Platini se împiedică de FIFA în revoluția EURO! De ce adăugarea a 8 echipe din 2016 nu va combate „monotonia și stagnarea” fotbalului

Michel Platini se dovedește în continuare prietenul țărilor mai puțin influente din sfera europeană a fotbalului mondial, mai ales după ultima sa măsură, aceea de a permite accesul a încă 8 echipe naționale la turneul final al Campionatului European din 2016. Totuși, intenția sa se poate dovedi un eșec în contextul în care se va ține cont tot de clasicul clasament al coeficienților.

Jurnalistul britanic Keir Radnedge, analist al tuturor turneelor finale din 1966 până în prezent, a analiza situația și a concluzionat că planul lui Platini se poate constitui într-un eșec în cazul în care nu vor fi aduse anumite îmbunătățiri.

„În Liga Campionilor, politica UEFA a fost destul de prietenoasă cu echipele din Estul Europei, lucru care i-a și adus voturi lui Platini. Asfel, echipele mici au ajuns în cea mai importantă competiție continentală. Problema constă însă în faptul că reforma la nivelul Campionatului European va fi influențată de sistemul coeficienților, care le va permite echipelor mari să rămână mari, iar cele mici vor rămâne tot mici. Acest lucru a fost numit de Blatter ‘fair-play’, într-o elveto-engleză. Ca un exemplu, cele 4 selecționate britanice, Anglia (locul 8 în lume), Țara Galilor (90), Scoția (52) și Irlanda de Nord (70) nu vor mai ajunge niciodată împreună la un turneu final, ultima oară când acest lucru având loc în 1958. Problema este că întrecerea va fi afectată de predictibilitate, monotonie și stagnare” scrie Radnedge.

Publicat: 09 10. 2011, 13:20
Actualizat: 09 10. 2011, 13:22