O nouă competiție ar putea apărea în Europa!** Se discută despre reînființarea unei Cupe LEGENDARE, pe care Rapid a fost aproape să o câștige! Italia ne dă însă o veste dramatică

În Italia se discută despre înființarea unei noi competiții. Sau, mai bine zis, de reînființarea unei competiții. Este vorba despre Mitropa Cup, Cupa Europei Centrale, prima mare competiție la nivel continental dedicată cluburilor, care a fost înființată în 1927 și pe care s-a pus crucea în 1992.

Andrea Abodi, președintele ligii care conduce Serie B, vine însă cu o propunere schimbată față de ceea ce însemna Mitropa Cup, care nu include însă și România, țară cu tradiție în această competiție. Oficialul fotbalului italian vorbește despre un proiect în care ar urma să fie incluse selecționatele naționale formate din jucători din ligile secunde ale Italiei, Franței, Marii Britanii, Spaniei, Rusiei și Germaniei.

Principalul scop al întrecerii este „călirea” jucătorilor tineri în compeții internaționale. Decizia va fi luată în anul următor, după o întâlnire la care vor participa reprezentații ligilor secunde ale țărilor enumerate mai sus: „La anul vom găzdui o întâlnire în Italia între reprezentații ligilor secunde din Europa, o ocazie pentru a discuta și despre această competiție”, a declarat Andrea Abodi.

Rapid ar fi trebuit să joace finala Mitropa Cup
Întrecerea a fost înființată în 1927 și este bunica Ligii Campionilor de acum. Inițial, doar Austria, Ungaria, Cehoslovacia și Iugoslavia trimiteau câte două echipe în Mitropa Cup. Echipele din aceste țări își câștigau dreptul de a participa în competiție dacă ocupau unul dintre primele două locuri din campionatele în care erau înscrise. Prima câștigătoare a fost Sparta Praga.

În 1929, Italia i-a luat locul Iugoslaviei în competiție, iar în 1934 s-a luat decizia să participe câte patru echipe din fiecare țară. Mai târziu au fost invitate să participe și Elveția, România și Iugoslavia. În 1939, pe fondul izbucnirii celul de-Al Doilea Război Mondial, s-a luat decizia să participe doar opt echipe, câte două din Ungaria, Cehoslovacia și Italia și câte una din România și Iugoslavia.

Ediția din 1940 a fost oprită din cauza războiului chiar înainte de finală. În ultimul act au ajuns Ferencvaros și Rapid București, însă finala nu s-a mai disputat din cauză că parte de nord a Transilvaniei fusese anexată de Ungaria. După Al Doilea Război Mondial, competiția a fost redenumită Zentropa Cup, însă și-a pierdut din farmec după ce au fost înființate întrecerile europene sub emblema UEFA.

Începând cu anul 1980, Zentropa Cup reunea doar câștigătoarele ligilor secunde din țările participante, iar în 1992 s-a jucat ultimul meci.

Publicat: 08 11. 2012, 18:40
Actualizat: 08 11. 2012, 18:57