Un avion, la bordul căruia se afla președintele polonez Lech Kaczynski, s-a prăbușit, sâmbătă, la aterizarea pe aeroportul din Smolensk, în Rusia, a anunțat purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez de Externe, Piotr Paszkowski. Toți cei 132 de pasageri au murit. După cum precizează surse de la Varșovia, în aeronavă se aflau și fratele geamăn al fostului șef al statului, Jaroslaw Kaczynski, ex-premier, precum și soția președintelui.
Stare de șoc în Polonia
La originea accidentului aviatic este o posibilă eroare umană, dar asta nu scade cu nimic emoția resimțită la Varșovia și în marile orașe poloneze. UEFA nu a dat niciun comunicat pănă acum, dar este posibil ca Polonia să renunțe la organizarea turneului final al Euro 2012. În afară de asta, deja erau mari probleme din cauza întârzierilor la construcția stadioanelor în țara vecină și co-organizatoare, Ucraina. Se pare că forul european va aștepta decizia organizatorilor în acest sens, dar este clar că nimănui nu-i mai arde de fotbal în țara lui Chopin. Blestemul Katynului Conducerea statului polon trebuia să participe la o comemorare a masacrului de la Katyn, locul unde au fost executați 22000 de ofițeri, polițiști și intelectuali polonezi de către NKVD, poliția secretă sovietică, în 1940. Fosta Uniune Sovietică a pretins că acele crime au fost comise de germani, dar fostul președinte Gorbaciov a admis primul, în 1990, că Uniunea Sovietică este responsabilă pentru acele monstruozități. Katynul a fost un subiect tabu în Polonia comunistă, oricine care comenta istoria oficială care spunea că autorii sunt hitleriștii, risca ani grei de închisoare. Acele evenimente au fost imortalizate de Andrzej Wajda, într-un film sugestiv denumit „Katyn” (vezi video).
Precedentul Władysław Sikorski
Puțină lume știe, dar a mai existat un caz asemănător și care nu a fost niciodată elucidat pe deplin. Și, evident, legat tot de Katyn. După invazia conjugată a trupelor Wehrmachtului și a Armatei Roșii, guvernul de la Varșovia s-a refugiat la Londra, iar prima escală a fost România. Deși URSS era vinovată în egală măsură de tragedia Poloniei, guvernul în exil condus de WÅ‚adysÅ‚aw Sikorski menține relațiile diplomatice cu URSS. Asta, până în 1943, atunci când germanii descoperă urmele masacrului de la Katyn și exploatează în mod inteligent momentul favorabil de a crea o falie între Aliați. Sikorski decide ruperea relațiilor cu URSS și se spune că avea de gând să retragă de pe front trupele care luptau pentru Aliați.
Dar, după intrarea în război a giganților industriali SUA și URSS, Polonia nu mai era la fel de importantă pentru Churchill, drept pentru care acesta refuză să admită că acele crime au fost comise de sovietici. Durul Sikorski îi acuză pe Aliați de ipocrizie și se deplasează în nordul Africii, oficial pentru a inspecta trupele de acolo. În mod misterios, avionul său se prăbușește lângă stânca Gibraltar și, împreună cu el, mor instantaneu fiica sa, precum și Seful Marelui Stat Major. Totuși, în acel caz a existat un supraviețuitor, pilotul, care s-a catapultat… Rămășițele sale pământești au fost dezhumate și aduse la Cracovia, în țara sa natală pe care a iubit-o cu fanatism. Totuși, nici de data asta nu s-a aprobat efectuarea unei anchete suplimentare care să dea o urmă de explicație pentru acel incident aviatic de deasupra Gibraltarului, teritoriu aflat sub control britanic. Urmașul lui Sikorski a decis continuarea războiului alături de anglo-americani. Era anul 1943 și înfrângerea Axei era din ce în ce mai aproape. (Octavian METONI)
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER