, să se încheie cu sufixul „-escu” a fost în meciul amical cu Uruguay (scor 1-1), disputat pe „Național Arena” în 29 februarie 2012. Atunci, selecționerul Pițurcă a trimis pe teren următorul prim „11”: Tătărușanu – Papp, Goian, Chiricheș, Latovlevici – Torje, Pintilii, Neagu – D. Niculae, Mutu, M. Niculae. Pe parcursul partidei au mai intrat Bourceanu, Stancu, Marica, Lazăr, Găman și Tănase.

Echipa Olandei în meciul cu China din mai 1996: De Goey – Reiziger, Blind (73 Cocu), Numan – Seedorf, Winter (57 Davids), Bergkamp, Witschge (57 R. de Boer), – Taument (46 Cruyff), Mulder, Hoekstra (73 de Kock)

Publicat: 16 07. 2012, 09:27
Actualizat: 13 04. 2013, 16:11