Platini ZGUDUIE fotbalul românesc!** Șeful UEFA a făcut astăzi un anunț despre o decizie UNICĂ‚ în istoria fotbalului! Ce avertisment au primit românii
Michel Platini trage un nou semnal de alarmă față de cluburile care cheltuiesc mult peste ceea ce produc. Președintele UEFA pare de neclintit în decizia sa de a implementa Legea Fair Play-ului Financiar, prin care urmărește să echilibreze bugetele echipelor din toată Europa.
Într-un interviu acordat cotidianului „The Guardian”, francezul anunță că își va duce misiunea până la capăt, indiferent de riscuri: „Am vrut să revoluționez fotbalul europen când am venit cu ideea. Nu vom da niciodată înapoi. Nu sunt aici să devin popular. Trebuie să-mi fac meseria ca președinte UEFA. Noi luăm decizii care se aplică și-n Anglia, și-n Franța, și la cluburile din Georgia”
Legea care protejează fotbalul
Chiar dacă această lege pare o povară pentru cluburile de fotbal, inclusiv pentru cele din România, ea este făcută să împiedice echipele să devină dependente de banii patronilor care investesc în ele. În România, cele mai multe echipe din Liga I nu-și pot susține cheltuielile din ceea ce produc, fiind necesare intervențiile administrațiilor locale sau stând la mila oamenilor cu bani. Este un sistem nesănătos și riscurile sunt enorme.
Cel mai bun exemplu în prezent este Universitatea Cluj. Echipă cu tradiție, „șepcile roșii” au ajuns într-o situație extrem de grea după ce Florian Walter a decis să-și retragă sprijinul financiar. Echipa nu este în stare să se autofinanțeze și se vorbește despre mutarea ei în alt oraș, unde cheltuielile sunt mult mai mici. Ba chiar s-a vorbit și despre varianta falimentului, o adevărată tragedie pentru fotbalul românesc, având în vedere istoria pe care „U” Cluj o are în spate.
Fotbalul românesc, la mila patronilor
Exemplele nu se opresc aici. Dinamo, FC Vaslui, Rapid sunt doar câteva dintre echipele care stau la mila patronilor, iar o eventuală retragere a acestora ar duce la o situație dramatică. Poate doar Steaua și CFR Cluj ar putea rezista unor asemenea rigori, cele două reușind să-și construiască bugetul din participările în cupele europene, bilete și transferuri.
În străinătate, lucrurile stau cam la fel. Malaga este ultimul club intrat în atenția UEFA. Clubul spaniol a investit serios în jucători cu nume în sezonul trecut, când Abdullah bin Nasser al-Thani. Retragerea acestuia a echivalat în această vară cu încercarea disperată de a tăia din cheltuieli, pentru a menține clubul pe linia de plutire. Momentan, Malaga a primit o mare bulă de aer prin calificarea în grupele Champions League:
„Se poate întâmpla la Malaga, s-a întâmplat la Portsmouth, se poate întâmpla oriunde. Mulți oameni intră în joc pentru a face afaceri, pentru a deveni populari…unii iubesc fotbalul, dar UEFA trebuie să protejeze cluburile, nu să le ucidă. Vreau doar ca echipele să cheluie banii pe care-i au, nu ceea ce nu au. Am vorbit cu directori de cluburi, cu patroni, șefi din toată lumea, am vorbit și cu patronul lui Manchester City. Dacă echipele nu respectă aceste reguli, vor avea probleme, indiferent dacă sunt din Franța, Italia, Anglia sau Georgia”, mai spune Platini în ediția de astăzi a ziarului „The Guardian”
Sancțiuni dure pentru cei care nu respectă legea
Sancțiunile încep de la avertismente și continuă cu amenzi, depunctări, descalificări și chiar excluderea din competiții și retragerea trofeelor. Legea va intra efectiv în funcțiune începând cu sezonul 2014-2015, însă până atunci UEFA monitorizează respectarea pașilor. Gyor, AEK Atena și Beșiktaș au fost deja excluse în acest sezon din competițiile europene, pentru că n-au ținut cont de regulile impuse de UEFA.
Platini avertizează că nu va face niciun compromis, fiind dispus să-și riște reputația chiar și în țara sa natală, acolo un PSG a cheltuit în această vară un munte de bani pe transferuri: „Probabil că voi deveni nepopular în Franța, dar ei mă vor respecta”, mai spune Platini.
Liga I, cu mai puține echipe?
Fotbalul românesc va fi și el însă zguduit de această lege dată de UEFA. Nu este exclus ca Liga I să-și reducă numărul de echipe, având în vedere că cele mai multe acuză serioase probleme financiare. Gloria Bistrița, CSMS Iași și „U” Cluj au început să gâfâie încă din startul sezonului, vorbindu-se frecvent despre faliment.